ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

BLOG

Ευρετήριο
Κατανοώντας τα Tρόφιμα για Ειδικούς Ιατρικούς Σκοπούς (FSMPs) – Ισορροπημένες Δίαιτες

Κατανοώντας τα Tρόφιμα για Ειδικούς Ιατρικούς Σκοπούς (FSMPs) – Ισορροπημένες Δίαιτες

Η σίτιση παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της συνολικής υγείας και ευεξίας μας. Ωστόσο, για άτομα με συγκεκριμένες παθήσεις ή διατροφικές ανάγκες, οι τυπικές δίαιτες μπορεί να μην επαρκούν. Εδώ αναλαμβάνουν ρόλο τα Food for Special Medical Purposes (FSMPs), τα οποία προορίζονται για τη διαιτητική διαχείριση σε διάφορες παθήσεις. Αυτά τα ειδικά διαμορφωμένα τρόφιμα έχουν σχεδιαστεί για να καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες ατόμων με μια συγκεκριμένη ασθένεια ή παθολογική κατάσταση, διασφαλίζοντας ότι λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που δεν μπορούν να λάβουν καταναλώνοντας συνήθη τρόφιμα. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τι είναι τα Tρόφιμα για Ειδικούς Ιατρικούς Σκοπούς (FSMPs) – Ισορροπημένες Δίαιτες, ποιοι μπορούν να ωφεληθούν από αυτά και πώς συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας.


Τι είναι τα Tρόφιμα για Ειδικούς Ιατρικούς Σκοπούς (FSMPs) – Ισορροπημένες Δίαιτες;

Βάση της Ευρωπαϊκής οδηγίας (EU) 609/2013 και (EU) 218/2016 ως FSMPs ορίζονται προϊόντα τα οποία έχουν σχεδιαστεί για τη διαιτητική διαχείριση ασθενών οι οποίοι, λόγω μιας συγκεκριμένης ασθένειας, διαταραχής ή ιατρικής κατάστασης, έχουν διατροφικές ανάγκες που δεν μπορούν να καλυφθούν καταναλώνοντας συνήθη τρόφιμα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την οδηγία της Ε.Ε. προορίζονται για ασθενείς με περιορισμένη, μειωμένη ή διαταραγμένη ικανότητα να λαμβάνουν, να χωνεύουν, να απορροφούν, να μεταβολίζουν ή να εκκρίνουν συνήθη τρόφιμα ή ορισμένα θρεπτικά συστατικά ή μεταβολίτες, ή ακόμα με άλλες θρεπτικές απαιτήσεις των οποίων η διατροφική διαχείριση δεν μπορεί να επιτευχθεί με απλή τροποποίηση της κανονικής διατροφής.

Προορίζονται για τη διαιτητική διαχείριση ασθενών που πάσχουν από μία ασθένεια ή διαταραχή, η οποία επηρεάζει βραχυπρόθεσμα ή μόνιμα την ικανότητά τους να επιτύχουν μία κατάλληλη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών μέσω του συνήθους διαιτολογίου.

Αναπτύχθηκαν βάση επιστημονικών και κλινικών μελετών, συχνά σε στενή συνεργασία με επιστήμονες και επαγγελματίες υγείας και υποστηρίζονται από επίσημα ιατρικά και παγκοσμίως αποδεκτά επιστημονικά δεδομένα, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν εθνικές, διεθνείς ή επαγγελματικές κατευθυντήριες γραμμές (Guidelines).

Τα FSMPs είναι μια κατηγορία ειδικά σχεδιασμένων τροφίμων που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν υπό την καθοδήγηση επαγγελματιών υγείας. Διαφέρουν από τα συνήθη τρόφιμα και τα συμπληρώματα διατροφής, καθώς έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν ακριβείς ποσότητες θρεπτικών συστατικών προσαρμοσμένων στις ειδικές απαιτήσεις των ατόμων με συγκεκριμένη ασθένεια ή παθολογική κατάσταση.

Τα Τρόφιμα για Ειδικούς Ιατρικούς Σκοπούς της VioGenesis ανήκουν στην κατηγορία προϊόντων FSMPs τα οποία είναι μη πλήρη από θρεπτική άποψη, με σύνθεση προσαρμοσμένη σε συγκεκριμένη ασθένεια / πάθηση και δεν αποτελούν αποκλειστική πηγή διατροφής.


Ποιος μπορεί να ωφεληθεί από τα FSMP;

Τα FSMPs προορίζονται για τη διαιτητική διαχείριση σε άτομα που έχουν διαγνωστεί με μια πάθηση που επηρεάζει την ικανότητά τους να λαμβάνουν επαρκή θρεπτικά συστατικά από τα συνήθη τρόφιμα. 

Είναι σχεδιασμένα για να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες που προκύπτουν από διάφορες παθήσεις και αφορούν ασθενείς όλων των ηλικιών, από τη βρεφική ηλικία έως και τα άτομα της τρίτης ηλικίας. 


Πώς τα FSMP συμβάλλουν στην υγεία;

Τα FSMP έχουν σχεδιαστεί για να καλύπτουν τις μοναδικές διατροφικές ανάγκες ατόμων με  συγκεκριμένη ασθένεια, διαταραχή ή ιατρική κατάσταση. Προσφέρουν πολλά βασικά οφέλη:

  1. Ακριβής παροχή θρεπτικών συστατικών: Τα FSMP παρέχουν προσεκτικά μετρημένες ποσότητες βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα,  διασφαλίζοντας ότι η λήψη τους από τους ασθενείς εμπίπτει στα πλαίσια μιας ισορροπημένης δίαιτας.
  2. Βελτιωμένη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών: Αυτά τα προϊόντα έχουν σχεδιαστεί υπό την φαρμακοτεχνική μορφή υγρών, σκονών ή στερεών τροφών (κάψουλες ή δισκία) για να είναι εύκολα εύπεπτα και απορροφήσιμα.
  3. Ενισχυμένη διαχείριση ασθενειών: Τα FSMPs μπορούν να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στη διαχείριση διαιτητικών αναγκών, βοηθώντας τους ασθενείς να διατηρήσουν τη διατροφική τους κατάσταση και τη συνολική ευημερία τους.
  4. Ευκολία: Τα FSMPs προσφέρουν μια βολική, σταθερή και ασφαλή πηγή εξειδικευμένης διατροφής, απλοποιώντας τον προγραμματισμό γευμάτων και διασφαλίζοντας τους ασθενείς να λαμβάνουν τακτικά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Τα Tρόφιμα για Eιδικούς Iατρικούς Σκοπούς (FSMPs) διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην υποστήριξη ατόμων με συγκεκριμένες παθήσεις, καλύπτοντας τις διατροφικές τους ανάγκες. Αυτά τα ειδικά διαμορφωμένα τρόφιμα έχουν αναπτυχθεί με ακρίβεια για να παρέχουν στους ασθενείς τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την ευεξία τους. Προορίζονται για τη διαιτητική διαχείριση "ειδικά" σε μία συγκεκριμένη ασθένεια ή παθολογική κατάσταση, η οποία (διαχείριση) σχετίζεται με το αίτιο που την προκαλεί, όταν δεν αρκεί μια απλή τροποποίηση του συνήθους διαιτολογίου με συνήθη τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής. Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε έχει μια συγκεκριμένη ασθένεια που επηρεάζεται από τις διατροφικές του ανάγκες, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για να δείτε εάν τα FSMPs μπορούν να είναι ωφέλιμα για τη δική σας ή τη δική του περίπτωση.

 

Άρης Πασχαλίδης, Φαρμακοποιός MSc