ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

BLOG

Ευρετήριο
Υπερπλασία προστάτη- 4 tips

Υπερπλασία προστάτη- 4 tips

Αναπόφευκτη μοίρα για τους περισσότερους άνδρες είναι η καλοήθης υπερπλασία, ή υπερτροφία του προστάτη, μετά την ηλικία των 50 ετών. Η αύξηση του μεγέθους του προστατικού αδένα,  ξεκινά φυσιολογικά από την ηλικία των 35 ετών και εξελίσσεται με διαφορετικό ρυθμό, μπορεί να φέρει εμπόδια στην καθημερινότητα των πασχόντων,  διαταραχές της ούρησης (νυκτουρία), αίσθημα ατελούς κένωσης και σημαντικές πιθανότητες στυτικής δυσλειτουργίας. Σύμφωνα με τα νεότερα στον τομέα αυτόν, υπάρχουν πλέον πολλές φαρμακευτικές, ή ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες για τη συγκεκριμένη καλοήθη νόσο, όπως επίσης και πέντε βασικά πράγματα που κάθε άνδρας μπορεί να κάνει σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής του ώστε να διατηρήσει τον προστάτη του πιο υγιή.

 

  1. Γυμναστική, όπως σε κάθε άλλο μυ

Ο προστάτης είναι ένας αδένας που περιβάλλεται από συνδετικό ιστό με πολλές λείες και ελαστικές μυϊκές ίνες. Αυτές οι μυϊκές ίνες είναι ουσιαστικά οι μυς του αδένα που ωθούν το σπέρμα κατά την εκσπερμάτιση και φροντίζουν να μην αναμειχθούν τα ούρα με το σπέρμα. Όπως κάθε μυς, έτσι και ο προστάτης χρειάζεται εκγύμναση. Προκρίνεται φυσικά το σεξ ως η ιδανική επιλογή, αλλά και η αυτοϊκανοποίηση!

Υπάρχουν αξιόπιστες μελέτες που δείχνουν ότι η συχνή εκσπερμάτιση επιτρέπει στον προστάτη να απομακρύνει ουσίες δυνητικά μολυσματικές και επικίνδυνες για προστατίτιδα (φλεγμονή του προστάτη), οι οποίες μπορεί να σχετίζονται και με δυνητική ογκογένεση. Κάποιες σοβαρές μελέτες δείχνουν ότι οι περισσότερο δραστήριοι σεξουαλικά άνδρες, έχουν έως και ένα τρίτο λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο του προστάτη στη ζωή τους.



  1. Ναι, στο ποδήλατο...

 Όπως και η οποιαδήποτε άλλη μορφή άσκησης αφού η σωματική δραστηριότητα έχει συνδεθεί με μικρότερες πιθανότητες συμπτωματικής υπερπλασίας προστάτη.  Η ποδηλατάδα (!), βελτιώνει την υγεία, ενισχύει τους μύες του πυελικού εδάφους και συνάμα, βοηθά στη διατήρηση χαμηλού βάρους. Επίσης το τακτικό περπάτημα, το κολύμπι και το τένις θα βοηθήσουν πολύ. Το να περνάμε άφθονο χρόνο στον καναπέ μας έχει προφανώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Το θέμα της ποδηλασίας, είναι αλήθεια, έχει συνδεθεί κατά καιρούς με προβλήματα στον προστάτη και, εύλογα, με τις ανησυχίες πολλών ανδρών. Οντως η έρευνα δείχνει ότι οι ποδηλάτες έχουν υψηλότερα επίπεδα ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) στις εξετάσεις αίματος. Όμως από την άλλη, είναι πιθανότερο- ως εκ τούτου- να παραπέμπονται συχνότερα για εξετάσεις και έτσι να εντοπίζονται περισσότερα περιστατικά ασθένειας του προστάτη συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό.

 

  1. Περισσότερα λαχανικά, λιγότερο κρέας και αλλαντικά

Πλήθος μελετών συνηγορούν ότι μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, γαλακτοκομικά και κόκκινο κρέας, αντιθέτως δε υψηλή σε φρούτα, λαχανικά και άπαχες πρωτεΐνες (π.χ. ψάρια), μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων του διογκωμένου προστάτη, ή να μειώσουν εξαρχής τον κίνδυνο υπερπλασίας. Το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας παραμένει κορυφαίος εχθρός της υγείας του προστάτη λόγω της απευθείας σχέσης του με τη φλεγμονή. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, μελέτες δείχνουν ότι οι χορτοφάγοι έχουν χαμηλότερο κίνδυνο προβλημάτων του προστάτη. Η εξήγηση όμως μπορεί να βρίσκεται στο ότι γενικά  φροντίζουν καλύτερα τον εαυτό τους συνολικά και  ασκούνται, καπνίζουν λιγότερο και πίνουν λιγότερο αλκοόλ από ό,τι οι άνδρες που τρώνε καθημερινά επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, λουκάνικα και μπέικον! Τρόφιμα με βιταμίνες και μέταλλα (π.χ. β-καροτένιο, λυκοπένιο, βιταμίνη C), θεωρούνται σημαντικοί σύμμαχοι του προστάτη. Προτείνονται λοιπόν τρόφιμα όπως καρότα, ντομάτες, σπανάκι, γλυκοπατάτες, μπρόκολο, πορτοκάλια, πεπόνι και ακτινίδια.

 

  1. Όχι πολύ αλκοόλ

Η συχνουρία είναι το πιο κοινό πρόβλημα στους άνδρες με καλοήθη υπερπλασία προστάτη και ένας λόγος της ασθένειας είναι η λανθασμένη κατανάλωση αλκοόλ. Εδώ, προκρίνεται από τους ειδικούς  η κατανάλωση μικρής μόνον ποσότητας αλκοόλ, ακόμα δε καλύτερα -ένα ποτήρι κρασί ή ένα τζιν τόνικ αντί για μπίρα, αλλά όχι αργά το βράδυ, για όποιον επιθυμεί καλύτερο ύπνο. Μαζί με το αλκοόλ και τα ποτά με διουρητική δράση, που είναι βέβαιο ότι θα εντείνουν τις διαταραχές ούρησης, οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή στον καφέ, το τσάι και, τα ανθρακούχα ποτά.