ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

BLOG

Ευρετήριο
Μύκητες κόλπου: Η ολοκληρωμένη οδηγία του φαρμακοποιού για αντιμετώπιση και πρόληψη

Μύκητες κόλπου: Η ολοκληρωμένη οδηγία του φαρμακοποιού για αντιμετώπιση και πρόληψη

Η αντιμετώπιση των μυκητιάσεων του κόλπου, συνήθως περιλαμβάνει τη χρήση αντιμυκητιακών κρεμών ή κολπικών υπόθετων με στόχο την αποκατάσταση της φυσιολογικής χλωρίδας του. Είναι πολύ σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας για τη διάγνωση και την κατάλληλη αγωγή σε περίπτωση μυκητίασης.

Τι είναι όμως η κολπική μυκητίαση;

Είναι μία φλεγμονή του κόλπου που προκαλείται από μύκητες του γένους Candida. Τις περισσότερες φορές η αιτία είναι ο Candida albicans, αλλά μερικές φορές και άλλα είδη Candida μπορεί να προκαλέσουν κολπίτιδα, όπως ο Candida glabrata και ο Candida tropicalis. Μικροί αριθμοί μυκήτων συνήθως ζουν στο σώμα μίας γυναίκας (στο δέρμα, στον κόλπο, στο έντερο) χωρίς να δημιουργούν ενοχλήσεις ή συμπτώματα. Το ανοσοποιητικό σύστημα και μικρόβια της χλωρίδας, που επίσης ζουν φυσιολογικά στο δέρμα και στον κόλπο, περιορίζουν την ανάπτυξη των μυκήτων. Αυτοί οι φυσικοί μηχανισμοί άμυνας του οργανισμού βοηθούν ώστε να διατηρείται ο αριθμός και η ανάπτυξη των μυκήτων υπό έλεγχο. Ωστόσο, όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, διαταράσσονται οι φυσικοί μηχανισμοί άμυνας και έτσι μεταβάλλονται οι ισορροπίες. Τότε οι μύκητες αναπτύσσονται σε μεγάλους αριθμούς μέσα στον κόλπο και μερικές φορές στο δέρμα του περινέου δημιουργώντας συμπτώματα.

Υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις που διαταράσσουν την φυσική άμυνα του οργανισμού και ευνοούν την ανάπτυξη της κολπικής μυκητίασης.

  • Το άγχος και η κακή γενική κατάσταση της υγείας. Και τα δύο αδυνατίζουν τους φυσικούς μηχανισμούς άμυνας και καθιστούν τον οργανισμό ευάλωτο. Το έντονο άγχος συμβάλει, καθώς προκαλεί αύξηση της παραγωγής ιδρώτα και άρα της υγρασίας τοπικά.
  • Ανοσοκαταστολή. Τα άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα είναι επίσης πιο πιθανό να αναπτύξουν κολπική μυκητίαση. Για παράδειγμα, γυναίκες που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία για ορισμένους καρκίνους, ή που λαμβάνουν υψηλές δόσεις κορτιζόνης.
  • Σακχαρώδης Διαβήτης. Γυναίκες που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην ανάπτυξη κολπικής μυκητίασης. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα στα χρονικά διαστήματα που ο έλεγχος των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα είναι πλημμελής.
  • Αντιβιοτικά. Ορισμένα αντιβιοτικά καταστρέφουν και τα ΄ωφέλιμα’ μικρόβια που βρίσκονται στη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου. Αυτά τα μικρόβια βοηθούν να συντηρείται ο αριθμός των μυκήτων υπό έλεγχο. Όταν τα μικρόβια ελαττώνονται οι μύκητες αναπτύσσονται υπέρμετρα και μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα.
  • Τα αντισυλληπτικά. Σε μερικές γυναίκες αλλάζουν το ορμονικό περιβάλλον του κόλπου και ευνοούν την ανάπτυξη μυκητίασης.
  • Η εγκυμοσύνη. Εκτός από ορμονικές αλλαγές συνοδεύεται και από σημαντική αύξηση της υγρασίας στην περιοχή του κόλπου. Η κολπική μυκητίαση στην κύηση είναι μια συνηθισμένη κατάσταση, η οποία σπάνια προκαλεί συμπτώματα και προβλήματα.
  • Η χρήση στενών ρούχων. Τα στενά παντελόνια και τα συνθετικά εσώρουχα αυξάνουν την ζέστη και την υγρασία στην ευαίσθητη περιοχή και ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων.
  • Μετάδοση της λοίμωξης από το έντερο. Οι μύκητες βρίσκονται συχνά στο έντερο πολλών υγιών κατά τα άλλα ατόμων. Όταν μεταφέρονται στον κόλπο μπορεί να δημιουργούν επεισόδια κολπικής μυκητίασης.
  • Τραυματισμός του βλεννογόνου του κόλπου. Οτιδήποτε τραυματίζει και δημιουργεί ρήξεις στο ευαίσθητο τοίχωμα του κόλπου, ευνοεί την διείσδυση μυκήτων στους υποδόριους ιστούς, η οποία συνοδεύεται από συμπτώματα. Σεξουαλική επαφή. Η κολπική μυκητίαση δεν θεωρείται σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Μπορεί όμως κάποιες φορές να μεταδοθεί ανάμεσα στους δύο συντρόφους κατά την διαδικασία της σεξουαλικής επαφής. Η επαφή μπορεί να δημιουργήσει ρήξεις και τραυματισμούς στους ιστούς του κόλπου και έτσι να επιδεινώσει μια ήδη υπάρχουσα λοίμωξη επιδεινώνοντας τα συμπτώματα (π.χ. φαγούρα και πόνο). Γυναίκες που δεν έχουν επαφές μπορούν επίσης να παρουσιάσουν κολπική μυκητίαση.
  • Πως αντιμετωπίζεται η κολπική μυκητίαση;

