ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

BLOG

Ευρετήριο
Ουρικό Οξύ Διατροφή: Στρατηγικές Και Συμβουλές Για Υγιή Ζωή

Ουρικό Οξύ Διατροφή: Στρατηγικές Και Συμβουλές Για Υγιή Ζωή

Το ουρικό οξύ είναι ένα φυσικό απόβλητο προϊόν που προκαλείται από την πέψη των τροφίμων που περιέχουν πουρίνες. Οι πουρίνες βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα σε ορισμένα τρόφιμα και σχηματίζονται και διασπώνται στο σώμα σας.Συνήθως, το σώμα μας φιλτράρει το ουρικό οξύ μέσω των νεφρών και των ούρων μας. Εάν καταναλώνουμε υπερβολική ποσότητα πουρίνης ή αν το σώμα μας δεν είναι σε θέση να αφαιρέσει αυτό το υποπροϊόν αρκετά γρήγορα, το ουρικό οξύ μπορεί να συσσωρευτεί στο αίμα μας.Μπορούμε εν τούτοις να περιορίσουμε την “πηγή” του ουρικού οξέος και να αποφύγουμε τροφές πλούσιες σε πουρίνες περιλαμβάνουν ορισμένα κρέατα, θαλασσινά και λαχανικά, για παράδειγμα. Όλα αυτά τα τρόφιμα συνεισφέρουν στο ουρικό οξύ όταν πέπτονται.

Συνεπώς, καλό είναι να αποφύγουμε ή να μειώσουμε την πρόσληψη τροφών πλούσιων σε πουρίνες, όπως είναι:

  • Το κόκκινο κρέας
  • Το συκώτι
  • Το ψάρι
  • Τα οστρακόδερμο
  • Τα πουλερικά

Επίσης, πρέπει να αποφεύγουμε την κατανάλωση ζάχαρης, και γλυκαντικών ουσιών γενικότερα. Η φρουκτόζη είναι ένα φυσικό σάκχαρο στα φρούτα και το μέλι. Καθώς το σώμα σας διασπά τη φρουκτόζη, απελευθερώνει πουρίνες και αυξάνει τα επίπεδα ουρικού οξέος. Σε άλλα σάκχαρα που προστίθενται στα τρόφιμα συμπεριλαμβάνεται η επιτραπέζια ζάχαρη, το σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη.

  • Ακολουθούν μερικά βήματα για να μειώσετε την ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνετε:                                                                                                                                                                                                  
  • Τρώτε περισσότερα ολόκληρα τρόφιμα (με άλλα λόγια, δώστε έμφαση στη διατροφή που αποτελείται εξ ολοκλήρου από τροφές φυτικής προέλευσης οι οποίες είναι πλήρεις, δηλαδή έμφαση σε τροφές που έχουν υποστεί ελάχιστη ή καθόλου επεξεργασία).
  • Περιορίστε τα επεξεργασμένα, συσκευασμένα τρόφιμα.
  • Ελέγξτε τις ετικέτες των τροφίμων για πρόσθετα σάκχαρα.
  • Αντί για ζάχαρη προτιμήστε φρέσκα φρούτα.
  • Αντικαταστήστε τα ζαχαρούχα ποτά με νερό, ροφήματα χωρίς ζάχαρη ή καφέ χωρίς ζάχαρη.
  • Πίνετε περισσότερο νερό

Η κατανάλωση άφθονων υγρών βοηθά τα νεφρά σας να ξεπλύνουν το ουρικό οξύ πιο γρήγορα. Τα νεφρά φιλτράρουν περίπου το 70% του ουρικού οξέος στο σώμα σας. Επίσης, η κατανάλωση αρκετού νερού μπορεί να βοηθήσει στη στήριξη των νεφρών σας και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης λίθων στα νεφρά με ουρικό οξύ.

Φροντίστε λοιπόν να έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι νερό και αν μπορείτε, όταν ξυπνάτε κατά τη διάρκεια της νύχτας, πιείτε λίγο νερό.

  • Αποφύγετε το αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να σας αφυδατώσει περισσότερο, ενώ αξιόπιστη έρευνα του 2021 δείχνει ότι μπορεί επίσης να προκαλέσει υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος.Ορισμένα είδη αλκοόλ, όπως η μπύρα, περιέχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε πουρίνες από άλλα. Ωστόσο, ακόμη και το αλκοόλ με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε πουρίνες μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ουρικού οξέος.Επιπλέον, το αλκοόλ αυξάνει τον μεταβολισμό των νουκλεοτιδίων, μιας άλλης πηγής πουρινών που μπορεί να μετατραπεί σε ουρικό οξύ. Επηρεάζει επίσης τον ρυθμό με τον οποίο εκκρίνεται το ουρικό οξύ, οδηγώντας σε αυξημένα επίπεδα στο αίμα.

