ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

BLOG

Ευρετήριο
Οι ανάγκες του ανοσοποιητικού μας συστήματος

Οι ανάγκες του ανοσοποιητικού μας συστήματος

Το ανοσοποιητικό σύστημα ενός οργανισμού είναι ένα πολύπλοκο σύστημα που προστατεύει το σώμα μας από εξωτερικούς παράγοντες όπως ιούς, βακτήρια και μύκητες σε καθημερινή βάση. Λόγω της πολυπλοκότητάς του και τον υψηλό βαθμό ρύθμισής του, προκύπτουν και μεγάλες ανάγκες για τη διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας του.

Οι ανάγκες αυτές καλύπτονται από τη διαθεσιμότητα και πρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα) αλλά και ενέργειας.

Τα θρεπτικά αυτά συστατικά παίζουν ζωτικούς, συχνά συνεργιστικούς ρόλους σε κάθε στάδιο της ανοσοαπόκρισης. Οι επαρκείς ποσότητες είναι απαραίτητες για τη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας των φυσικών φραγμών και των ανοσοκυττάρων, καθώς ακόμα και μικρές ελλείψεις είναι ικανές να διαταράξουν την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Ακόμη είναι σημαντικό να τονισθεί ότι οι απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά διαφέρουν ανάλογα με τις ανάγκες. Οπότε, διαφορετικά θρεπτικά συστατικά χρειάζονται τα άτομα προκειμένου να προετοιμάσουν και να θωρακίσουν το ανοσοποιητικό τους προτού νοσήσουν, άλλες απαιτήσεις υπάρχουν κατά τη νόσηση αλλά και άλλες ανάγκες προκύπτουν μετά τη νόσηση και την περίοδο ανάκαμψης του οργανισμού.

 

Υποστήριξη του ανοσοποιητικού πριν τη νόσηση

Η λειτουργία του ανοσοποιητικού μπορεί να επηρεαστεί όταν τα παραπάνω δεν προσλαμβάνονται σε επαρκείς ποσότητες, όπου π.χ. ‘’Τα επιδημιολογικά δεδομένα έχουν συνδέσει την ανεπάρκεια της βιταμίνης D με αυξημένη ευαισθησία σε οξείες ιογενείς αναπνευστικές λοιμώξεις’’ ή ‘’Τα άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης C φαίνεται να είναι πιο επιρρεπή σε σοβαρές λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως η πνευμονία.’’

Οπότε, προκειμένου να υποστηρίξουμε και να προετοιμάσουμε κατάλληλα το ανοσοποιητικό μας απέναντι σε μολυσματικούς παράγοντες είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε επαρκείς ποσότητες σε όλα τα μικροθρεπτικά συστατικά που αναφέρθηκαν παραπάνω. Ιδανικά θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε ένα σκεύασμα με υψηλές συγκεντρώσεις βιταμίνης C και βιταμίνης D, ή να τα λάβει κάποιος και ξεχωριστά.

Είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος της βιταμίνης D στη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, καθώς έχει ανοσοδιεγερτικές δράσεις, δηλαδή ‘’ξυπνά και προετοιμάζει το ανοσοποιητικό’’ για να είναι σε θέση να μας προστατεύσει, ενώ για τον ίδιο λόγο θα μπορούσε ένα τέτοιο σκεύασμα να χρησιμοποιηθεί και πριν ή μετά τον εμβολιασμό.

 

Υποστήριξη του ανοσοποιητικού κατά τη νόσηση

Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, η λειτουργία του ανοσοποιητικού οδηγεί στην κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων θρεπτικών συστατικών. Οπότε κατά την περίοδο της νόσησης είναι απαραίτητο να εξασφαλίζονται επαρκείς ποσότητες βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων αλλά και επαρκείς ποσότητες ενέργειας.

Τα μικροθρεπτικά συστατικά με τη μεγαλύτερη βαρύτητα κατά την περίοδο της νόσησης είναι η βιταμίνη C και ο Ψευδάργυρος, για τα οποία κλινικές μελέτες υποδηλώνουν ότι ο συνδυασμός τους συμβάλλει στην ταχύτερη ανακούφιση των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος και των ιώσεων αλλά και στη μείωση της βαρύτητας των συμπτωμάτων. Δηλαδή, μας βοηθούν να περνάμε τις ιώσεις και τα κρυολογήματα πιο ήπια και πιο γρήγορα, ενώ παράλληλα έχουν καλό προφίλ ασφάλειας και δείχνουν αποτελεσματικότητα στην καταπολέμηση μολυσματικών ασθενειών.

Συνεπώς κατά την περίοδο της νόσησης θα μπορούσαμε να επιλέξουμε ένα σκεύασμα με υψηλές συγκεντρώσεις βιταμίνης C και Ψευδάργυρου ή να τα λάβει κάποιος και ξεχωριστά.

 

Υποστήριξη του ανοσοποιητικού μετά τη νόσηση (Περίοδος Ανάκαμψης)

Συνοψίζοντας τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό ότι μετά τη νόσηση και την έντονη λειτουργία του ανοσοποιητικού το σώμα μας έχει στερέψει τόσο από μικροθρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα) όσο και από ενέργεια. Γι’ αυτό πολλές φορές μετά τη νόσηση νιώθουμε εξουθενωμένοι, αδύναμοι, ίσως λίγο αδιάθετοι και γενικά βιώνουμε μία κατάσταση εξάντλησης. Προκειμένου να επανέλθουμε στο 100% είναι σημαντικό να γεμίσουμε τις αποθήκες του οργανισμού μας με όλα τα απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για την εύρυθμη λειτουργία του αλλά και να του δώσουμε πίσω τη χαμένη του ενέργεια.

Συνεπώς, για να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες μπορούμε μετά τη νόσηση να λάβουμε κάποιο πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα διατροφής για να αναπληρώσουμε τα μικροθρεπτικά συστατικά, και κάποιο συμπλήρωμα διατροφής στην κατηγορία των τονωτικών που αποδίδουν υψηλές ποσότητες αμινοξέων, όπως είναι η κρεατίνη, η αργινίνη και η αλανίνη.