ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

BLOG

Ευρετήριο
1η Απριλίου, ημέρα αφιερωμένη στο Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο (ΣΕΛ)

1η Απριλίου, ημέρα αφιερωμένη στο Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο (ΣΕΛ)

Ο Λύκος (ΣΕΛ), είναι μια ασθένεια που εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός σας επιτίθεται στους δικούς σας ιστούς και όργανα (αυτοάνοση νόσο). Η φλεγμονή που προκαλείται από τον λύκο μπορεί να επηρεάσει πολλά διαφορετικά συστήματα του σώματος - συμπεριλαμβανομένων των αρθρώσεων, του δέρματος, των νεφρών, των κυττάρων του αίματος, του εγκεφάλου, της καρδιάς και των πνευμόνων.

 

  • Συμπτώματα

Δεν υπάρχουν δύο περιπτώσεις λύκου που να είναι ακριβώς όμοιες, ενώ μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί επειδή τα σημεία και τα συμπτώματά του συχνά μιμούνται εκείνα άλλων παθήσεων. Τα συμπτώματα της ασθένειας αυτής μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά ή να αναπτυχθούν αργά, μπορεί να είναι ήπια ή σοβαρά και προσωρινά ή μόνιμα. Οι περισσότεροι άνθρωποι με λύκο “βιώνουν” μια ήπια νόσο που χαρακτηρίζεται από επεισόδια - που ονομάζονται εξάρσεις - όταν τα συμπτώματα χειροτερεύουν για λίγο, μετά βελτιώνονται ή ακόμα και εξαφανίζονται εντελώς για κάποιο χρονικό διάστημα.

 

Τα  συμπτώματα του λύκου που αντιμετωπίζει ένας ασθενής, εξαρτώνται από τα συστήματα του σώματος που επηρεάζονται από την ασθένεια. Τα πιο κοινά σημεία και συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Κούραση
  • Πυρετός
  • Πόνος στις αρθρώσεις, δυσκαμψία και πρήξιμο
  • Εξάνθημα σε σχήμα πεταλούδας στο πρόσωπο που καλύπτει τα μάγουλα και τη γέφυρα της μύτης ή εξανθήματα σε άλλα σημεία του σώματος
  • Δερματικές βλάβες που εμφανίζονται ή επιδεινώνονται με την έκθεση στον ήλιο
  • Δάχτυλα των χεριών και των ποδιών που γίνονται λευκά ή μπλε όταν εκτίθενται στο κρύο ή σε περιόδους στρες
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Πόνος στο στήθος
  • Ξηρά μάτια
  • Πονοκέφαλοι, σύγχυση και απώλεια μνήμης

 

 Το πιο χαρακτηριστικό σημάδι του λύκου - ένα εξάνθημα στο πρόσωπο που μοιάζει με τα φτερά μιας πεταλούδας που ξεδιπλώνονται και στα δύο μάγουλα - εμφανίζεται σε πολλές αλλά όχι σε όλες τις περιπτώσεις λύκου.

  • Ποιος κινδυνεύει να προσβληθεί από Λύκο;

Οποιοσδήποτε μπορεί να αναπτύξει λύκο. Ωστόσο, ορισμένα άτομα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για λύκο, όπως:

  • Γυναίκες ηλικίας 15 έως 44 ετών
  • Ορισμένες φυλετικές ή εθνοτικές ομάδες - συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που είναι Αφροαμερικανοί, Ασιατοαμερικανοί, Ισπανόφωνοι/Λατινοπόροι, Ιθαγενείς Αμερικανοί ή Νησιώτες του Ειρηνικού
  • Άτομα που έχουν ένα μέλος της οικογένειας με λύκο ή άλλη αυτοάνοση νόσο

 

  • Τι προκαλεί τον λύκο;

Κανείς δεν ξέρει τι προκαλεί τον λύκο - αλλά ο λύκος και άλλες αυτοάνοσες ασθένειες μπορεί να οφείλονται σε κληρονομικότητα. Οι ειδικοί πιστεύουν επίσης ότι μπορεί να αναπτυχθεί ως απόκριση σε ορισμένες ορμόνες (όπως τα οιστρογόνα) ή περιβαλλοντικούς παράγοντες ενεργοποίησης. Ένα περιβαλλοντικό έναυσμα είναι κάτι έξω από το σώμα που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα λύκου - ή να τα επιδεινώσει.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι πιο γενετικά προδιατεθειμένοι να αναπτύξουν λύκο και ορισμένες αιτίες όπως λοιμώξεις, φάρμακα ή έκθεση στον ήλιο μπορούν επίσης να συμβάλουν στην ανάπτυξη της νόσου. Ο λύκος μπορεί επίσης να συσχετιστεί με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και το σύνδρομο Sjogren.

