ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

BLOG

Ευρετήριο
Πώς η μελατονίνη και η σεροτονίνη μας βοηθούν να αποκοιμηθούμε!

Πώς η μελατονίνη και η σεροτονίνη μας βοηθούν να αποκοιμηθούμε!


Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το πόσο καλά κοιμόμαστε τη νύχτα.
Σπουδαίο όμως ρόλο στη ρύθμιση του κύκλου ύπνου-αφύπνισης διαδραματίζουν κάποιες συγκεκριμένες ορμόνες.

Οι τρεις κύριες ορμόνες ,που ευθύνονται για αυτό, είναι η μελατονίνη, η σεροτονίνη και η κορτιζόλη.
Για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε τις τρεις ισχυρές αυτές ορμόνες, θα εξετάσουμε το ρόλο τους μέσα στον κύκλο ύπνου-αφύπνισης και κυρίως στο τρόπο που μας βοηθούν να αποκοιμηθούμε.
 
Τι είναι ο κιρκάδιος ρυθμός;

Μπορεί να το ξέρεις ως jet lag, το οποίο το παθαίνεις μετά από μεγάλη διαφορά ώρας σε ταξίδι και είναι πιο επώδυνο στην επιστροφή. Μπορείτε να προσδιορίσετε πότε  αισθάνεστε πιο υποτονικά ή με μεγαλύτερη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας; Αυτό οφείλεται στον κιρκάδιο ρυθμό ή τον κιρκάδιο κύκλο σας. Ρυθμιζόμενος από μια συλλογή νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο που ονομάζεται υποθάλαμος σας, ο κιρκάδιος ρυθμός σας είναι το 24ωρο εγγενές ρολόι του σώματος, που διέπει τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης. Οι άνθρωποι είμαστε ημερήσιοι, που σημαίνει ότι είμαστε προγραμματισμένοι να ξεκουραζόμαστε τη νύχτα και να λειτουργούμε κατά τη διάρκεια της ημέρας. 

Η τήρηση ενός σταθερού προγράμματος ύπνου καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας, (χωρίς σημαντικές διαφοροποιήσεις κατά το Σαββατοκύριακο), θα ενισχύσει την ποιότητα του ύπνου.
 

Ποιες ορμόνες χρησιμοποιούνται για τη ρύθμιση του ύπνου;

 
Μελατονίνη 

Η παραγωγή μελατονίνης ξεκινάει καθώς το σκοτάδι αρχίζει να πέφτει, συνήθως συμπίπτοντας με το ηλιοβασίλεμα. Ο εγκέφαλός αρχίζει  να απελευθερώνει αυτό το χημικό λίγες ώρες πριν πάμε για ύπνο, σηματοδοτώντας στο σώμα μας ότι ήρθε η ώρα να ηρεμήσουμε. Σήμερα,όμως πολλοί από εμάς μένουμε ξύπνιοι με τεχνητό φωτισμό ή κοιτάζοντας τις οθόνες της τηλεόρασης ή του τηλεφώνου μας  λίγο πριν κοιμηθούμε,με αποτέλεσμα να επηρεαστεί η φυσική παραγωγή μελατονίνης . Η διέγερση του φωτός μπορεί να καθυστερήσει την παραγωγή μελατονίνης αργότερα το βράδυ, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε δυσκολίες με τον ύπνο μας.Το μπλε φως που προέρχεται πάλι από τις ηλεκτρονικές συσκευές , αναστέλλει την παραγωγή μελατονίνης, μπερδεύοντας το σώμα  ως προς το πότε πρέπει να κοιμάται ή να ξυπνά.
  
Σεροτονίνη
 
Η σεροτονίνη συχνά περιγράφεται ως η ορμόνη της«ευτυχίας» του σώματος. Είναι ένας καλός νευροδιαβιβαστής ,που εμπλέκεται σε αμέτρητες σωματικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένων των συναισθημάτων, της διάθεσης, της όρεξης και της μνήμης, καθώς και του ύπνου. Η σεροτονίνη επίσης   μας κάνει πιο δραστήριους κατά τη διάρκεια της ημέρας,ενώ το  βράδυ  μας κάνει να νυστάζουμε και να απολαμβάνουμε έναν ήρεμο ύπνο.Οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει ότι αυτή η ορμόνη επιδρά σε κάποιους παράγοντες του εγκεφάλου που προάγουν τον ύπνο.Δεν αποτελεί έκπληξη, επομένως, ότι οι ελλείψεις σεροτονίνης έχουν συνδεθεί με διαταραχές του ύπνου.
 
 
Κορτιζόλη
 
Συχνά γνωστή ως «ορμόνη του στρες», τα επίπεδα  της κορτιζόλης κορυφώνονται λίγο πριν ξυπνήσουμε το πρωί. Παίζει τον ουσιαστικό ρόλο του να το ξυπνά το σώμα, να πυροδοτεί τα αποθέματα ενέργειας και να ανεβάζει την όρεξή μας. Αλλά δεδομένου ότι η κορτιζόλη προετοιμάζει το σώμα για δράση, μπορεί να καταστήσει πολύ πιο δύσκολο τον ύπνο εάν εκκρίνεται τις βραδυνές ώρες ή συχνά καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας σε περιόδους υψηλής πίεσης και στρές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί προωθούν συγκεκριμένες  τεχνικές χαλάρωσης. 
 

Ελίνα Δαρατσιανού Πασχαλίδου