ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 66877/2024 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 69.00€

BLOG
Ευρετήριο
To μύρτιλο και οι δράσεις του!

To μύρτιλο και οι δράσεις του!

Οι ιδιότητες του μύρτιλου

To μύρτιλο χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην ιατρική. Περιέχει ουσίες με  εξαιρετικές ιδιότητες.

Το βασικό του συστατικό είναι οι ανθοκυανίνες. Αυτές ενισχύουν τη δομή των αγγείων και βελτιώνουν την κυκλοφορία σε όλα τα μέρη του σώματος. Παράλληλα, προλαμβάνουν τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων και έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες (συλλέγουν και δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου μέσα στον οργανισμό, προλαμβάνοντας ή/και αναστρέφοντας την καταστροφή των κυττάρων). Οι ανθοκυανίνες προάγουν την παραγωγή ροδοψίνης, μιας χρωστικής που βελτιώνει τη νυκτερινή όραση. Το μύρτιλο είναι επίσης πλούσιο σε ταννίνες, ουσίες που δρουν ως στυπτικό και χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της διάρροιας.

 

Τα οφέλη του μύρτιλου

Οι μελέτες για το μύρτιλο προέρχονται κυρίως από έρευνες στο εργαστήριο. Έχει λοιπόν φανεί ότι είναι χρήσιμο στις εξής περιπτώσεις.

Σακχαρώδης Διαβήτης: Παραδοσιακά το μύρτιλο χρησιμοποιείται για τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Η έρευνα δείχνει ότι όλα τα μούρα (berries) μπορούν να βοηθήσουν όταν καταναλώνονται μετά από γεύμα υψηλής περιεκτικότητας σε γλυκόζη.

Αθηροσκλήρυνση: Οι μελέτες φανερώνουν ότι οι ανθοκυανίνες δυναμώνουν τα αιμοφόρα αγγεία, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και προλαμβάνουν την οξείδωση της LDL χοληστερόλης, που αποτελεί μείζων παράγοντα κινδύνου για αγγειακά συμβάματα.

Μεταβολικό σύνδρομο: Η τακτική κατανάλωση μύρτιλου μπορεί να ελαττώσει την φλεγμονή οδηγώντας σε μειωμένο καρδιομεταβολικό κίνδυνο σε βάθος χρόνου(μείωση CRP,  IL-6,  IL-12 και λιποπολυσακχαριτών).

Όραση: Οι ανθοκυανίνες μπορεί να φανούν χρήσιμες σε ανθρώπους με προβλήματα οράσεως. Το μύρτιλο έχει προταθεί σαν θεραπεία της αμφιβληστροειδοπάθειας, έναντι της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, του γλαυκώματος και του καταρράκτη. Λέγεται ότι οι Άγγλοι πιλότοι κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου πολέμου κατανάλωναν μύρτιλο για να βλέπουν καλύτερα τη νύχτα.

Άλλες παθήσεις: Μελέτες σε αρχικά στάδια δείχνουν ότι οι ανθοκυανίνες βοηθούν να μειωθεί ο κίνδυνος χρόνιων παθήσεων όπως ο καρκίνος και η νόσος Alzheimer(κυρίως μέσω ρυθμιστικής δράσης στον παράγοντα NF kappa-B.


Το PharmacyDiscount προτείνει

 Το σκεύασμα Health Sign HS Vitamin C plus που περιέχει βιταμίνη C σε συνδυασμό με εκχύλισμα μύρτιλου.

Βρείτε το εδώ, στο PharmacyDiscount!

Το PharmacyDiscount είναι πάντα δίπλα σας!

Άρης Πασχαλίδης

Φαρμακοποιός, Msc

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. Anthocyanins in Cardiovascular Disease. Developing Solutions, LLC, Washington, American Society for Nutrition. Adv. Nutr. 2: 1–7 (2011). Taylor C. Wallace
  2. Cataracts and Glaucoma. Altern Med Rev. 126: 10619- 10631. Kathleen Head, ND (2004).
  3. Diabetic and hypertensive retinopathy therapy with Vaccinium myrtillus anthocyanosides (Tegens). Double blind, placebo-controlled clinical trial. Ann Ottalmol Clin Ocul 1987;113:1173. Perossini M, et al.
  4. Anthocyanin supplementation improves serum LDL- and HDL-cholesterol concentrations associated with the inhibition of cholesteryl ester transfer protein in dyslipidemic subjects. Am J Clin Nutr.; 90(3):485-92. Epub 2009 Jul 29. QinY,XiaM,MaJ,HaoY,LiuJ,MouH,CaoL,LingW(2009).
  5. Effects of Vaccinium myrtillus anthocyanosides on arterial vasomotion. Arzneim Forsch 1991; 41:905-909. Colantuoni A, Bertuglia S, Magistretti MJ, Donato L.
  6. Bilberry juice modulates plasma concentration of NF- kappaB related inflammatory markers in subjects at increased risk of CVD. Eur J Nutr. 2010 Sep; 49(6):345-55. Karlsen A, Paur I, Bøhn SK, Sakhi AK, Borge GI, Serafini M, Erlund I, Laake P, Tonstad S, Blomhoff R