ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

BLOG

Ευρετήριο
Λεύκη,  η νόσος των λευκών κηλίδων

Λεύκη, η νόσος των λευκών κηλίδων

 

  • Τι είναι η λεύκη;

Η λεύκη, είναι μια χρόνια νόσος που χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση λευκών κηλίδων στο δέρμα. Η λεύκη δεν είναι μεταδοτική και το πιο σημαντικό,  δεν είναι απειλητική για τη ζωή του πάσχοντος ατόμου.

 

  • Στη λεύκη, πώς δημιουργούνται οι λευκές κηλίδες στο δέρμα;

Οι λευκές κηλίδες είναι απόρροια της μη λειτουργίας των μελανινοκυττάρων, στο σημείο της εμφάνισης της κηλίδας.Τα μελανινοκύτταρα, παράγουν μια ουσία που ονομάζεται μελανίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για το χρώμα της επιδερμίδας. Όταν λοιπόν τα μελανινοκύτταρα δεν λειτουργούν, τότε το χρώμα “σβήνει” από το δέρμα (αποχρωματισμός), αφήνοντάς το λευκό.Ο ασθενής νιώθει το δέρμα του απολύτως φυσιολογικό, ωστόσο το stress που προκαλεί η αισθητική εικόνα της νόσου, πολλές φορές δημιουργεί ψυχολογικές επιπτώσεις στο άτομο.Οι λευκές κηλίδες δεν είναι εφικτό να προβλεφθούν ως προς την έκταση και το στάδιο αποχρωματισμού και μπορεί να εμφανιστούν σε πολλά σημεία του σώματος επηρεάζοντας κάποιες φορές και την τριχοφυΐα που βρίσκεται σε αυτά.

 

  • Ποιο είναι το ποσοστό νόσησης, στη λεύκη;

Η λεύκη εμφανίζεται στο 0,5 έως στο 2% του παγκόσμιου πληθυσμού και μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα και των δύο φύλων, ανεξαρτήτου ηλικίας και εθνικότητας, αν και τα συμπτώματά της, κηλίδες και “μπαλώματα”, εμφανίζονται συνήθως σε ηλικία μικρότερη των 30 ετών. Εκτιμάται ότι περίπου οι μισές περιπτώσεις της λεύκης εμφανίζονται πριν την ηλικία των 20 ετών.

  • Αίτια εμφάνισης της λεύκης:

Αν και η ακριβής αιτία που προκαλεί την ασθένεια αυτή δεν είναι γνωστή, οι επιστήμονες έχουν καταλήξει ότι πρόκειται για ένα αυτοάνοσο νόσημα. Μια λάθος «εντολή» στο ανοσοποιητικό σύστημα, το οδηγεί να επιτεθεί και να καταστρέψει τα μελανοκύτταρα, τα κύτταρα που παράγουν τη μελανίνη, τη φυσική χρωστική ουσία που είναι απαραίτητη για το χρώμα του δέρματος μας. Την διαδικασία έναρξης της λεύκης μπορει να πυροδοτήσουν παράγοντες όπως:

  • Η γενετική προδιάθεση.
  • Το έντονο στρες, συναισθηματικό ή σωματικό, όπως για παράδειγμα, μετά από έναν τραυματισμό.
  • Ένα εξασθενημένο κυτταρικό περιβάλλον.
  • Η έκθεση σε τοξίνες και οι διαταραχές στην πέψη.

 

  • Ποια είναι τα συμπτώματα της λεύκης;

Το  κύριο σύμπτωμα στη λεύκη είναι οι περιοχές αποχρωματισμού και η εμφάνιση εκεί λευκών κηλίδων που μπορεί να εμφανιστούν σε διαφορά σημεία του σώματος. Όταν δε ξεκινά η ασθένεια τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως:

  • Στα χέρια και στα πόδια
  • Στο πρόσωπο.

Επίσης η λεύκη σε άλλες περιπτώσεις, εμφανίζεται σε κάποιους από τους βλεννογόνους, δηλαδή:

  • Στο εσωτερικό του στόματος
  • Στο εσωτερικό της μύτης
  • Στα γεννητικά όργανα
  • Αλλά συμπτώματα της λεύκης:

‘Αλλα συμπτώματα της λεύκης, περιλαμβάνουν ακόμη τα εξής:

  • Την εμφάνιση γκρίζας ή λευκής τριχοφυΐας στα μαλλιά, στις βλεφαρίδες και στα γένια σε άτομα κάτω των 35 ετών.
  • Την αλλαγή στο χρώμα του αμφιβληστροειδούς.
  • Τον αποχρωματισμό στο εσωτερικό της μύτης ή του στόματος.                                                                                                                                                                                                                                                      
  • Προδιάθεση για Αυτοάνοσα νοσήματα & Λεύκη:

    Τα άτομα που πάσχουν από λεύκη έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν στην ζωή τους και άλλα αυτοάνοσα νοσήματα , όπως για παράδειγμα διαταραχές του θυρεοειδούς, γυροειδή αλωπεκία, διαβήτη, ακόμη δε και αναιμία.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      
  • Διάγνωση:

Η διάγνωση για την ασθένεια της λεύκης γίνεται από δερματολόγο γιατρό κατόπιν κλινικής εξέτασης και της λήψης πλήρους ιατρικού ιστορικού. Ο γιατρός θα εξετάσει το δέρμα κάτω από το φως μιας ειδικής διαγνωστικής λάμπας (Wood Lamb), η οποία μπορεί να εντοπίσει ευκολότερα τους όποιους αποχρωματισμούς του δέρματος. Ο δερματολόγος είναι πολύ πιθανό να ζητήσει συμπληρωματκά τη διενέργεια αιματολογικών εξετάσεων, καθώς τα άτομα που πάσχουν από λεύκη μπορεί να εμφανίσουν, όπως αναφέρθηκε παραπάνω και άλλες αυτοάνοσες καταστάσεις όπως οι διαταραχές του θυρεοειδούς, ή άλλες αυτοάνοσες διαταραχές που είναι δυνατόν να επηρεάσουν τις αρθρώσεις, τους μύες και στον συνδετικό ιστό του σώματος.