ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

BLOG

Ευρετήριο
Ο Ρόλος της Διατροφής στη Γονιμότητα: Πώς η Σωστή Πρόσληψη Μπορεί να  Ενισχύσει τις Γόνιμες Μέρες!

Ο Ρόλος της Διατροφής στη Γονιμότητα: Πώς η Σωστή Πρόσληψη Μπορεί να Ενισχύσει τις Γόνιμες Μέρες!

  • Τροφή και γονιμότητα

Έχετε σκεφθεί ποτέ εάν η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών μπορεί να ενισχύσει πραγματικά τη γονιμότητά σας; Η απάντηση είναι ναι. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν υπάρχει μαγική δίαιτα που θα οδηγήσει σε εγκυμοσύνη, όμως οι επιλογές τροφίμων και τρόπου ζωής έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην αναπαραγωγική υγεία τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών. Τα τρόφιμα που τρώτε, μαζί με άλλους παράγοντες, όπως είναι ο τρόπος ζωής και τα επίπεδα στρες, μπορούν να ενισχύσουν τη γονιμότητα μέσω του αντίκτυπού τους στο έντερο, στη ροή του αίματος, στα επίπεδα ορμονών και στη γενικότερη υγεία του οργανισμού.

 Εδώ λοιπόν παραθέτουμε 10 τροφές που πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας για να ενισχύσετε τη γονιμότητά σας, σύμφωνα με σχετικές έρευνες:

  1. Φασόλια και φακές

Τα φασόλια και οι φακές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και σε πρωτεΐνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ωορρηξίας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αντικατάσταση ζωικής πρωτεΐνης με φυτικές πηγές πρωτεΐνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υπογονιμότητας. Και τα δύο αυτά όσπρια είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή φυλλικού οξέος, ενός ζωτικού συστατικού που βοηθά στη σύλληψη και στην υγιή ανάπτυξη των εμβρύων.

  1. Ηλιόσποροι

Η κατανάλωση ηλιόσπορων είναι ένας εύκολος τρόπος για να βοηθήσετε στη διατήρηση των σωστών επιπέδων σπέρματος χωρίς να κάνετε τεράστιες διατροφικές αλλαγές. Οι ψημένοι, ανάλατοι πυρήνες ηλιόσπορων είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε, ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που αυξάνει τον αριθμό και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων. Οι ηλιόσποροι προσφέρουν επίσης σημαντικές ποσότητες ψευδάργυρου, φυλλικού οξέος και σελήνιου - τα οποία είναι ισχυρά θρεπτικά συστατικά γονιμότητας με μεγάλα οφέλη.

  1. Φρούτα

Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά όπως τα φρούτα και τα μούρα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και φολικό οξύ, το οποίο παρέχει υγιή ανάπτυξη του εμβρύου μετά τη σύλληψη. Τα σμέουρα, τα βατόμουρα και οι φράουλες περιέχουν όλα φυσικά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη φυτοθρεπτικά συστατικά, που βελτιώνουν σημαντικά τη γονιμότητα τόσο για τους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες με υψηλή πρόσληψη φρούτων είχαν σημαντικά μειωμένη πιθανότητα υπογονιμότητας.

  1. Αβοκάντο

Τα αβοκάντο είναι γεμάτα βιταμίνη Κ, κάλιο και φυλλικό οξύ που βοηθά το σώμα με τόσα πολλά πράγματα—απορρόφηση βιταμινών, ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και πολλά άλλα! Αποτελούνται επίσης από μονοακόρεστα λίπη (υγιεινά λίπη) που προσφέρουν ‘τόνους’ διαιτητικών ινών και φυλλικού οξέος, που όπως γνωρίζουμε, είναι ζωτικής σημασίας ιδιαίτερα κατά τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης.

  1. Κινόα

Η κινόα είναι ένα καταπληκτικό δημητριακό ολικής αλέσεως αφού δεν είναι μόνο χωρίς υδατάνθρακες αλλά είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, ψευδάργυρου και φολικού οξέος. Συνολικά, αυτά τα συστατικά προσφέρουν ένα ισχυρό σχέδιο προγεννητικής προστασίας, διατηρώντας παράλληλα την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου μόλις γίνει η σύλληψη. Η κινόα δίνει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που προσφέρουν τα προϊόντα κρέατος, χωρίς τα δυνητικά επιβλαβή πρόσθετα.

