ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

BLOG

Ευρετήριο
Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας – 15 Μαΐου

Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας – 15 Μαΐου


Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα οικογένειας, στις 15 Μαΐου, αξίζει να θυμηθούμε την προέλευση και το ξεκίνημά της. Εξ’ ορισμού η οικογένεια αποτελεί έναν αναπόσπαστο θεσμό της ανθρώπινης κοινωνίας, ο οποίος αποτελείται από ένα σύνολο ανθρώπων. Η αρχαία και αρχική οικογένεια αποδίδεται μέσω μύθων και μέσων θείας βούλησης και παρέμβασης στα επίγεια τεκτενόμενα. Τα τελευταία χρόνια όμως, σύμφωνα με τους κοινωνιολόγους και τους μελετητές του θεσμού, η δομή της οικογένειας έχει αλλάξει σημαντικά στο δυτικό κόσμο. Ας δούμε μαζί, λοιπόν, τους τύπους της σημερινής οικογένειας.

 

  1. Πυρηνική οικογένεια:  πρώτος και πιο παραδοσιακός τύπος είναι η πυρηνική οικογένεια, η οποία αποτελείται από δύο ενήλικες γονείς και τα παιδιά τους. Είναι η παραδοσιακή οικογένεια, όπως την ξέρουμε τόσα χρόνια.

  2. Μονογονεϊκή οικογένεια: έπειτα, ο τύπος της μονογονεϊκής οικογένειας είναι εξίσου συνηθισμένος και αποτελείται από έναν ενήλικα γονέα και το παιδί ή τα παιδιά του. Ο τύπος αυτός προκύπτει είτε λόγω διαζυγίου των γονέων είτε λόγω θανάτου ενός γονέα.
  3. Ανασυσταμένη οικογένεια: ο τύπος της ανασυσταμένης οικογένειας δημιουργείται από τη συνένωση δύο ήδη διαμορφωμένων οικογενειών. Δυο διαζευγμένοι ή χήροι γονείς με παιδιά και οι δύο, δημιουργούν εκ νέου μια οικογένεια με την απόφαση της ένωσής τους.
  4. Οικογένεια χωρίς παιδιά: υπάρχει και ο τύπος οικογένειας χωρίς παιδιά, όταν δύο άνθρωποι γίνονται σύντροφοι και συνοδοιπόροι στη ζωή και ενώνονται με τα δεσμά του γάμου, είτε πολιτικού, είτε θρησκευτικού είτε με σύμφωνο συμβίωσης. Η επιλογή του να μην αποκτήσουν παιδιά μπορεί να είναι είτε δική τους είτε βιολογική.
  5. Εκτεταμένη οικογένεια: ο τύπος της εκτεταμένης ή ευρύτερης οικογένειας αναφέρεται στα παρακλάδια της πυρηνικής οικογένειας, δηλαδή στους παππούδες, στις γιαγιάδες, στους θείους, θείες κτλ. Όλοι συμμετέχουν στην ανατροφή των παιδιών ή κάποιες φορές, απέχουν και απομακρύνονται, χωρίς αυτό να καταργεί τον τύπο και την έννοια της εκτεταμένης μορφής οικογένειας.
  6. Θετή οικογένεια: ας μην παραλειφθεί ο πολύ σημαντικός τύπος της θετής οικογένειας. Δύο γονείς ή ένας γονέας, αποφασίζει να υιοθετήσει ένα παιδί που δεν έχει οικογένεια και νόμιμα πλέον θεωρείται μέλος της νέας θετής του οικογένειας.
  7. Οικογένεια από επιλογή: τι γίνεται όμως όταν δύο άνθρωποι θεωρούνται οικογένεια χωρίς να έχει νομιμοποιηθεί με κανένα τρόπο η σύνδεσή τους; Φυσικά και θεωρούνται οικογένεια από επιλογή καθώς συναισθηματικά και πρακτικά συμβιώνουν και συμπορεύονται.

Σε όποια μορφή οικογένειας και εάν ανήκεις είσαι τυχερός που βρίσκεσαι σε αυτήν και έχεις ανθρώπους γύρω σου που αγαπάς και εμπιστεύεσαι. Είτε την επιλέξεις είτε όχι, η αγάπη, η αφοσίωση, η καθημερινότητα, η σύνδεση και η συναισθηματική σταθερότητα που σου προσφέρει είναι εφόδια ζωής και ευτυχίας. Σαν συμβουλή, μην κρίνεις κανέναν τύπο οικογένειας και να αποδέχεσαι οποιαδήποτε μορφή της ως μοναδικό και ουσιαστικό θεσμικό κομμάτι της κοινωνίας.