ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

BLOG

Ευρετήριο
Το μετέωρο βήμα του αχινού!

Το μετέωρο βήμα του αχινού!

Μια ξέγνοιαστη μέρα στην παραλία τώρα που καλοκαιριάζει μπορεί πανεύκολα να μετατραπεί σε μια καθόλα οδυνηρή εμπειρία με ένα μόνο βήμα! Το βήμα που θα πατήσεις, προφανώς κατά λάθος, έναν αχινό, μάλλον σε ρηχά νερά.

Φρόντισε λοιπόν να προσέχεις περισσότερο πού πατάς όταν μπαίνεις και όταν βγαίνεις από το νερό. Αν όμως τελικά σου συμβεί το “κακό”, καλό θα είναι να κάνεις ό,τι ακριβώς πρέπει, ώστε να υποφέρεις λιγότερο. Οι αχινοί, όπως ξέρουμε έχουν στρογγυλό σχήμα και είναι καλυμμένοι με αγκάθια. Δεν είναι επιθετικοί, υπάρχουν μάλιστα παντού στον πλανήτη. Συνήθως τους συναντάμε σε ρηχά νερά και σε σημεία της θάλασσας όπου υπάρχουν βράχια, ενώ συμβαίνει να κρύβονται και σε αμμώδεις περιοχές του βυθού. Υπάρχουν 950  διαφορετικά είδη αχινών και έτσι, ποικίλλει και η ένταση του πόνου που αισθανόμαστε όταν τύχει να πατήσουμε κάποιον. Δύο είναι οι βασικοί τύποι δηλητηριωδών αγκαθιών των αχινών. Τα πιο μεγάλα αγκάθια και τα μικρότερα, που έχουν την διεθνή ονομασία «pedicellaria». Τα μεγάλα δημιουργούν πληγές ενώ τα μικρά που βρίσκονται εσωτερικά των μεγάλων είναι εκείνα που απελευθερώνουν το οδυνηρό δηλητήριο. Πόνος, φλεγμονή, κοκκινίλα και ιδρώτας είναι οι πιο συνηθισμένες παρενέργειες από το τσίμπημα του αχινού. Αν ωστόσο πατήσουμε είδος αχινού που είναι πιο δηλητηριώδες υπάρχει περίπτωση οι παρενέργειες να είναι πιο σοβαρές, δηλαδή μπορεί να αισθανθούμε ζαλάδα, αδυναμία, πόνο στους μύες, σοκ, παράλυση, δυσκολία στην αναπνοή και σε μια πολύ ακραία περίπτωση, αυτή η κατάσταση μπορεί να επιφέρει ακόμα και θάνατο.

Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να κάνεις σε περίπτωση που έχεις την ατυχία να πατήσεις αχινό:

1) Βουτάς την πληγή για 30 έως και 90 λεπτά σε ζεστό νερό. Η θερμοκρασία του νερού εξαρτάται από τις αντοχές του καθενός, όσο όμως πιο ζεστό, τόσο καλύτερα.

2) Πάρε ένα τσιμπιδάκι και αφαίρεσε προσεκτικά τα ορατά αγκάθια από το πόδι σου. Δεν είναι εύκολη η διαδικασία, κάποια αγκάθια θα βρίσκονται σίγουρα πιο βαθιά και θα σε κάνουν να πονάς περισσότερο.

3) Καλό θα είναι να χρησιμοποιηθεί λίγος αφρός ξυρίσματος στην πληγή, προκειμένου ύστερα να... ξυρίσεις κανονικά κάποια αγκάθια που δεν είναι τόσο ορατά με ένα ξυραφάκι.

4) Τρίψε απαλά την πληγή με νερό και σαπούνι. Βεβαιώσου ότι έχεις ξεπλύνει καλά το σημείο.

5) Μην κλείσεις το τραύμα με τσιρότο ή οτιδήποτε άλλο. Η πληγή πρέπει να «αναπνέει».

6) Αν εν τούτοις δεις ξαφνικά να επιδεινώνεται η κατάσταση (π.χ. να μαζεύει πύον το σημείο, να πρήζεται ή να κοκκινίζει περισσότερο) καλό θα είναι να πας σε ένα φαρμακείο, ή σε έναν γιατρό για να λάβεις πιο εξειδικευμένες συμβουλές, ενώ πιθανότατα θα σου χορηγηθούν και αντιβιοτικά, ή άλλα κατάλληλα φάρμακα.

Αυτά, σε γενικές γραμμές, καλό καλοκαίρι να έχεις, καλά μπάνια και φυσικά..προσοχή πού πατάς!