ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

BLOG

Ευρετήριο
Γονιμότητα και τρόποι ενίσχυσής της

Γονιμότητα και τρόποι ενίσχυσής της

Υπάρχουν άραγε πράγματα που μπορείτε να κάνετε τώρα πριν να αποκτήσετε μωρό, που θα επηρεάσουν τη γονιμότητά σας και την υγεία του μωρού σας; Η υγεία σας πριν να συλλάβετε- είναι ευνόητο- θα επηρεάσει την δια βίου υγεία του μωρού σας.

Ακολουθώντας επομένως τις παρακάτω συμβουλές, μπορείτε να:

  • Βελτιώσετε τη γονιμότητά σας
  • Προστατέψτε τη μελλοντική υγεία του μωρού σας
  • Μειώσετε τον κίνδυνο προβλημάτων κατά την εγκυμοσύνη.
  • Μόλις αρχίσετε να προσπαθείτε για μωρό (έχετε σταματήσει την αντισύλληψη) δεν θα ξέρετε ότι είστε έγκυος για τις πρώτες εβδομάδες.
  • Έτσι, εάν προσπαθείτε να αποκτήσετε μωρό, κάνοντας αυτές τις αλλαγές νωρίτερα παρά αργότερα, θα σας βοηθήσουν να  μείνετε έγκυος.
  • Εάν καπνίζετε, κόψτε το κάπνισμα
  • Εάν πίνετε αλκοόλ, σταματήστε το ή τουλάχιστον μειώστε το
  • Εάν παίρνετε φάρμακα, σταματήστε
  • Ξεκινήστε να παίρνετε φολικό οξύ, χρειάζεται χρόνος για να συσσωρευτεί στο σώμα σας
  • Αποκτήστε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή – βελτιώνει τη γονιμότητα καθώς επίσης επηρεάζει τη μελλοντική υγεία του μωρού σας
  • Μειώστε την καφεΐνη, εάν πίνετε πολύ καφέ
  • Προσπαθήστε να έχετε ένα υγιές βάρος
  • Γίνετε πιο δραστήριοι- αν δεν είστε ήδη – αυτό έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη γονιμότητα και θα βοηθήσει στην εγκυμοσύνη και το μωρό σας θα είναι πιο υγιές
  • Κάντε ένα τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου του τραχήλου της μήτρας εάν δεν έχετε κάνει τα τελευταία τρία χρόνια
  • Ελέγξτε ότι έχετε κάνει το εμβόλιο MMR κατά της ερυθράς
  • Μην πάρετε κανένα νέο φάρμακο, ή καλύτερα μην σταματήσετε να παίρνετε τα υπάρχοντα φάρμακα χωρίς να μιλήσετε με τον γιατρό σας                                                                                                                                  
  1. Λάβετε βοήθεια για να σταματήσετε το κάπνισμα

Το κάπνισμα επηρεάζει τη γονιμότητα (την ικανότητα να μείνετε έγκυος) σε άνδρες και γυναίκες. Εάν σταματήσετε το κάπνισμα, θα βελτιώσετε τις πιθανότητές σας να συλλάβετε. Το κάπνισμα έχει επίσης αποδειχθεί ότι βλάπτει το DNA του μωρού σας. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το κάπνισμα είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για σοβαρές επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, κάτι που μπορείτε να αλλάξετε.

  1. Ξεκινήστε να παίρνετε φολικό οξύ

Το φολικό οξύ πρέπει να συσσωρευτεί στο σώμα σας για να παρέχει τη μέγιστη προστασία στο μωρό σας από ελαττώματα του νευρικού σωλήνα. Πολλές γυναίκες συλλαμβάνουν μέσα σε ένα μήνα από την προσπάθεια σύλληψης, επομένως είναι ιδανικό να αρχίσετε να παίρνετε φολικό οξύ τουλάχιστον δύο μήνες πριν σταματήσετε την αντισύλληψη. Εάν έχετε ήδη σταματήσει την αντισύλληψη, αρχίστε να παίρνετε ένα συμπλήρωμα φυλλικού οξέος 400mcg καθημερινά.