  1. Γιαούρτι και τυριά

Οι λιπαρές τροφές είναι εξαιρετικές για την ενίσχυση της γονιμότητας. Το ελληνικό φυσικό γιαούρτι και το τυρί ,περιέχουν ασβέστιο, προβιοτικά και βιταμίνη D τα οποία βοηθούν στη βελτίωση της ωορρηξίας. Επίσης, λαμβάνετε άφθονη ποσότητα πρωτεΐνης, ενισχύοντας τις πιθανότητες μιας επιτυχημένης εγκυμοσύνης.

  1. Σολομός

Ο σολομός προσφέρει άφθονη πρωτεΐνη και πολύτιμα ωμέγα-3, που βελτιώνουν την ανάπτυξη του εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι άνδρες μπορούν επίσης να επωφεληθούν με την κατανάλωση σολομού, από τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης D και σεληνίου, δύο συστατικών που αυξάνουν τα επίπεδα του σπέρματος και ενισχύουν τη γενική υγεία. Λάβετε υπόψη ότι είναι καλύτερο να αγοράσετε σολομό άγριας αλιείας για να μειώσετε την πιθανή παρουσία υδραργύρου που είναι επιβλαβής για την εγκυμοσύνη, εάν καταναλωθεί σε υπερβολική ποσότητα. Για να είστε ασφαλείς, περιορίστε την πρόσληψη σολομού σε μία, ή δύο φορές την εβδομάδα.

  1. Σπαράγγια

Τα σπαράγγια είναι μια τροφή με απίστευτα οφέλη για όσες γυναίκες προσπαθούν να μείνουν έγκυες. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση ενός φλιτζανιού βραστών σπαραγγιών  προσφέρει πάνω από το 60% της ημερήσιας συνιστώμενης αξίας φολικού οξέος, την ημερήσια τιμή πρόσληψης της βιταμίνης Κ και παράλληλα, θα ενισχύσει την αναπαραγωγική σας υγεία με βιταμίνες Α, C και Β. Περιέχει επίσης σημαντικές ποσότητες ψευδαργύρου και σεληνίου, επομένως οι άντρες θα πρέπει οπωσδήποτε να προσθέσουν τα σπαράγγια στη διατροφή τους.

  1. Καρύδια

Τα καρύδια είναι γεμάτα με ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, που βοηθούν το σώμα μας να διατηρεί υγιείς εγκεφαλικές λειτουργίες και να ρυθμίζει τις ορμόνες. Η έρευνα δείχνει  ότι οι άνδρες που τρώνε καρύδια σε τακτική βάση θα έχουν βελτιωμένη υγεία του σπέρματος, με αποτέλεσμα την καλύτερη κινητικότητα, ποσότητα και μορφολογία.

  1. Κρόκοι αβγών

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τρώνε τον κρόκο του αβγού για να μειώσουν τις θερμίδες, όμως οι κρόκοι περιέχουν βιταμίνη Β και απαραίτητα ωμέγα-3. Οι κρόκοι περιέχουν ακόμη φολικό οξύ που βοηθά το σώμα να δημιουργήσει ερυθρά αιμοσφαίρια. Επίσης, βοηθά στη διατήρηση της ανάπτυξης του εμβρύου μετά τη σύλληψη.

Το να κάνετε υγιεινές επιλογές και τις απαραίτητες αλλαγές κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς σας για καλύτερη γονιμότητα, μπορεί να βοηθήσει στα επίπεδα του άγχους σας και στην γενική σας υγεία και διάθεση.Ενώ λοιπόν αυτές οι 10 τροφές συνιστώνται ως ένας φυσικός τρόπος για να ενισχύσετε τη γονιμότητά σας, ενθαρρύνουμε κάθε άνθρωπο να ασκεί ισορροπία στη διατροφή του. Οι ακραίοι περιορισμοί και η ‘τιμωρία’ του εαυτού σας για μια περιστασιακή απόλαυση από ένα μπολ παγωτό ή μια λαχταριστή πίτσα, δεν είναι καθόλου ευεργετική για το μυαλό και το σώμα σας ενώ βρίσκεστε σε αυτό το… ταξίδι! 


                                                                                                                                                                                                                                   Άρης Πασχαλίδης, Φαρμακοποιός MSc