ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

BLOG

Ευρετήριο
Κριθαράκι στο Μάτι: Οδηγός Φροντίδας και Προϊόντα για την Ανακούφιση

Κριθαράκι στο Μάτι: Οδηγός Φροντίδας και Προϊόντα για την Ανακούφιση

Το “κριθαράκι”, συνήθως διαρκεί μία έως δύο εβδομάδες και στις περισσότερες των περιπτώσεων υποχωρεί μόνο του. Αν αυτό δεν γίνει, μια επίσκεψη στον οφθαλμίατρό σου, θα βοηθήσει σίγουρα, όπως επίσης μπορεί να σου συνταγογραφηθούν αντιβιοτικά για τη μείωση της μόλυνσης.

Τι είναι το “κριθαράκι”;

Στο μάτι δεν είναι τίποτε άλλο πέρα από μια μόλυνση που οφείλεται στο βακτήριο του σταφυλόκοκκου. Ο σταφυλόκοκκος αποτελεί βακτήριο που στις περισσότερες περιπτώσεις, κι αυτό ανάμεσα σε άλλους 29 τύπους βακτηρίων, ζει και αναπαράγεται φυσιολογικά στην επιδερμίδα μας χωρίς να προκαλεί προβλήματα ή επιπλοκές στην υγεία του οργανισμού μας.

Πώς φαίνεται και πού εμφανίζεται το κριθαράκι;

Στην όψη το κριθαράκι μοιάζει περισσότερο με σπυράκι. Είναι ένα κόκκινο συνήθως, μικρό εξόγκωμα που εμφανίζεται στο άνω ή κάτω βλέφαρο του ματιού. Ανάλογα με το αν είναι εσωτερικό ή εξωτερικό, οφείλεται και σε κάτι διαφορετικό.

Το κύριο σύμπτωμα είναι ένα οδυνηρό κόκκινο εξόγκωμα κατά μήκος της άκρης (ή και σε ένα πιο περιορισμένο σημείο) του βλεφάρου κοντά στις βλεφαρίδες. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν λοίμωξη του βλεφάρου

Το κριθαράκι στο μάτι διαρκεί περίπου 1-2 εβδομάδες και στη συνέχεια συνήθως υποχωρεί από μόνο του. Οι αιτίες που συχνά προκαλούν μια τέτοιου είδους λοίμωξη κρύβονται συνήθως σε καθημερινές (κακές) συνήθειες:

 Αυτο-φροντίδα

  • Μέχρι το κριθαράκι να φύγει από μόνο του, υπάρχουν διάφορα που μπορείς να κάνεις ώστε η μόλυνση να μην επεκταθεί και να ανακουφισθείς από την ενόχληση:
  • Μην το πειράξεις, μην προσπαθήσεις να το “σκάσεις” πιέζοντάς το. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει εξάπλωση της λοίμωξης.
  • Καθάρισε το βλέφαρό σου και πλύνε το απαλά με ειδικό προϊόν καθαρισμού και νερό.
  • Τοποθέτησε μια ζεστή (όχι καυτή) πετσέτα πάνω από το μάτι σου. Για να ανακουφίσεις τον πιθανό πόνο, ρίξε ζεστό νερό πάνω από μια καθαρή πετσέτα. Στύψε το πανί και τοποθέτησέτο πάνω από το κλειστό σου μάτι. Ξαναβρέξε το πανί όταν χάσει τη θερμότητά του και συνέχισε να κάνεις το ίδιο για πέντε με 10 λεπτά. Στη συνέχεια κάνε απαλό μασάζ στο βλέφαρο. Η επανάληψη αυτής της πρακτικής δύο έως τρεις φορές την ημέρα μπορεί να βοηθήσει το κριθαράκι να φύγει από μόνο του.
  • Κράτα το μάτι σου καθαρό. Μην φοράς μακιγιάζ ματιών μέχρι το κριθαράκι να φύγει.
  • Μην φοράς φακούς επαφής. Οι φακοί επαφής μπορεί να μολυνθούν με βακτήρια που σχετίζονται με το κριθαράκι.
  • Χρησιμοποίησε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, που θα σου υποδείξει ο φαρμακοποιός σου, για παράδειγμα, όπως ιβουπροφαίνη ή ακεταμινοφαίνη, για να ανακουφιστείτε. Σχετικά, ακολούθησε πιστά τις οδηγίες στη συσκευασία.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             
  • Το κριθαράκι, είναι μεταδοτικό;

Τα στελέχη δεν είναι άμεσα μεταδοτικά. Είναι ένα φαινόμενο τοπικής φλεγμονής και ερεθισμού που δεν μπορεί να μεταδοθεί σε άλλους μέσω περιστασιακής επαφής. Φυσικά, όπως και σε κάθε άλλη ανάλογη περίπτωση, πρέπει να τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής.


                                                                                                                                                                                                                                     Άρης Πασχαλίδης, Φαρμακοποιός MSc