Εάν υποψιάζεστε πως υποφέρετε από κολπική μυκητίαση τα παρακάτω μέτρα ίσως σας βοηθήσουν να την αντιμετωπίσετε: Με τα πρώτα συμπτώματα κολπικής μυκητίασης, για να ανακουφιστείτε πλυθείτε τοπικά με αλατόνερο (ένα κουτάλι του γλυκού αλάτι διαλυμένο σε μία κούπα χλιαρό νερό). Επισκεφτείτε τον ιατρό σας για επιβεβαίωση της διάγνωσης και ακολουθείστε την αγωγή που θα σας συστήσει. Σε μερικές περιπτώσεις ίσως χρειαστεί να ζητήσετε και από τον σύντροφό σας να ακολουθήσει κάποια θεραπευτική αγωγή ώστε να αποφύγετε την επαναμόλυνση. Αποφύγετε εντελώς τις σεξουαλικές επαφές (ούτε με προφυλακτικό) για όσο διάστημα απαιτηθεί, μέχρι να νιώσετε καλά. Οι επαφές δημιουργούν μικροτραυματισμούς στον κόλπο που επιδεινώνουν το πρόβλημα δυσκολεύοντας και παρατείνοντας την θεραπεία του. Προσπαθήστε να αποφύγετε το ξύσιμο της επίμαχης περιοχής καθώς και αυτό δημιουργεί τραυματισμούς επιδεινώνοντας τα συμπτώματα. Το συχνό πλύσιμο, ιδιαίτερα με πολύ ζεστό νερό, δεν συστήνεται. Δύο ή το πολύ τρεις φορές την ημέρα είναι αρκετό. Χρησιμοποιείτε φυσικό χαμομήλι ή χλιαρό νερό χωρίς πολλή πίεση τοπικά. Ίσως σας συστηθεί να χρησιμοποιείτε κάποιο ειδικό καθαριστικό αυτό το διάστημα Σκουπιστείτε απαλά με βαμβακερή πετσέτα χωρίς να τρίβετε την περιοχή. Αλλάζετε πετσέτες τακτικά. Φορέστε άνετα ρούχα και χρησιμοποιείστε χαλαρά, βαμβακερά εσώρουχα. Αποφύγετε τα σερβιετάκια για αυτό το διάστημα. Προσπαθήστε να αποφύγετε δραστηριότητες που αυξάνουν την ζέστη και την υγρασία στην ευαίσθητη περιοχή (π.χ. έντονη άθληση, σάουνα, τζακούζι) για όσο διάστημα το συγκεκριμένο πρόβλημα επιμένει.