ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

BLOG

Ευρετήριο
Χρήσιμες συμβουλές για υγιή γήρανση

Χρήσιμες συμβουλές για υγιή γήρανση

Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την υγιή γήρανση, το ιδανικό ζητούμενο για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Κάποιοι από αυτούς, όπως η γενετική για παράδειγμα, δεν εξαρτώνται από εμάς, ενώ άλλοι, όπως η άσκηση, η υγιεινή διατροφή, η τακτική επίσκεψη στο γιατρό και η φροντίδα της ψυχικής μας υγείας - είναι άνετα μέσα στις δυνατότητές μας.

Σύμφωνα με πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθηθούμε στη διαχείριση της υγείας μας, να ζήσουμε όσο το δυνατόν πιο αυτόνομα και λειτουργικά μπορούμε και να διατηρήσουμε την ποιότητα ζωής μας, καθώς μεγαλώνουμε. Τα περισσότερα από αυτά έχουν να κάνουν με μέτρα πρόληψης και σε έναν ηλικιωμένο ενήλικα εξαρτώνται συνήθως από την υγεία του ατόμου, το επίπεδο κίνησης/δραστηριοτήτων του και τη γενική κατάσταση της υγείας του.

 

Τρίτη ηλικία και άσκηση

Η άσκηση, συμπεριλαμβανομένης της αερόβιας γυμναστικής, είναι σημαντική για τους ανθρώπους αυτής της ηλικίας. Η άρση βαρών (των ενδεικνυόμενων από τον γιατρό και τον γυμναστή/τη γυμνάστρια ανάλογα με την υγεία και τη φυσική κατάσταση κάθε ατόμου) βοηθά στην προστασία από τη μυϊκή αδυναμία, την απώλεια μυϊκού ιστού, που σχετίζεται με την ηλικία, και την οστεοπόρωση, ενισχύοντας τους μύες και αυξάνοντας την οστική πυκνότητα. Η αερόβια άσκηση αυξάνει την αντοχή και μπορεί να μειώσει ελαφρώς τον κίνδυνο ορισμένων καρδιακών και αιμοφόρων αγγείων. Η αύξηση της μυϊκής δύναμης και η αερόβια προετοιμασία μπορεί ακόμη να βοηθήσει στη βελτίωση της κίνησης και της λειτουργικότητας του ατόμου και να οδηγήσει πιθανώς σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, ο χορός και το τάι τσι ( Κινεζικής προέλευσης πολεμική τέχνη ήπιας εξάσκησης, που χρησιμοποιείται ακόμη και για θεραπευτικούς σκοπούς και είναι πολύ διαδεδομένη στο εξωτερικό), θεωρούνται ευχάριστες μορφές άσκησης και μπορεί να έχουν πρόσθετα οφέλη για τον άνθρωπο, όπως η ενίσχυση της αίσθησης ισορροπίας του και κατά συνέπεια η πρόληψη ανεπιθύμητων πτώσεων.

 

Αλκοόλ και τρίτη ηλικία: ένας κακός συνδυασμός

Όσο μεγαλώνουμε, και ιδίως μετά από την ηλικία των 50, το στομάχι και το συκώτι μας δεν παράγουν τόσο πολύ από το ένζυμο που αφομοιώνει το αλκοόλ (ADH : αλκοολική αφυδρογονάση), με αποτέλεσμα την υψηλότερη περιεκτικότητα  αλκοόλ στο αίμα, ακόμα κι αν δεν πίνουμε μεγαλύτερες ποσότητες συγκριτικά με όταν ήμασταν νεότεροι. Οι γυναίκες, μάλιστα, διαθέτουν μικρότερη ποσότητα ADH από ό,τι οι άνδρες και έτσι είναι λιγότερο ικανές από εκείνους να αποβάλουν το αλκοόλ από το σώμα τους.