 

  • Λύκος, ο μεγάλος μιμητής

Ωστόσο, επειδή ο λύκος μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του σώματος, τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν πολύ από άτομο σε άτομο. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει τη διάγνωση, καθώς συχνά μιμείται άλλες καταστάσεις. Ως αποτέλεσμα, ο λύκος αναφέρεται συχνά ως ο «μεγάλος μιμητής».

 

  • Λύκος και διάγνωση

 Η διάγνωση του λύκου γίνεται συνήθως με βάση έναν συνδυασμό συμπτωμάτων, φυσική εξέταση και εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο συγκεκριμένων αντισωμάτων. Η θεραπεία για τον λύκο επικεντρώνεται στη διαχείριση των συμπτωμάτων και στην πρόληψη των εξάρσεων. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα όπως μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), κορτικοστεροειδή και ανοσοκατασταλτικά. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η αποφυγή των πυροδοτήσεων και η διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής και ρουτίνας άσκησης, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διαχείριση της νόσου. Η ζωή με λύκο μπορεί να είναι δύσκολη, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά, καθώς η απρόβλεπτη φύση της νόσου μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινή ζωή. Ωστόσο, με την κατάλληλη διαχείριση και υποστήριξη, πολλά άτομα με λύκο μπορούν να ζήσουν ικανοποιητικές ζωές. Η έρευνα και η πρόοδος στις θεραπευτικές επιλογές συνεχίζουν να βελτιώνουν τις προοπτικές για όσους ζουν με αυτήν την περίπλοκη ασθένεια. Αν και δεν υπάρχει επί του παρόντος θεραπεία για τον λύκο, οι συνεχείς προσπάθειες για την κατανόηση της νόσου και την ανάπτυξη νέων θεραπειών προσφέρουν ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον για όσους πλήττονται από αυτή την πάθηση.

 5 απροσδόκητα γεγονότα για την Ημέρα του Λύκου / 1η Απριλίου

  • Ο Λύκος είναι πιο διαδεδομένος στις γυναίκες παρά στους άνδρες: Ο Λύκος επηρεάζει τις γυναίκες περισσότερο από τους άνδρες, με πάνω από το 90% αυτών που διαγιγνώσκονται να είναι γυναίκες. Ειδικότερα, επηρεάζει συχνότερα τις γυναίκες κατά την αναπαραγωγική ηλικία τους.
  • Υπάρχει αυξημένος επιπολασμός σε ορισμένες εθνότητες: Ο λύκος είναι δύο έως τρεις φορές πιο διαδεδομένος μεταξύ των έγχρωμων γυναικών, συμπεριλαμβανομένων των Αφροαμερικανών, των Ισπανόφωνων/Λατίνων, των Ασιατών και των Ιθαγενών Αμερικανών, σε σύγκριση με τις γυναίκες του Καυκάσου.
  • Δεν υπάρχουν δύο περιπτώσεις λύκου που να είναι ίδιες: Ο Λύκος είναι μια πολύπλοκη ασθένεια που μπορεί να επηρεάσει πολλά όργανα του σώματος και τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από άτομο σε άτομο, γεγονός που καθιστά πρόκληση τη διάγνωση και τη θεραπεία.
  • Το εξάνθημα της πεταλούδας είναι ένα κοινό σύμπτωμα του λύκου: Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα του λύκου είναι ένα εξάνθημα στο πρόσωπο που μοιάζει με τα φτερά μιας πεταλούδας που ξεδιπλώνονται και στα δύο μάγουλα. Αυτό συμβαίνει σε περίπου 40-50% των ασθενών με λύκο.
  • Ο λύκος συχνά προκαλεί εξάρσεις: Ο λύκος χαρακτηρίζεται από περιόδους ασθένειας, που ονομάζονται εξάρσεις, και περιόδους ευεξίας ή ύφεσης. Οι πυροδοτήσεις για εξάρσεις μπορεί να περιλαμβάνουν το ηλιακό φως, τις λοιμώξεις, ορισμένα φάρμακα και το στρες.  


 

Άρης Πασχαλίδης, Φαρμακοποιός Msc