ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

BLOG

Ευρετήριο
Άσθμα, το πρήξιμο και η φλεγμονή των αεραγωγών

Άσθμα, το πρήξιμο και η φλεγμονή των αεραγωγών

Πολλά εκατομμύρια άνθρωποι  στον Δυτικό κόσμο και στις ανεπτυγμένες κοινωνίες, πάσχουν από άσθμα. Το άσθμα είναι μια μακροχρόνια ασθένεια που προκαλεί πρήξιμο και φλεγμονή των αεραγωγών, δυσκολεύοντας έτσι την αναπνοή. Δεν υπάρχει σήμερα θεραπεία για την ασθένεια αυτή , αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί και να ελεγχθεί. Ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστεί κάποιος/α το άσθμα είναι να αποφεύγει τα ερεθίσματα, να λαμβάνει τα φάρμακα για την πρόληψη των συμπτωμάτων και να είναι προετοιμασμένος/η για την αντιμετώπιση επεισοδίων άσθματος, εάν και όποτε εμφανιστούν.

  • Ποια είναι τα συμπτώματα του άσθματος;

Συνήθη συμπτώματα είναι ο βήχας, η δύσπνοια, ο συριγμός και το σφίξιμο στο στήθος (ή ο πόνος). Το άσθμα μπορεί να οδηγήσει σε επείγουσα ιατρική κατάσταση. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις τα σημάδια ενός σοβαρού επεισοδίου κρίσης άσθματος.

  • Πώς διαγιγνώσκουν οι γιατροί το άσθμα;

Ένας γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει διαφορετικούς τρόπους για να ψάξει για άσθμα.

Αυτοί περιλαμβάνουν:

  • Λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού
  • Φυσική εξέταση
  • Δοκιμές πνευμονικής λειτουργίας
  • Ακτινογραφία θώρακα
  • Εξετάσεις αίματος για την αναζήτηση ορισμένων δεικτών
  • Αλλεργικά τεστ
  • Ο γιατρός θα εξετάσει τα αποτελέσματα από τις εξετάσεις και στη συνέχεια θα αποφασίσει τι είδους άσθμα έχει ο ασθενής και θα αναπτύξει ένα σχέδιο θεραπείας με βάση τον τύπο και τη σοβαρότητα των σχετικών συμπτωμάτων. Εάν έχεις μέτριο έως σοβαρό και επίμονο άσθμα, συνιστάται να επισκεφτείς έναν αλλεργιολόγο, ή έναν ειδικό πνευμονολόγο. Οι αλλεργιολόγοι είναι ειδικοί στην αντιμετώπιση των αλλεργιών, του άσθματος και των διαφόρων διαταραχών του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι πνευμονολόγοι γιατροί θεραπεύουν το άσθμα και τις άλλες πνευμονικές, ή αναπνευστικές παθήσεις.
  • Θεραπεία για το άσθμα;

Εσείς και ο γιατρός σας θα καταλήξετε από κονού σε ένα σχέδιο δράσης για τη θεραπεία του άσθματός σας. Συχνά περιλαμβάνει ένα μείγμα φαρμάκων και την αποφυγή των παραγόντων που πυροδοτούν τα συμπτώματα άσθματος. Ένα σχέδιο δράσης για το άσθμα είναι πάντα ένα σημαντικό εργαλείο που σας βοηθά να γνωρίζετε πότε και πώς να αντιμετωπίζετε τα συμπτώματα του άσθματός σας.

  • Τι πυροδοτεί το άσθμα;

Τα συμπτώματα του άσθματος μπορεί να εμφανιστούν όταν εκτεθείτε σε έναν ερεθισμό στον οποίο τυχαίνει να είστε ευαίσθητοι και ο οποίος κάνει τους αεραγωγούς σας να φλεγμαίνονται. Αυτό προκαλεί οίδημα, παραγωγή βλέννας και τελικά στένωση στους αεραγωγούς. Οι συνήθεις παράγοντες που προκαλούν το άσθμα είναι η γύρη, η ατμοσφαιρική ρύπανση, τα αλλεργιογόνα των ζώων, οι μυρωδιές ή τα αρώματα, ορισμένα αέρια, οι ακραίες καιρικές αλλαγές, ο καπνός, τα ακάρεα σκόνης, το στρες και ενίοτε, η άσκηση.

  • Μπορώ να προλάβω ένα επεισόδιο άσθματος;

Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψεις ένα επεισόδιο άσθματος είναι να ακολουθήσεις πιστά το σχέδιο θεραπείας σου.

  • Μάθε τα ερεθίσματα που σε ενοχλούν και απόφυγε ή μείωσε την έκθεσή σου σε αυτά.
  • Πάρε τα φάρμακα για την αλλεργία και το άσθμα όταν πρέπει.
  • Χρησιμοποίησε το ταχείας δράσης φάρμακό σου μόλις αρχίσεις να παρατηρείς συμπτώματα.

Πολλοί άνθρωποι ζουν κανονικές ζωές με το άσθμα τους, εάν αυτό αντιμετωπίζεται σωστά. Με ένα καλό σχέδιο θεραπείας και ορθή καθοδήγηση από το γιατρό σου, μπορείς να κάνεις ππολλές από τις αγαπημένες σου δραστηριότητες.Για παράδειγμα, πολλοί επαγγελματίες αθλητές έχουν άσθμα και εν τούτοις δρουν και ανταγωνίζονται στο υψηλότερο επίπεδο με μεγάλη επιτυχία.

  • Συμπέρασμα

Σε κάθε περίπτωση, το άσθμα είναι μια από τις πιο συχνές και δαπανηρές ασθένειες. Υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία και άλλα σημαντικά δεδομένα για το ποιος κινδυνεύει περισσότερο από άσθμα, πόσες επισκέψεις στα επείγοντα συμβαίνουν από αυτό, πόσοι θάνατοι από άσθμα συμβαίνουν και πόσες ημέρες  χάνονται στα σχολεία, που οφείλονται στο άσθμα.


                                                                                                                                                                                                                                    Άρης Πασχαλίδης, Φαρμακοποιός MSc