Επίσης μετά την ηλικία των 50, η ικανότητά μας να αντιλαμβανόμαστε τις επιπτώσεις του αλκοόλ σταδιακά και γινόμαστε λιγότερο ικανοί να αντιληφθούμε εάν τα αντανακλαστικά ή η ισορροπία μας έχουν μειωθεί, επομένως δεν μετράμε τη νηφαλιότητά μας με την πρέπουσα ακρίβεια. Ακριβώς όπως η όραση ή η ακοή μας μπορεί να εξασθενήσει με το πέρας της ηλικίας, έτσι και η αντίληψή μας περί  της όποιας κατάστασής μας. Νομίζουμε ότι είμαστε καλά, έτσι, καλό είναι, για τους ηλικιωμένους που καταναλώνουν αλκοόλ να γνωρίζουν ότι περισσότερα από ένα ποτό την ημέρα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο τραυματισμών και άλλων προβλημάτων υγείας.

 

Φάρμακα και εμβόλια στην τρίτη ηλικία

Η κατανόηση του τι μπορεί να κάνουν τα φάρμακα είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους ηλικιωμένους, επειδή είναι πιο ευαίσθητοι στις παρενέργειες αυτών. Ο τρόπος με τον οποίο το σώμα επεξεργάζεται (μεταβολίζεται) και χρησιμοποιεί πολλά φάρμακα διαφοροποιείται με την ηλικία και αυτές οι διαφοροποιήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αλληλεπιδράσεις μεταξύ φαρμάκων ή μεταξύ φαρμάκων και τροφίμων.

Ένας γιατρός πρωτοβάθμιας περίθαλψης και ο φαρμακοποιός σας μπορούν να σας παρέχουν πληροφορίες σχετικά με όλα τα συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Γνωρίζοντας την επωνυμία και τη γενική ονομασία όλων των φαρμάκων, τον σκοπό κάθε φαρμάκου, την ενδεικνυόμενη διάρκεια λήψης και τις δράσεις/αντενδείξεις ενός φαρμάκου, τα τρόφιμα, τα ποτά και άλλα φάρμακα που πρέπει να αποφεύγονται κατά τη λήψη του, μπορεί να βοηθήσει τους ηλικιωμένους να αποφύγουν πολλά προβλήματα.

Οι ηλικιωμένοι πρέπει να κάνουν τα ακόλουθα εμβόλια:

 

  • Εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου
  • Εμβόλιο τετάνου, διφθερίτιδας και κοκκύτη (ένα συνδυαστικό εμβόλιο) μία φορά (εάν δεν έχουν λάβει προηγουμένως εμβόλιο κοκκύτη) και στη συνέχεια εμβόλιο τετάνου και διφθερίτιδας κάθε 10 χρόνια
  • Εμβόλιο γρίπης (γρίπη) μία φορά το χρόνο
  • Εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα 2 δόσεις με διαφορά 2 έως 6 μηνών σε ηλικία 50 ετών

Αυτά τα εμβόλια είναι σημαντικά επειδή οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευαίσθητοι στην πνευμονία, τον τέτανο και τον έρπητα ζωστήρα και επειδή η γρίπη είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε πνευμονία και άλλα σοβαρά προβλήματα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

 

Πρόληψη τραυματισμών στην τρίτη ηλικία

Τα ίδια απλά, κοινής λογικής μέτρα ασφαλείας που αποτρέπουν τους τραυματισμούς σε νεότερους ενήλικες είναι επίσης χρήσιμα για τους ηλικιωμένους. Η πρόληψη των πτώσεων είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού αποτελούν την κύρια αιτία σοβαρών προβλημάτων υγείας στους ηλικιωμένους. Τα ακόλουθα μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή πτώσεων:

