ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

BLOG

Ευρετήριο
Πως να αντιμετωπίσεις τους γλυκούς πειρασμούς

Πως να αντιμετωπίσεις τους γλυκούς πειρασμούς

Μήπως νιώθεις λιγούρα για γλυκά μετά το κυρίως γεύμα σου; Μήπως δυσκολεύεσαι να παραλείψεις το επιδόρπιο ή βασίζεσαι σε ροφήματα καφέ με προσθήκη ζάχαρης για μια απογευματινή απόλαυση; Η κατανάλωση ζάχαρης έχει εκτοξευθεί στα ύψη τα τελευταία χρόνια.  Η προτίμηση για τη γλυκιά γεύση πηγάζει από το DNA μας και βασίζεται στο ένστικτο της επιβίωσης. Επιπλέον, κατά κύριο λόγο τα τρόφιμα με γλυκιά γεύση μας δίνουν άμεση ενέργεια, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε απλούς υδατάνθρακες και ευχαρίστηση (επηρεάζοντας την παραγωγή ορμονών), επομένως ωθούμαστε ενστικτωδώς προς την κατανάλωσή τους!

Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης χρειάζεται προσοχή, καθώς φαίνεται να συμβάλει σε μια σειρά από προβλήματα υγείας όπως η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι γλυκοί πειρασμοί είναι παντού γύρω μας, τόσο σε τρόφιμα, όσο και σε ροφήματα. Ο έλεγχος της κατανάλωσης ζάχαρης μπορεί να φαντάζει δύσκολος, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι.

Σε αυτό το άρθρο, λοιπόν, θα σου προτείνω μερικούς απλούς τρόπους για να διαχειρίζεσαι τους γλυκούς πειρασμούς και να βελτιώσεις τη συνολική σου ευεξία!

Πως θα αντιμετωπίσεις τις Λιγούρες για Γλυκό;

  • Ξεκίνα τη μέρα σου με ένα καλό πρωινό

Ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό που συνδυάζει πηγές υδατανθράκων, πηγές πρωτεΐνης, καλά λιπαρά και ένα φρέσκο τρόφιμο (φρούτο ή λαχανικό) μπορεί να μειώσει την πείνα και να σε βοηθήσει να καταναλώσεις λιγότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

  • Κάνε Συνδυασμούς

Εάν η ιδέα να σταματήσεις σε ένα μπισκότο ή σοκολατάκι σου φαίνεται αδύνατη, μπορείς να δοκιμάσεις κάτι άλλο: Συνδύασε μια μικρή ποσότητα του λαχταριστού τροφίμου που λαχταράς με ένα υγιεινό τρόφιμο. Με άλλα λόγια, ένταξε τη λιχουδιά σε ένα από τα γεύματα της ημέρας. Με αυτόν τον τρόπο θα απολαύσεις αυτό που θέλεις και θα λάβεις ταυτόχρονα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, ενισχύοντας τον κορεσμό.

  • Κατανάλωσε μια τσίχλα

Εάν δε θέλεις να ενδώσεις στον πειρασμό της ζάχαρης, δοκίμασε να μασήσεις μια τσίχλα ή ακόμα καλύτερα μία μαστίχα Χίου.

  • Έχε πάντα Φρούτα σε ορατή θέση

Κράτησε τα φρούτα (φρέσκα ή αποξηραμένα) κοντά για όταν η λιγούρα για ζάχαρη χτυπάει την πόρτα. Θα προσλάβεις φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά μαζί με γλυκιά γεύση. 

  • Πήγαινε μια βόλτα

Άλλη μία λύση για τη στιγμή που θα έρθει η ανάγκη για ζάχαρη είναι να ασχοληθείς με κάτι άλλο! Κάνε μια βόλτα γύρω από το τετράγωνο ή κάνε κάτι για να αλλάξεις το τοπίο, για να απομακρύνεις το μυαλό σου από τη λιχουδιά που λαχταράς.

  • Κατανάλωσε μικρά και τακτικά γεύματα

Η πολύ μεγάλη αναμονή μεταξύ των γευμάτων μπορεί να σε κάνει να επιλέξεις ενεργειακά πυκνά τρόφιμα που μειώνουν την πείνα σου. Αντίθετα, το να τρως κάθε 3 έως 5 ώρες μπορεί να σε βοηθήσει να διατηρήσεις το σάκχαρο στο αίμα σταθερό και να αποφύγεις την ακραία διατροφική συμπεριφορά. Οι καλύτεροι σύμμαχοι σου; Επίλεξε πηγές πρωτεϊνών και τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

  • Προγραμμάτισε τα Γεύματά σου

Το χάος στη διατροφή συχνά προκύπτει από έλλειψη προγραμματισμού. Οπότε, πάρε το χρόνο σου, προγραμμάτισε τα γεύματα και τις ώρες κατανάλωσης τους και φάε ό,τι σκόπευες να φας, αντί να τρως απλά όταν είσαι σε προχωρημένο στάδιο πείνας.

