ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

BLOG

Ευρετήριο
Φυσικοί τρόποι βαψίματος Πασχαλινών αυγών

Φυσικοί τρόποι βαψίματος Πασχαλινών αυγών

Το Πάσχα, η γιορτή των Ορθόδοξων Χριστιανών, έχει πολλά έθιμα και παραδόσεις όπως το βάψιμο των αυγών, το σούβλισμα του αρνιού, το τσουρέκι και η λαμπάδα. Εδώ θα αναλύσουμε τη διαδικασία βαψίματος των αυγών. Πολλοί λαοί το έχουν υιοθετήσει σαν έθιμο γιατί είναι μια πολύ διασκεδαστική, ευχάριστη και δημιουργική διαδικασία για μικρούς και μεγάλους.  Πάμε να δούμε το λόγο που βάφουμε αυγά το Πάσχα.

 

Η ιστορία πίσω από το βάψιμο των αυγών

Τα αυγά το Πάσχα τα βάφουμε αυστηρά τη Μεγάλη Πέμπτη, διότι είναι η ημέρα του Μυστικού Δείπνου, η μέρα που ο Χριστός προσέφερε κρασί και ψωμί ως συμβολισμό για το σώμα Του. Το παραδοσιακό χρώμα των αυγών είναι το κόκκινο επειδή συμβολίζει το αίμα του Χριστού. Οι παραλλαγές των χρωμάτων και σχεδίων είναι μοντέρνες διαδικασίες για περισσότερη ποικιλία στο πασχαλινό τραπέζι και περισσότερη διασκέδαση για τα παιδιά.

 

Τα φυσικά υλικά βαψίματος 

  1. Φλούδες από κρεμμύδια: τις φλούδες από τα κρεμμύδια ή όπως το αποκαλούν πολλοί κρεμμυδότσουφλα, είναι μια βαφή αυγών αρκετά διαδεδομένη. Κατά τη γνώμη μου, είναι η πιο ωραία βαφή αυγών, αφού είναι και δική μου επιλογή! Τα κρεμμύδια βγάζουν ένα πολύ ωραίο dusty ηλιοκαμένο πορτοκαλί, πιο συγκεκριμένα κεραμιδί, το οποίο φαίνεται πολύ φυσικό.
  2. Κόκκινο λάχανο: το κόκκινο λάχανο βγάζει ένα φυσικό απαλό μπλε του ουρανού, ένα παστέλ χρώμα για τους λάτρεις των aesthetics. Μπορείς να το διακοσμήσεις σαν μάρμαρο γιατί θα βγει πολύ όμορφο και καλλιτεχνικό.
  3. Παντζάρια: τα παντζάρια είναι λίγο αμφιλεγόμενο το χρώμα που βγάζουν. Μπορούν είτε να βγουν ένα απαλό ροζάκι είτε μωβ. Ό,τι χρώμα και να βγει από τα δύο, είναι σίγουρο πως θα είναι πολύ όμορφα!
  4. Βατόμουρα / μύρτιλλα: ένα φανταστικό σκούρο μπλε ή και royal blue θα έλεγα βγάζουν τα μύρτιλλα και τα βατόμουρα. Ιδανικό για διακόσμηση με φύλλα χρυσού!
  5. Κουρκουμάς: ο κουρκουμάς ως γνωστόν, είναι ένα μουσταρδί χρώμα όμως στα αυγά βγαίνει ένα ωραίο κίτρινο, πολύ βαθύ και ιδιαίτερο.
  6. Σπανάκι: το σπανάκι κλασικά βγάζει ένα πράσινο χρώμα αλλά όχι τόσο έντονο όσο φαντάζεσαι. Είναι πιο πολύ στις παλ αποχρώσεις του πράσινου.
  7. Σκόνη τσίλι: μια πολύ ιδιαίτερη και περίεργη θα έλεγα επιλογή. Το καυτερό κόκκινο τσίλι βγάζει ένα έντονο πορτοκαλί χρώμα, πολύ όμορφο και ιδανικό για διακόσμηση με δαντέλα.
  8. Σκόνη μάτσα: εάν και περίμενα η σκόνη μάτσα να αφήνει ένα πράσινο χρώμα, τολμώ να πω πως ξαφνιάστηκα όταν διάβασα πως βγάζει ένα απαλό κίτρινο χρώμα στα αυγά. Εάν το δοκιμάσεις, προτίμησε άσπρα αυγά για καλύτερα αποτελέσματα.
  9. Ριζάρι: ένας θάμνος, ο οποίος υπάρχει και στη Λάρισα σε ποσότητες εκτός από την Ασία όπου οι Ινδοί το χρησιμοποιούσαν για να βάφουν τα ρούχα τους. Το χρώμα που βγαίνει είναι ένα σκούρο βαθύ κόκκινο και είναι πολύ αριστοκρατικό.
  10. Καφές: ο καφές, όπως είναι αναμενόμενο, αφήνει ένα απαλό καφέ χρώμα στα αυγά, ιδανικό για στένσιλ για να φανεί η διαφορά με το αρχικό χρώμα του αυγού.
  11. Χυμός σταφύλι: ο χυμός του σταφυλιού αφήνει ένα μπλε χρώμα, όχι αρκετά σκούρο ούτε ανοιχτό όμως. Αξίζει να το διακοσμήσεις με χρυσούς μαρκαδόρους ζαχαροπλαστικής.
  12. Ιβίσκος (πέταλα): από τα αγαπημένα μου λουλούδια είναι ο ιβίσκος. Αυτό το φανταστικό φυτό, αφήνει ένα μπλε-μωβ, το λεγόμενο indigo, το οποίο είναι πολύ όμορφο χρώμα.
  13. Μαϊντανός: για το τέλος άφησα μια επιλογή που δε θα σκεφτόμουν είναι ο μαϊντανός. Αφήνει ένα πράσινο (lime) λαχανί χρώμα πολύ ιδιαίτερο και σπάνιο.