  • Πιείτε καφέ

Ο καφές μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος στο αίμα, με δύο κύριους τρόπους:

  1. Συναγωνίζεται το ένζυμο που διασπά τις πουρίνες στο σώμα, μειώνοντας τον ρυθμό παραγωγής ουρικού οξέος.
  2. Αυξάνει τον ρυθμό με τον οποίο το σώμα μας εκκρίνει ουρικό οξύ.

Σύμφωνα με επίσημες έρευνες, υπάρχουν αρκετά στοιχεία που υποστηρίζουν την ικανότητα της καφεΐνης να μειώνει τα επίπεδα ουρικού οξέος. Μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε επίσης ότι η συχνή κατανάλωση καφέ δεν συσχετίστηκε σημαντικά με τον κίνδυνο υπερουριχαιμίας.

  • Ελέγχετε το βάρος σας

Το υπερβολικό σωματικό λίπος μπορεί να συμβάλει σε αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος και τα νεφρά σας να λειτουργούν λιγότερο αποτελεσματικά. Μπορεί επίσης να αυξήσει την παραγωγή ουρικού οξέος και να μειώσει την απέκκριση του ουρικού οξέος μέσω των ούρων.Εάν υποψιάζεστε ότι το βάρος μπορεί να συμβάλλει σε υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος, φροντίστε να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε ένα νέο σχέδιο απώλειας ή διαχείρισης βάρους.Μπορεί να σας παραπέμψει σε ένα διαιτολόγο που θα σας βοηθήσει να ακολουθήσετε ένα θρεπτικό, καλά ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής. Επιπλέον, μπορεί να σας συστήσει ένα πρόγραμμα άσκησης ή να προτείνει αλλαγές στον τρόπο ζωής σας.

  • Ενισχύστε την πρόσληψη βιταμίνης C

Η υψηλή πρόσληψη βιταμίνης C μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να κατανοηθεί ακριβώς πώς η βιταμίνη C επηρεάζει τα επίπεδα ουρικού οξέος. Η ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη βιταμίνης C είναι 75–120 χιλιοστόγραμμα (mg) για τους περισσότερους ενήλικες, αν και τα ανώτερα ημερήσια όρια ανέρχονται στο μέγιστο των 2.000 mg. Μπορείτε επίσης να πάρετε περισσότερη ποσότητα καταναλώνοντας τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, ειδικά φρούτα και λαχανικά. Διατίθενται επίσης συμπληρώματα βιταμίνης C χωρίς ιατρική συνταγή.

  • Φάτε κεράσια

Η κατανάλωση κερασιών και η κατανάλωση χυμού κερασιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος σε άτομα με ουρική αρθρίτιδα. Απαιτούνται εν τούτοις και περαιτέρω μελέτες παρακολούθησης για τον προσδιορισμό των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της πρόσληψης κερασιού στα επίπεδα ουρικού οξέος.Tα κεράσια περιέχουν ανθοκυανίνες, μια αντιοξειδωτική και μια αντιφλεγμονώδη ένωση που τους δίνει το κόκκινο χρώμα τους. Είναι επίσης καλή πηγή φυτικών ινών και βιταμίνης C.

Ορισμένα φάρμακα και συμπληρώματα μπορεί να προκαλέσουν συσσώρευση ουρικού οξέος. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Την ασπιρίνη
  • Τα διουρητικά
  • Την βιταμίνη Β-3 (νιασίνη)
  • Τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα όπως η κυκλοσπορίνη και η τακρόλιμους
  • Την πυραζιναμίδη, ένα φάρμακο που θεραπεύει τη φυματίωση
  • Τη λεβοντόπα, ένα φάρμακο που θεραπεύει τη νόσο του Πάρκινσον
  • Τους βήτα-αναστολείς, αναστολείς ΜΕΑ και άλλα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση
Εάν τα παίρνετε και έχετε υπερουριχαιμία, συνεργαστείτε με το γιατρό σας για να καθορίσετε μια εναλλακτική φαρμακευτική αγωγή.