Σε ορισμένες γυναίκες μάλιστα μπορεί να συνταγογραφηθούν 5 mg φυλλικού οξέος.

  1. Τρώτε καλά

Μπορείτε να βελτιώσετε τη γονιμότητά σας τρώγοντας μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή. Οι καλύτερες τροφές περιλαμβάνουν δημητριακά ολικής αλέσεως, ακόρεστα λιπαρά και φυτικές πρωτεΐνες, όπως φακές και φασόλια. Η διατροφή σας πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα επηρεάσει αημαντικά την ανάπτυξη του μωρού σας στη μήτρα και την υγεία του στο μέλλον. Μια υγιεινή διατροφή για την εγκυμοσύνη είναι ίδιας βαρύτητας με μια υγιεινή διατροφή για όλη την υπόλοιπη ζωή. Ένας διαιτολόγος μπορεί να σας βοηθήσει εάν έχετε μια πάθηση που απαιτεί συγκεκριμένες δίαιτες ή διατροφικές απαιτήσεις, όπως είναι, για παράδειγμα, ο διαβήτης.

  1. Μειώστε την πρόσληψη καφεΐνης

Η έρευνα δείχνει ότι η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης ενώ προσπαθείτε να συλλάβετε, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής. Η έρευνα επίσης δείχνει ότι αυτό ισχύει τόσο για γυναίκες όσο και για άνδρες. Η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης στην εγκυμοσύνη έχει αποδειχθεί ότι είναι επιβλαβής για το αναπτυσσόμενο μωρό. Εάν σχεδιάζετε λοιπον να συλλάβετε, πρέπει εσείς και ο σύντροφός σας να  περιορίσετε την πρόσληψη καφεΐνης στα 200 mg την ημέρα.

  1. Προσπαθήστε να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος

Ο ΔΜΣ σας (Δείκτης Μάζας Σώματος) είναι ένα μέτρο που χρησιμοποιεί το ύψος και το βάρος σας για να διαπιστώσει εάν το βάρος σας είναι υγιές. Ο ιδανικός ΔΜΣ πριν τη σύλληψη είναι μεταξύ 18,5 και 24,9. Έχοντας υψηλό ΔΜΣ (πάνω από 25)  μειώνεται η γονιμότητά σας και αυξάνει ο κίνδυνος επιπλοκών στην εγκυμοσύνη. Το υπερβολικό βάρος μπορεί επίσης να συμβάλει σε προβλήματα γονιμότητας στους άνδρες. Εάν έχετε πολύ υψηλό ΔΜΣ (πάνω από 30) μπορεί να νιώθετε ότι είναι αδύνατο να φτάσετε στο υγιές εύρος και μπορεί να παλεύατε με το βάρος σας όλη σας τη ζωή. Προσπαθήστε παρόλα αυτά να μειώσετε τον ΔΜΣ σας έστω μερικούς βαθμούς στην κλίμακα. Μπορεί αυτό να κάνει μεγάλη διαφορά. Εάν ο ΔΜΣ σας βρίσκεται στο εύρος λιποβαρών (18,5 ή λιγότερο) και αυτό μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητά σας και να προκαλέσει προβλήματα υγείας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Θα μπορούσατε να αυξήσετε το βάρος σας σταδιακά με μια υγιεινή διατροφή. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένα άτομο μπορεί να είναι λιποβαρές. Ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει βοήθεια και συμβουλές.

  1. Μείνετε ενεργοί

Το να είστε δραστήριοι κάνοντας τακτική, μέτρια άσκηση πριν και μετά τη σύλληψη θα βοηθήσει στη γονιμότητά σας καθώς επίσης θα ωφελήσει την εγκυμοσύνη σας, αλλά και το μωρό σας μακροπρόθεσμα. Οι γυναίκες που είναι σωματικά δραστήριες είναι πιο πιθανό να έχουν και παιδιά που είναι σωματικά δραστήρια. Οι ειδικοί συνιστούν: Τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας αερόβιας δραστηριότητας την εβδομάδα και ασκήσεις ενδυνάμωσης, δύο ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα/

