ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

BLOG

Ευρετήριο
Βιταμίνη C, το υπερ-όπλο!

Βιταμίνη C, το υπερ-όπλο!

H Βιταμίνη C  γνωστή και ως ασκορβικό οξύ είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη, γνωστή για την αντιοξειδωτική της προστασία και την σημαντική δράση της στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Συμμετέχει στην απορρόφηση του σιδήρου, στην παραγωγή κολλαγόνου και είναι απαραίτητη για την φυσιολογική ανάπτυξη και επισκευή του συνδετικού ιστού, δηλαδή στο δέρμα, στα οστά και τους χόνδρους αλλά και στα αιμοφόρα αγγεία.

 

Βιταμίνη C. Πώς επιδρά στο ανοσοποιητικό:

 

  • Βιταμίνη C και ιντερφερόνες

Η παραγωγή ιντερφερονών ενισχύεται από την βιταμίνη C. Οι ιντερφερόνες παράγονται από τον οργανισμό, όταν ανιχνεύεται παρουσία παθογόνων παραγόντων και διευκολύνουν την ικανότητα των κυττάρων να ξεκινήσουν προστατευτικές κυτταρικές άμυνες.

 

  • Η βιταμίνη C προάγει την λειτουργία των φαγοκυττάρων

Τα φαγοκύτταρα είναι ένα είδος λευκών αιμοσφαιρίων που επιτίθενται και περιβάλλουν τους παθογόνους οργανισμούς ή άλλα επικίνδυνα σωματίδια. Μόλις οι εν λόγω ‘εισβολείς’ καταληφθούν, εξουδετερώνονται ενζυματικά.

 

  • Η βιταμίνη C και τα λευκά αιμοσφαίρια

Μερικά από αυτά τα προστατευτικά, πρωτογενή κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος, διαθέτουν ποσοστά βιταμίνης C έως και 80 φορές υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα, όπως αυτά ανιχνεύονται στο πλάσμα.

 

  • Η βιταμίνη C και κυτταρική ανοσοαπόκριση

Υπάρχουν δυο βασικοί τρόποι με τους οποίους το σώμα ανταποκρίνεται σε παθογόνο αίτιο: Ανοσία αντισώματος και κυτταρική ανοσία. Η κυτταρική αναφέρεται στην ενεργοποίηση μακροφάγων- φυσικών φονικών κυττάρων-  και αντιγονοειδών Τ-λεμφοκυττάρων, τα οποία προσβάλλουν και εξουδετερώνουν οτιδήποτε γίνεται αντιληπτό από το ανοσοποιητικό ως ξένος και βλαβερός παράγοντας.

 

  • Η βιταμίνη C προάγει την παραγωγή οξειδίου του αζώτου από τα φαγοκύτταρα

Το οξείδιο του αζώτου παράγεται σε τεράστιες ποσότητες σε αυτά τα κύτταρα και είναι ένας από τους παράγοντες που τελικά θα ‘σκοτώσουν’ τα «αιχμάλωτα» παθογόνα.

 

  • Η βιταμίνη C αναστέλλει την παραγωγή νευραμινιδάσης

Η νευραμινιδάση είναι ένα ένζυμο που εμποδίζει τους βλαβερούς οργανισμούς να παγιδευτούν στη βλέννα, μία από τις φυσικές γραμμές άμυνας του οργανισμού μας. Αναστέλλοντας τη νευραμινιδάση η βιταμίνη C συμβάλλει στη βελτιστοποίηση αυτού του σημαντικού αμυντικού μηχανισμού του σώματος.

 

  • Βιταμίνη C και δραστηριότητα των αντισωμάτων

Η καλή λειτουργία και η παραγωγή του αντισώματος είναι σημαντικό εργαλείο άμυνας σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Η βιταμίνη C λοιπόν υποστηρίζει αυτή την διαδικασία και στηρίζει το ανοσοποιητικό μας.

Η βιταμίνη C υποστηρίζει επίσης τη δραστηριότητα των φυσικών μας ‘κυττάρων δολοφόνων’, τα οποία είναι μικρά λεμφοκύτταρα που μπορούν να προσβάλλουν άμεσα άλλα κύτταρα όπως είναι τα καρκινικά κύτταρα και να τα εξουδετερώσουν.