 

Πως να διακοσμήσεις τα πασχαλινά αυγά 

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι διακόσμησης των πασχαλινών σου αυγών, άλλοι πιο μοντέρνοι, άλλοι πιο παραδοσιακοί:

  1. Χαλκομανίες: πολλοί ίσως να μη γνωρίζουν τις χαλκομανίες διότι είναι μια παλιά μέθοδος διακόσμησης των αυγών. Είναι κάτι τύπου αυτοκολλητάκια, τα οποία για να κολλήσουν, πρέπει να τα βάλεις σε χλιαρό νερό αφού τα κόψεις και να τα κολλήσεις κατευθείαν πάνω στο βαμμένο αυγό. Συνήθως, έχουν εικόνες του Χριστού, κοτοπουλάκια και λαγουδάκια πάνω.
  2. Αυτοκόλλητα: τα κλασικά αυτοκόλλητα με τις ίδιες φιγούρες όπως οι χαλκομανίες, αλλά πιο μοντέρνα σχέδια, τα οποία δεν κολλάνε πάρα πολύ καλά.
  3. Στένσιλ: ένα ακόμα είδος αυτοκόλλητου, αλλά το βάζεις πριν βάψεις τα αυγά για να έχει διαφορά.
  4. Δαντέλα: παίρνεις ένα κομμάτι δαντέλα, τυλίγεις το αυγό πριν το βάψεις, το δένεις καλά με λαστιχάκι, το βάφεις και μετά αφαιρείς τη δαντέλα και έχεις ένα αποτέλεσμα πολύ όμορφο. Προτείνονται τα πιο σκούρα χρώματα ή τα πιο κίτρινα για αυτή τη μέθοδο.
  5. Σχοινί: τυλίγεις με έναν σπάγγο το αυγό και το τοποθετείς στην κατσαρόλα για να βαφτεί. Μετά αφαιρείς το σπάγγο και έχεις ένα αποτέλεσμα σαν ριγέ.
  6. Φύλλα: πριν βάψεις τα αυγά, παίρνεις ένα μικρό φύλλο, το κολλάς πάνω στο αυγό (όχι με κόλλα, απλώς το ακουμπάς), παίρνεις ένα μικρό κομμάτι καλσόν και το τοποθετείς μέσα και το βράζεις με τη μπογιά. Όταν το βγάλεις, αφαιρείς το καλσόν και ξεκολλάς απαλά το φύλλο και λειτουργεί σαν φυσικό στένσιλ.
  7. Πιτσιλιές: μια πολύ ωραία και διασκεδαστική διακοσμητική μέθοδος. Παίρνεις μια οδοντόβουρτσα, χρώμα ζαχαροπλαστικής της επιλογής σου και με την οδοντόβουρτσα, πιτσιλάς τα αυγά για να αποκτήσουν μικρές κουκίδες.
  8. Μαρκαδόροι: μια ιο δημιουργική και καλλιτεχνική διαδικασία, οι μαρκαδόροι ζαχαροπλαστικής είναι για εσένα που θέλεις να ζωγραφίσεις πάνω στο αυγό σου. Μπορείς να τους χρησιμοποιήσεις για να γράψεις και το όνομα του καθενός πάνω στο αυγό του για να μην τα μπερδέψετε.

 

Η διαδικασία βαψίματος αυγών 

Για να βάψεις τα αυγά σου, λοιπόν, με φυσικό τρόπο υπάρχουν διάφορα συστατικά της φύσης που μπορείς να διαλέξεις. Η διαδικασία είναι μια όμως και είναι η παρακάτω:

  1. Βάζεις σε μια κατσαρόλα τα φυσικά υλικά σου μαζί με μια κουταλιά ξύδι
  2. Τοποθετείς τα αυγά μέσα στην κατσαρόλα και τόσο νερό όσο χρειάζεται για να καλύψει τα αυγά
  3. Τα βράζεις για 20 – 30 λεπτά
  4. Τα βγάζεις από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετείς σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας
  5. Όταν κρυώσουν λίγο, τα σκουπίζεις απαλά και βάζεις λίγο λαδάκι σε ένα χαρτί κουζίνας και τα αλείφεις απαλά μέχρι να λάμψουν

 Για πιο έντονα αποτελέσματα, χρησιμοποίησε άσπρα αυγά!

Εσύ τελικά, ποια μέθοδο θα χρησιμοποιήσεις φέτος για το βάψιμο των αυγών σου;

 

Πηγές:

  • Greaves, V. (2021, January 15). How to make 9 natural easter egg dyes. Allrecipes. https://www.allrecipes.com/article/natural-easter-egg-dyes/
  • Makriniotis, D. (2023, April 13). Γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά τη Μεγάλη Πέμπτη: Δημήτρης Μακρυνιώτης. Dimitrios Makriniotis. https://dimitriosmakriniotis.gr/giati-vafoume-kokkina-avga-ti-megali-pempti/
  • O.E., C. (n.d.). Βάψιμο αυγών με φυσικό τρόπο. Iamata Shop. https://www.iamata-shop.gr/article/bapsimo-augon-me-fusiko-tropo
  • Queen.gr. (2023, April 5). Πώς θα βάψεις τα πασχαλινά αυγά με υλικά που έχεις στην κουζίνα. https://www.queen.gr/spiti/exypnes-lyseis/story/267644/pos-tha-vapseis-ta-pasxalina-avga-me-ylika-pou-exeis-stin-kouzina