  1. Σταματήστε να πίνετε αλκοόλ

Ως υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ορίζεται η τακτική κατανάλωση (κατανάλωση) αλκοόλ πάνω από τα συνιστώμενα επίπεδα. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με μειωμένη γονιμότητα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Η κατανάλωση αλκοόλ στην εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα κατά τους πρώτους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης, καθώς τότε αναπτύσσεται ο εγκέφαλος του μωρού. Δεν θα ξέρετε πότε είστε έγκυος και γι' αυτό  το πιο ασφαλές είναι να μην πίνετε καθόλου αλκοόλ, εάν προσπαθείτε ενεργά για ένα μωρό. Μάθετε περισσότερα για το αλκοόλ και τον προγραμματισμό εγκυμοσύνης

  1. Μην παίρνετε μη συνταγογραφούμενα, ψυχαγωγικά φάρμακα

Τα μη συνταγογραφούμενα, ψυχαγωγικά ναρκωτικά, όπως η κάνναβη, ή η κοκαΐνη, μπορούν να συμβάλουν σε προβλήματα γονιμότητας σε άνδρες και γυναίκες. Τα παράνομα φάρμακα μπορούν επίσης να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές στην εγκυμοσύνη.

  1. Κάντε μια εξέταση τραχήλου της μήτρας

Εάν είστε ηλικίας μεταξύ 25 και 49 ετών, θα πρέπει να κάνετε προληπτικό έλεγχο του τραχήλου της μήτρας κάθε τρία χρόνια. Είναι καλύτερο να κάνετε εξετάσεις πριν μείνετε έγκυος, επειδή η εγκυμοσύνη μπορεί να κάνει τα αποτελέσματα του τεστ σας πιο δύσκολο να ερμηνευτούν. Εάν λοιπόν σχεδιάζετε εγκυμοσύνη, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για να μάθετε σχετικά με τον προληπτικό έλεγχο.

  1. Ελέγξτε ότι έχετε κάνει το εμβόλιο MMR

Το MMR σημαίνει ιλαρά, παρωτίτιδα, ερυθρά. Η ερυθρά είναι σπάνια, αλλά μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη για την ανάπτυξη του μωρού, ειδικά κατά τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης. Ο εμβολιασμός MMR θα προστατεύσει εσάς και το μωρό σας. Συνήθως χορηγείται σε παιδιά σε δύο ενέσεις πριν φτάσουν τα 6 έτη. Εάν δεν έχετε εμβολιαστεί ή δεν είστε βέβαιοι εάν έχετε εμβολιαστεί, καλέστε το γιατρό σας για να δείτε εάν έχει ιστορικό. Εάν δεν έχετε αρχείο, κλείστε ραντεβού για να εμβολιαστείτε.

  1. Κάντε έναν έλεγχο σεξουαλικής υγείας

Οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητά σας, καθώς και οποιαδήποτε μελλοντική εγκυμοσύνη και μωρό. Εάν υπάρχει οποιοσδήποτε λόγος να πιστεύετε ότι εσείς ή ο αναπαραγωγικός σας σύντροφος μπορεί να έχετε ΣΜΝ, είναι σημαντικό να υποβληθείτε και οι δύο σε εξετάσεις.

  1. Μιλήστε με το γιατρό σας για τυχόν προϋπάρχουσες παθήσεις, φάρμακα που παίρνετε ή προηγούμενες επιπλοκές εγκυμοσύνης

Μιλήστε με τον γιατρό σας εάν σχεδιάζετε να συλλάβετε και έχετε γνωστές, μακροχρόνιες ιατρικές καταστάσεις για τις οποίες παίρνετε φάρμακα, όπως, επιληψία, διαβήτης, άσθμα ή καταστάσεις ψυχικής υγείας. Ορισμένες καταστάσεις και τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων μπορεί να δυσκολέψουν την εγκυμοσύνη. Μπορεί επίσης να υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι που συνδέονται με την κατάστασή σας, ή τη φαρμακευτική αγωγή που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία τους. Είναι σημαντικό να μην σταματήσετε να παίρνετε φάρμακα πριν μιλήσετε με γιατρό ή ειδικό για τα σχέδιά σας να συλλάβετε. Θα σας μιλήσουν για τις πιο ασφαλείς επιλογές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.