ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

BLOG

Ευρετήριο
Κοιλιοκάκη: συμπτώματα & τρόποι αντιμετώπισης

Κοιλιοκάκη: συμπτώματα & τρόποι αντιμετώπισης

Τι είναι;

Η κοιλιοκάκη, ή αλλιώς εντεροπάθεια από γλουτένη, είναι μία αυτοάνοση εντεροπάθεια που προκαλείται από την κατανάλωση τροφών που περιέχουν γλουτένη, όπως για παράδειγμα το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη.

Χαρακτηρίζεται από βλάβη του βλενογόνου και του υποβλεννογονίου χιτώνα του λεπτού εντέρου και δυσαπορρόφηση θρεπτικών ουσιών. Στην παθογένεια της νόσου φαίνεται ότι εμπλέκεται ένας συνδυασμός ενδογενών (γενετικών – ανοσολογικών) και εξωγενών (διατροφικών) παραγόντων.

Για πρώτη φορά ο Αρεταίος ο Καππαδόκης περιέγραψε τη νόσο τον 2ο μ.Χ. αιώνα. Ωστόσο, η συσχέτιση των δημητριακών με τη νόσο πραγματοποιήθηκε στα μέσα του 2ου αιώνα, όταν ο Ολλανδός παιδίατρος Dicke παρατήρησε πώς τα παιδιά με κοιλιοκάκη παρουσίασαν βελτίωση κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Στο παρελθόν, η κοιλιοκάκη ήταν μία σπάνια νόσος της παιδικής ηλικίας, όπου νοσούσαν 1:100 μέχρι 1:200 σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής. Ωστόσο, σήμερα φαίνεται να αποτελεί μία συχνή κατάσταση, εμφανιζόμενη σε οποιαδήποτε ηλικία, η οποία ενδέχεται να έχει πολλαπλές επιπλοκές. Διαγιγνώσκεται μάλιστα με αυξανόμενη συχνότητα σε ηλικιωμένους ασθενείς.

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου;

Η κοιλιοκάκη εμφανίζεται με πληθώρα άτυπων εκδηλώσεων ή σχετίζεται με αυξημένα ποσοστά διαφόρων ασθενειών, κυρίως αυτοάνοσων.

Αποτελεί ένα σύνδρομο με πολλαπλές όψεις και συχνά η διάγνωση πραγματοποιείται ύστερα από αιματολογικές εξετάσεις για σιδηροπενική αναιμία ή άλλες εξετάσεις που διενεργούνται στα πλαίσια διερεύνησης δυσπεψίας ή γαστροοισοφαγικής παλινδρομικής νόσου.

Οι κύριες κλινικές εκδηλώσεις της κοιλιοκάκης στους ενήλικες είναι:

  • Φούσκωμα και πόνος στην κοιλιά

  • Χρόνια διάρροια ή δυσκοιλιότητα

  • Δυσπεψία

  • Απώλεια βάρους

  • Σιδηροπενική αναιμία, η οποία δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία με σίδηρο

  • Χαμηλό ανάστημα και καθυστέρηση της ήβης

  • Πόνοι στις αρθρώσεις

  • Μούδιασμα στα πόδια

  • Ερπητοειδής δερματίτιδα

  • Απώλεια του σμάλτου και της λευκότητας των δοντιών

  • Περιφερική νευροπάθεια

  • Οστεοπενία – Οστεοπόρωση

  • Διαταραχή της ηπατικής λειτουργίας

Τα συνηθέστερα συμπτώματα στα βρέφη και τα παιδιά είναι η ανορεξία, δυσκολία ανάπτυξης, κακοδιαθεσία, δυσαπορρόφηση, διάρροια, κοιλιακή διάταση, χαμηλό ανάστημα και απώλεια μυϊκής μάζας.

Η διάγνωση της κοιλιοκάκης με την τυπική γαστρεντερική συμπτωματολογία, τις θετικές ορολογικές δοκιμασίες και τη συμβατή ιστολογική εικόνα είναι συνήθως απλή. Η δυσκολία διάγνωσης υφίσταται σε περιπτώσεις με άτυπη συμπτωματολογία ή αρνητικό ορολογικό έλεγχο.

Διαγνωστικοί Έλεγχοι

Ο διαγνωστικός έλεγχος για τη διάγνωση της κοιλιοκάκης περιλαμβάνει:

  • Αιματολογικές Εξετάσεις, όπου γίνεται έλεγχος των αντισωμάτων έναντι ενδομυΐου (IgA, IgG), των αντισωμάτων έναντι της ιστικής τρανσγλουταμινάσης (IgA, IgG), των αντισωμάτων έναντι της απαμιδωμένης γλιαδίνης (IgA, IgG).
    Οι γονιδιακές εξετάσεις που χρησιμοποιούνται σε μέλη της οικογένειας ατόμου με κοιλιοκάκη ή σε περιπτώσεις που τα αποτελέσματα των αντισωμάτων δεν είναι σαφή, περιλαμβάνουν τις HLA DQ2 και HLA DQ
  • Βιοψία Λεπτού Εντέρου, η οποία πραγματοποιείται με τη μέθοδο της γαστροσκόπησης.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Η καλύτερη θεραπεία για την αντιμετώπιση της κοιλιοκάκης είναι η υιοθέτηση μιας διατροφής χωρίς γλουτένη.

Αυτό πρακτικά σημαίνει την αποφυγή κατανάλωσης συστατικών όπως η σίκαλη, το σιτάρι, το κριθάρι και η βρώμη. Τα συγκεκριμένα συστατικά περιλαμβάνονται σε πολλά τρόφιμα, όπως:

  • Ψωμί
  • Ζυμαρικά
  • Γλυκά
  • Δημητριακά
  • Σάλτσες
  • Καρυκεύματα
  • Μπύρες

Τα τρόφιμα που δεν περιέχουν γλουτένη είναι τα εξής:

  • Ρύζι

  • Καλαμπόκι

  • Πατάτες

  • Σόγια

  • Φρούτα

  • Λαχανικά

  • Αλεύρι, ζυμαρικά και άλλα προϊόντα που παράγονται από τα παραπάνω συστατικά και αναγράφουν «χωρίς γλουτένη»

Τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης υποχωρούν συνήθως μέσα σε δύο εβδομάδες από την έναρξη της ειδικής διατροφής, χωρίς γλουτένη.


Το PharmacyDiscount είναι πάντα δίπλα σας! 


Πηγή:
https://mycheckup.gr/