ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

BLOG

Ευρετήριο
Η ανεπάρκεια βιταμινών του συμπλέγματος Β συνδέεται με το άγχος και  με την κατάθλιψη

Η ανεπάρκεια βιταμινών του συμπλέγματος Β συνδέεται με το άγχος και με την κατάθλιψη

Η παρουσία άγχους είναι πολύ συχνή στον γενικό πληθυσμό ως απόκριση σε πιεστικές καταστάσεις της καθημερινής ζωής, ως μέρος ψυχικής διαταραχής ή συνοδεύοντας κάποιο άλλο παθολογικό νόσημα. Το παθολογικό άγχος έχει σοβαρή ένταση, προκαλεί σημαντική ενόχληση και σημαντική επιδείνωση της λειτουργίας και της ποιότητας ζωής του ατόμου και εντάσσεται στις ψυχικές διαταραχές, επηρεάζοντας το 25% του πληθυσμού. Εκδηλώνεται ως αγοραφοβία, διαταραχές πανικού, συγκεκριμένες φοβίες, κοινωνικό άγχος, γενικευμένη διαταραχή άγχους, διαταραχή μετατραυματικού στρες ή ψυχαναγκαστική ψυχολογική διαταραχή.

Το άγχος και η κατάθλιψη επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες, όπως τον τρόπο ζωής, γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Επιπρόσθετα ένας πιθανός σύνδεσμος είναι με τις διατροφικές ελλείψεις. Το έλλειμμα ορισμένων ανόργανων συστατικών και βιταμινών στο σώμα μας, όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το φυλλικό οξύ(βιταμίνη Β9), το σελήνιο, το ασβέστιο, τα λιπαρά οξέα, η βιταμίνη Β6 και η βιταμίνη Β12 μπορεί να πυροδοτεί διαταραχές άγχους και διαταραχές ύπνου. Επιπλέον, αυτά τα ελλείμματα μπορεί να είναι η αιτία άλλων συμπτωμάτων, όπως αδυναμία, κόπωση και δυσκολία συγκέντρωσης. Σε πολλές περιπτώσεις τέλος, αυτά τα ελλείμματα θρεπτικών συστατικών κάνουν τον ασθενή ανθεκτικό στη φαρμακευτική αγωγή για το άγχος.

Η αντιμετώπιση των διατροφικών ελλείψεων μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής ή μέσω της λήψης συμπληρωμάτων διατροφής, μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας ολιστικής προσέγγισης για τη διαχείριση του στρες και της κατάθλιψης.

Η βιταμίνη Β6 εμπλέκεται στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη, το GABA(γ-αμινοβουτυρικό οξύ) και η ντοπαμίνη, οι οποίοι ρυθμίζουν τη διάθεση. Τα χαμηλά επίπεδα Β6 θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε ανισορροπίες σε αυτούς τους νευροδιαβιβαστές, επηρεάζοντας τη σταθερότητα της διάθεσης. Σε κλινικό επίπεδο η βιταμίνη Β6 βοηθά ενεργά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων που συνοδεύουν την κατάθλιψη και το άγχος, καθιστώντας την ένα σημαντικό συμπλήρωμα στην αντιμετώπιση της αγχώδους διαταραχής. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι, ενώ οι βενζοδιαζεπίνες (τα φάρμακα που συνήθως χορηγούνται για το άγχος) είναι αποτελεσματικές στη θεραπεία του άγχους και άλλων παρόμοιων καταστάσεων, έχουν επίσης μια σειρά από παρενέργειες, όπως ενδεικτικά η εξάρτηση, το άγχος ανάκαμψης, η εξασθένηση της μνήμης και το σύνδρομο μετά τη διακοπή τους.

Τόσο το φυλλικό οξύ (Β9) όσο και η βιταμίνη Β12 είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του νευρικού συστήματος. Οι ανεπάρκειες σε αυτές τις βιταμίνες μπορεί να συμβάλλουν σε αλλαγές στο νευρικό σύστημα, επηρεάζοντας δυνητικά τη ρύθμιση της διάθεσης και την ψυχική υγεία.

Ειδικότερα, η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 συνήθως εκδηλώνεται κλινικά με αιματολογικά (μεγαλοβλαστική αναιμία) και νευρολογικά συμπτώματα (ευερεθιστότητα, άνοια, κατάθλιψη, οπτικές διαταραχές, παραισθησίες των άκρων, παράνοια και ψύχωση).


To PharmacyDiscount προτείνει:

Το συμπλήρωμα διατροφής Health Sign Multivitamin:

HEALTH SIGN Multivitamin 60 Caps



Το συμπλήρωμα διατροφής Health Sign Magnesium Citrate 

HEALTH SIGN Magnesium Citrate 150mg 90 Caps


Το συμπλήρωμα διατροφής Health Sign Vitamin Β6

HEALTH SIGN Vitamin B6 25mg (ΩΣ Ρ-5-Ρ) 60Tabs


Το συμπλήρωμα διατροφής Health Sign Vitamin Β12

HEALTH SIGN Vitamin B12 1000μg Methylcobalamin 30 Υπογλώσσια Δισκία



Άρης Πασχαλίδης, Φαρμακοποιός MSc



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. Nutritional and herbal supplements for anxiety and anxiety-related disorders: systematic review. Shaheen E LakhanKaren F Vieira. Nutr J. 2010 Oct 7;9:42.
  2. Vitamin B6: A new approach to lowering anxiety, and depression? Duaa DurraniRahma Idrees, Hiba Idrees, and Aayat Ellahi. Ann Med Surg (Lond).2022 Oct; 82: 104663.
  3. Role of magnesium supplementation in the treatment of depression: A randomized clinical trial. Tarleton EK, Littenberg B, MacLean CD, Kennedy AG, Daley C. PLoS One.2017 Jun 27;12(6):e0180067.
  4. Vitamin B12 Deficiency: Recognition and Management. Robert C LanganAndrew J Goodbred.  Am Fam Physician 2017 Sep 15;96(6):384-389
146 Πόντοι
ΧΑΜ. ΤΙΜΗ 30 ΗΜΕΡΩΝ: 14.64€
ΤΙΜΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 22.59€
14.64€
192 Πόντοι
ΧΑΜ. ΤΙΜΗ 30 ΗΜΕΡΩΝ: 19.19€
ΤΙΜΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 29.62€
19.19€
118 Πόντοι
ΧΑΜ. ΤΙΜΗ 30 ΗΜΕΡΩΝ: 11.79€
ΤΙΜΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 18.19€
11.79€
58 Πόντοι
ΠΤΩΣΗ ΤΙΜΗΣ
ΧΑΜ. ΤΙΜΗ 30 ΗΜΕΡΩΝ: 6.50€
ΤΙΜΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 10.03€
5.82€