ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

BLOG

Ευρετήριο
Ο σίδηρος και η συνεισφορά του στην υγεία μας

Ο σίδηρος και η συνεισφορά του στην υγεία μας

Εκτός από τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και αιμοσφαιρίνης, συμβάλλει στην καλή υγεία των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματος, στον φυσιολογικό μεταβολισμό και στην παραγωγή ενέργειας, όπως επίσης και στην κανονική λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Ο σίδηρος στις τροφές

Οι πιο χρήσιμες τροφές, οι οποίες περιέχουν και προσφέρουν υψηλά επίπεδα του πολύτιμου μετάλλου είναι:

  • Κόκκινο κρέας (ο αποκαλούμενος αιμικός σίδηρος)
  • Δημητριακά και ψωμί, ιδιαίτερα δε τα ενισχυμένα με σίδηρο
  • Φασόλια λευκά, φακές, πράσινη πιπεριά, αρακάς, παντζάρι, σπανάκι
  • Ξηροί καρποί (βερίκοκα, δαμάσκηνα, σταφίδες κ.α)
  • Φρούτα, όπως κεράσια, μούρα και καρπούζι

Ο σίδηρος διατίθεται επίσης ως μη-αιμικός σε φυτά και σε τρόφιμα που είναι εμπλουτισμένα με αυτόν. Το κρέας, τα θαλασσινά και τα πουλερικά έχουν τόσο αιμικό, όσο και μη-αιμικό σίδηρο. Εδώ ας σημειωθεί πως η βιοδιαθεσιμότητα και απορρόφηση του αιμικού σιδήρου, είναι πολύ μεγαλύτερη.  Ετσι, για την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου φυτικής προέλευσης, συστήνεται αυτός να καταναλώνεται είτε μαζί με κρέας, είτε με άλλες τροφές πλούσιες όμως σε βιταμίνη C, (εσπεριδοειδή, πιπεριές, μπρόκολο, φράουλες κ.α.), καθώς η βιταμίνη αυτή αυξάνει την απορρόφησή του.

 

Τα αυγά μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του σιδήρου μας;

Η απάντηση είναι ναι. Τα αυγά είναι μια εξαιρετική πηγή σιδήρου, πρωτεΐνης και άλλων απαραίτητων βιταμινών. Επίσης, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και, όταν συνδυάζονται με δημητριακά ολικής αλέσεως και σκούρα φυλλώδη λαχανικά, κάνουν ένα νόστιμο γεύμα γεμάτο με σίδηρο και βιταμίνες.

Έλλειψη σιδήρου

Η παρατεταμένα μειωμένη πρόσληψη σιδήρου, είναι δυνατόν να οδηγήσει σε σιδηροπενική αναιμία και χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης. Σε αυτή την περίπτωση τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρουν λιγότερο οξυγόνο από τους πνεύμονες στους ιστούς του σώματος. Έτσι προκαλούνται συμπτώματα όπως είναι η ζαλάδα, η κόπωση, διαταραχές στο γαστρεντερικό και συχνά, τριχόπτωση.

Συνέπειες υπερκατανάλωσης σιδήρου

Εάν λαμβάνονται πάνω απο 20 μg σιδήτου ανά ημέρα, είναι πιθανό να προκληθούν γαστρεντερικές διαταραχές, διάρροια, ναυτία, εμετός ή και δυσκοιλιότητα.

Σίδηρος και εγκυμοσύνη

Είναι γεγονός πως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι απαιτήσεις του οργανισμού σε όγκο αίματος, σε αιμοσφαιρίνη και σε σίδηρο, είναι πολύ αυξημένες. Δηλαδή, το σώμα της εγκύου, πολύ απλά χρειάζεται περισσότερο αίμα για να τροφοδοτήσει με οξυγόνο και το βρέφος. Στην περίπτωση που τα αποθέματα σιδήρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι χαμηλά, υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης σοβαρής σιδηροπενικής αναιμίας.

Συνεπώς, μια καλή διατροφή πλούσια σε σίδηρο, αλλά και η συμπληρωματική λήψη του, κατόπιν συμβουλή γιατρού,  μπορεί να αποτρέψει τέτοιες καταστάσεις

 

Μειώνονται τα επίπεδα σιδήρου όσο μεγαλώνουμε;

Η σιδηροπενική αναιμία είναι σχετικά συχνή στην τρίτη ηλικία. Προκαλείται κυρίως από την ανεπαρκή διατροφή και την παρουσία φλεγμονής σε κάποιο σημείο του σώματός μας, με αποτέλεσμα τη μείωση της σωματικής απόδοσης, αυξημένο κίνδυνο πτώσης και κατάθλιψης. Τα συμπληρώματα σιδήρου σε υψηλές δόσεις, σε μεγάλες ηλικίες μπορεί να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις, οπότε μόνος κατάλληλος για την πρόσληψή τους είναι ένας γιατρός.

Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σιδήρου


Έρευνες έχουν αποδείξει ότι μια ημερήσια δόση 8mg και 18mg για άντρες και γυναίκες αντίστοιχα, καλύπτουν ικανοιητικά τις ανάγκες του οργανισμού, εκτός από περιπτώσεις εγκυμοσύνης και θηλασμού, οπότε με συμβουλή γιατρού πάντοτε, αυτές μεταβάλλονται. Σε κάθε περίπτωση όμως εάν θέλετε να αρχίσετε να λαμβάνετε συμπληρώματα διατροφής με σίδηρο, συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας, μιας και μπορεί να επιδράσουν στα φάρμακα που ήδη λαμβάνετε ακολουθώντας ίσως κάποια άλλη θεραπεία.

 

Μορφές διάθεσης του σιδήρου

Ο σίδηρος συνήθως διατίθεται σε δισκία, ενέσιμες αμπούλες, σε αναβράζουσες ταμπλέτες και σε σιρόπι.

 

Τι είναι η φερριτίνη;

Η φερριτίνη είναι μια πρωτεΐνη στο σώμα που αποθηκεύει σίδηρο και τον απελευθερώνει όταν χρειάζεται. Ένα τεστ φερριτίνης μπορεί να καθορίσει πόσο σίδηρο έχει αποθηκεύσει το σώμα σας. Κατά μέσο όρο, οι ενήλικες άνδρες έχουν περίπου 1.000 mg αποθηκευμένο σίδηρο (αρκετό για περίπου τρία χρόνια) και οι ενήλικες γυναίκες έχουν περίπου 300 mg (αρκετό για περίπου έξι μήνες). Όταν η πρόσληψη σιδήρου είναι χρόνια χαμηλή, αυτά τα αποθέματα μπορεί να εξαντληθούν, με αποτέλεσμα χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα φερριτίνης και μειωμένη αιμοσφαιρίνη.

 

Τι γίνεται αν ο σίδηρος σας είναι χαμηλός

Ο σίδηρος δεν παράγεται στο σώμα και πρέπει να απορροφάται από αυτό που τρώτε, γι' αυτό προσπαθήστε να τρώτε τροφές πλούσιες σε σίδηρο εάν τα επίπεδα σιδήρου σας είναι χαμηλά. Υπάρχουν δύο τύποι σιδήρου στα τρόφιμα: ο αιμικός σίδηρος και ο μη αιμικός σίδηρος. Ο αιμικός σίδηρος βρίσκεται στο κόκκινο κρέας, τα πουλερικά και το χοιρινό και απορροφάται πιο εύκολα από τον οργανισμό σας. Ο μη αιμικός σίδηρος δεν απορροφάται τόσο εύκολα από το σώμα σας, αλλά εξακολουθεί να είναι μια καλή πηγή σιδήρου και απαραίτητος εάν δεν τρώτε κρέας. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτόν τον τύπο σιδήρου περιλαμβάνουν χόρτα, δημητριακά πρωινού εμπλουτισμένα με σίδηρο, ψωμί και ζυμαρικά, τόφου, φασόλια, αποξηραμένα φρούτα και αυγά.

  

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την ανθρώπινη ζωή. Περίπου το 70% του σιδήρου στο σώμα μας μπορεί να βρεθεί σε μια πρωτεΐνη στα ερυθρά αιμοσφαίρια που ονομάζεται αιμοσφαιρίνη. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης, μιας πρωτεΐνης στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Αυτά τα ερυθρά αιμοσφαίρια βοηθούν στη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα μας. Το 6% του σιδήρου μπορεί επίσης να βρεθεί σε άλλες βασικές πρωτεΐνες και ένα άλλο 25% αποθηκεύεται στο σώμα μας σε μια πρωτεΐνη του αίματος που ονομάζεται φερριτίνη. Ο σίδηρος είναι επίσης ζωτικής σημασίας για ένα πλήρως λειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα. Εάν τα επίπεδα σιδήρου μας είναι πολύ υψηλά ή πολύ χαμηλά, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

 

Ρένα Κάντζα, Αρθρογράφος

 

Βιβλιογραφία

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/
  2. https://www.webmd.com/drugs/2/drug-8314/slow-fe-oral/details
  3. https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/ferritin-test/about/pac-20384928
  4. https://www.healthlinkbc.ca/healthy-eating-physical-activity/food-and-nutrition/nutrients/iron-foods
  5. https://www.oneblood.org/media/blog/iron/are-eggs-a-good-source-of-iron.stml