  • Καθαρισμός ακατάστατων περιοχών στο σπίτι
  • Αφαίρεση ή στερέωση ριχτών χαλιών, άκρων χαλιού και ακάλυπτων καλωδίων τηλεφώνου και ηλεκτρικών στο πάτωμα
  • Επαρκής φωτισμός
  • Προσθήκη κιγκλιδωμάτων, λαβών και αντιολισθηρών επιφανειών σε σκάλες και μπανιέρες.
  • Τοποθέτηση βοηθητικών χειρολαβών στην τουαλέτα, στη μπανιέρα και το ντους
  • Αποφυγή επάλειψης των ποδιών με λιπαρά έλαια
  • Βελτίωση της ισορροπίας με τις τεχνικές που αναφέραμε ήδη
  • Εκμάθηση ενδεικνυόμενου τρόπου πτώσης

Ηλικιωμένοι και οδήγηση

Οι ηλικιωμένοι μπορεί να χρειαστεί να περιορίσουν ή να εγκαταλείψουν την οδήγηση εάν η όραση, τα αντανακλαστικά ή η συνολική τους λειτουργία είναι κακή. Δεν πρέπει να οδηγούν όταν παίρνουν φάρμακα ή άλλα φάρμακα που προκαλούν υπνηλία και δεν πρέπει να οδηγούν τη νύχτα εάν η νυχτερινή τους όραση είναι κακή.

 

3 τροφές για υγιή γήρανση

Υπάρχουν τρεις κατηγορίες τροφίμων που βοηθούν σημαντικά στην υγιή γήρανση, οι ακόλουθες.

  • Φρούτα και λαχανικά
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως (καστανό ρύζι, ζυμαρικά ολικής αλέσεως)
  • Γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά

Θυμηθείτε να επιλέγετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και χαμηλές σε νάτριο ή αλάτι. Επίσης, αναζητήστε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D όπως ο σολομός, ο τόνος σε κονσέρβα, οι κρόκοι αυγών, τα ενισχυμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και άλλα.

 

Είμαι ηλικιωμένος. Επιτρέπεται να τρώω γιαούρτι;

Ένα φλιτζάνι γιαούρτι περιέχει 17 γραμμάρια πρωτεΐνης και περίπου το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου, η οποία είναι σημαντική για τους ηλικιωμένους που θέλουν να ενισχύσουν τα οστά για την πρόληψη της οστεοπενίας και της οστεοπόρωσης.

 

Μου αρέσουν πολύ τα αυγά, Μπορώ να τρώω;

Κατά διαστήματα, τα αυγά έχουν κατηγορηθεί αλλά και έχουν επαινεθεί, τα πρόσφατα χρόνια, αναφορικά με την υγεί αμας και πολλοί άνθρωποι έχουν καταλήξει στο να τρώνε απλώς το ασπράδι για να λάβουν μια καλή δόση πρωτεΐνης χωρίς τη χοληστερόλη που βρίσκεται στους κρόκους. Σύμφωνα όμως με σχετικές έρευνες, τα περισσότερα από τα διατροφικά οφέλη των αυγών βρίσκονται στον κρόκο του αυγού, που είναι πλούσιοι σε:

  • Σελήνιο
  • Βιταμίνη D
  • Βιταμίνη Β6
  • Βιταμίνη Β12
  • Χολίνη

(Η χολίνη είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό και νευροδιαβιβαστής, σημαντικός για τους ηλικιωμένους επειδή παίζει ρόλο στη ρύθμιση της μνήμης και της διάθεσης. Κάθε κρόκος αυγού περιέχει 140 χιλιοστόγραμμα χολίνης, που είναι περίπου το 28% των ημερήσιων αναγκών μας. Υποστηρίζεται μάλιστα ότι η κατανάλωση έως και τριών αυγών την ημέρα θεωρείται υγιεινή.)

 

Ρένα Κάντζα, Αρθρογράφος

 

Βιβλιογραφία

  1. https://www.harrogatelifecare.org/news/importance-of-eating-well-as-you-age/
  2. https://www.friendshomes.org/10-superfoods-for-older-adults/
  3. https://www.healthline.com/
  4. https://nutrition.bmj.com/