  • Σκέψου μήπως χρειάζεσαι υποστήριξη

Πολλοί άνθρωποι στρέφονται σε γλυκές τροφές όταν είναι αγχωμένοι, στενοχωρημένοι ή θυμωμένοι. Αλλά το φαγητό δεν λύνει συναισθηματικά ζητήματα. Σκέψου εάν τα συναισθήματα εμπλέκονται στην επιθυμία σου για ζάχαρη και εάν χρειάζεσαι βοήθεια για να βρεις άλλες λύσεις, σε αυτά τα συναισθηματικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα να μιλήσεις με κάποιον δικό σου ή με κάποιον ειδικό.

  • Πρόσεξε τις Υγρές θερμίδες

Τα ροφήματα είναι ένας από τους μεγαλύτερους ένοχους όταν πρόκειται για υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης. Τα αναψυκτικά, τα ενεργειακά ποτά, το τσάι με προσθήκη ζάχαρης και οι χυμοί φρούτων αποτελούν μία από τις βασικές πηγές πρόσθετων σακχάρων. Επιπλέον, τα ροφήματα δεν προκαλούν κορεσμό και πολλές φορές δεν αναγνωρίζονται ως υπολογίσιμη πηγή θερμίδων. Προτίμησε νερό, τσάι ή αφεψήματα χωρίς ζάχαρη και ανθρακούχο νερό με μερικές σταγόνες λεμονιού ή λάιμ. Αν, ωστόσο, επιλέξεις κάποιο τέτοιο ρόφημα, καλό θα είναι να επιλέξεις την χωρίς ζάχαρη εκδοχή του. Όσον αφορά στους χυμούς, προσπάθησε να μείνεις στο 1 ποτήρι. 

  • Κάνε προσεκτικές επιλογές στα γλυκά 

Τα περισσότερα γλυκά έχουν, συνήθως, χαμηλή διατροφική αξία. Είναι πλούσια σε ζάχαρη και αυξάνουν απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα να νιώσεις σύντομα εκ νέου έντονη ανάγκη για γλυκό.

Δεν χρειάζεται να αποκλείσεις εντελώς τα γλυκά από τη ζωή σου, αλλά να κάνεις πιο συνετές επιλογές. Αν τα γλυκά κατέχουν σημαντική θέση στη διατροφή σου και τα αναζητάς καθημερινά, δοκίμασε τις εξής εναλλακτικές επιλογές που συνδυάζουν την θρεπτική αξία με τη γλυκιά γεύση:

  • Φρέσκα γλυκά εποχικά φρούτα
  • Γιαούρτι με κανέλα, φρούτο και λίγο μέλι
  • Μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο
  • Μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης με χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και κορεσμένα λιπαρά

Εάν βέβαια επιθυμείς τόσο πολύ ένα κανονικό γλυκό μπορείς να το έχεις, απλά φρόντισε να είναι σε μικρότερη ποσότητα. Για παράδειγμα, μπορείς να επιλέξεις ένα ατομικό γλυκάκι, αντί για ένα μεγάλο κομμάτι. Μάθε να ενσωματώνεις μικρές ποσότητες γλυκών στη διατροφή σου, αλλά συγκεντρώσου στο να κάνεις υγιεινές επιλογές στην καθημερινότητά σου.

Καταναλώνοντας το γλυκό

  • Κατανάλωσε το γλυκό μετά από ένα γεύμα ή σνακ. Θα μετριαστεί η ποσότητα που θα καταναλώσεις, συγκριτικά με το αν ήσουν νηστικός/ή, ενώ δεν θα χαλάσει η σειρά των γευμάτων σου.
  • Επίλεξε το γλυκό που σου αρέσει πολύ και όχι κάτι που, απλώς, βρέθηκε μπροστά σου.
  • Η απόφασή σου να είναι συνειδητή: «Θέλω πραγματικά αυτό το γλυκό».
  • Απόλαυσέ το και μάσησε αργά, χωρίς να τρως γρήγορα και ενοχικά.
  • Μην έχεις τύψεις μόλις τελειώσεις το γλυκό σου.

Τι να κρατήσεις

Η λιγούρα για γλυκά είναι συχνή για τους περισσότερους ανθρώπους, επομένως δεν πρέπει να αισθανθείς ένοχος εάν ενδίδεις στους γλυκούς πειρασμούς. Nα είσαι επιεικής με τον εαυτό σου. Μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να αντιμετωπίσεις τις λιγούρες σου για ζάχαρη.

Όλα τα τρόφιμα υπάρχουν σε μια ισορροπημένη διατροφή, αρκεί να προσέχουμε την ποσότητα και τη συχνότητα κατανάλωσης. Το ίδιο ισχύει και για τα γλυκά. Ωστόσο, εάν βιώνεις τακτικά επιθυμία για ζάχαρη ή αισθάνεσαι εκτός ελέγχου με τα γλυκά τρόφιμα, τότε αξίζει να ρίξεις μια πιο προσεκτική ματιά στη διατροφή σου ή ίσως και να αναζητήσεις βοήθεια.