 

  • Η Βιταμίνη C απέναντι στην ισταμίνη*

Μια λιγότερο γνωστή ιδιότητα της βιταμίνης C είναι ότι εμποδίζει την δημιουργία ισταμίνης. Αυτή η επίδραση της βιταμίνης C είναι πολύ σημαντική για την ορθή υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Η βιταμίνη C κάνει επίσης τις βακτηριακές μεμβράνες πιο διαπερατές σε ορισμένα αντιβιοτικά, βοηθώντας έτσι την ανοσολογική θεραπεία και την αντιμετώπισή τους.

 

  • Βιταμίνη C και αντιγήρανση

Δια του σχηματισμού κολλαγόνου και ελαστίνης του δέρματος, η βιταμίνη αυτή φαίνεται να διαθέτει αντιγηραντικές ιδιότητες.

 

  • Βιταμίνη Cκαι αρτηριακή πίεση

Σε υγιείς ενήλικες έχει φανεί ότι η βιταμίνη C είναι ικανή να μειώσει την συστολική πίεση κατά 3,8 mmHg και τη διαστολική κατά 1,5 mmHg, ενώ σε ασθενείς, τη συστολική κατά 4,9 και τη διαστολική Η βιταμίνη C σε μελέτες δείχνει να μειώνει το ουρικό οξύ στο αίμα στατιστικά σημαντικά σε σχέση με το εικονικό φάρμακο. Αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό αν αναλογιστούμε ότι στα φάρμακα που ανεβάζουν το ουρικό οξύ συγκαταλέγονται και πολλά αντι-υπερτασικά φάρμακα. mmHg. Εννοείται εδώ πως η βιταμίνη C δεν αποτελεί θεραπεία, αλλά απλώς, βοηθητική συμπληρωματική αγωγή.

 

Μείωση της πιθανότητας εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων

Ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, η βιταμίνη C προστατεύει τα κύτταρά μας από τις επιβλαβείς ιδιότητες των ελεύθερων ριζών, από το οξειδωτικό στρες μία κατάσταση η οποία έχει συνδεθεί με πάρα πολλές χρόνιες νόσους.

 

Βιταμίνη C και ουρική αρθρίτιδα

Η βιταμίνη C σε μελέτες δείχνει ότι μειώνει σημαντικά το ουρικό οξύ στο αίμα, σε σχέση με οποιοδήποτε εικονικό φάρμακο. Αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό καθότι στα φάρμακα που ανεβάζουν το ουρικό οξύ, συγκαταλέγονται και πολλά αντι-υπερτασικά φάρμακα.

 

Η βιταμίνη C προκαλεί αϋπνία. Μύθος ή αλήθεια;

Η βιταμίνη C, εκτός των άλλων ωφέλιμων για την υγεία του ανθρώπου χαρακτηριστικών της,  είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την παραγωγή σεροτονίνης. Επομένως, η βιταμίνη C μπορεί να μας απαλλάξει από την αϋπνία μέσω της αντικαταθλιπτικής δράσης της και τη συνεπαγόμενη βελτίωση της διάθεσής μας. Επιπλέον, μια σχετικά πρόσφατη μελέτη διερευνά και αναδεικνύει τη σχέση μεταξύ της βιταμίνης C και της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου (OSA),  διαταραχή που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης και καρδιακών παθήσεων και μπορεί ακόμη και να επηρεάσει τη γνωστική υγεία. Η βιταμίνη C έχει αποδειχθεί ότι ανακουφίζει από την άπνοια ύπνου ενισχύοντας τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.

 

  • Η ισταμίνη είναι αζωτούχος οργανική ένωση που εμπλέκεται στην τοπική ανοσολογική απόκριση καθώς και στη ρύθμιση της λειτουργίας στα κοιλιακά σπλάχνα. Δρα, επίσης, ως νευροδιαβιβαστής. Η ισταμίνη ξεκινάει την φλεγμονώδη αντίδραση. (wikipedia)

 

 Άρης Πασχαλίδης, Φαρμακοποιός MSc