Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 69.00€

Το μέλι και οι εποχές του χρόνου
Ιερές μέλισσες ήταν οι νύμφες στις οποίες η Ρέα, η μητέρα του Δία, τον παρέδωσε μωρό ακόμα σε εκείνες και τον μεγάλωσαν. Επίσης, μέλισσες ήταν και οι ιέρειες της Δήμητρας, της Άρτεμης, της Κυβέλης και της Περσεφόνης. Και οι αναφορές στο μέλι στην ελληνική μυθολογία δεν τελειώνουν εκεί. Άλλωστε στον Όλυμπο οι θεοί απολάμβαναν συνέχεια το μέλι, το ωραιότερο φαγητό, που τους σέρβιρε η Ήβη, η θεά της νεότητας. Αντίστοιχα και στην Αρχαία Ελλάδα υπάρχουν αμέτρητες αναφορές που δε δύναται τις αναφέρουμε όλες. Στη Σπάρτη, τα παιδιά και οι δάσκαλοί τους περνούσαν έναν ολόκληρο μήνα στον Ταΰγετο τρώγοντας αποκλειστικά μέλι, ενώ ο Πυθαγόρας και οι μαθητές τους είχαν το μέλι ως κύρια τροφή.

Λέγεται ότι ο πρώτος που μελέτησε επιστημονικά τον μαγικό κόσμο των μελισσών και του μελιού ήταν ο Αριστοτέλης, ωστόσο ο πατέρας της ιατρικής, ο Ιπποκράτης ήταν ο πρώτος που ανέδειξε τις θεραπευτικές ιδιότητες του μελιού.
Διατροφή που στηρίζεται στην εποχικότητα

Η κατανάλωση εποχιακού μελιού, φρούτων και λαχανικών δεν έχει να κάνει μόνο με την απόλαυση των πιο φρέσκων γεύσεων της εποχής, αλλά και να έρθει σε αρμονία με τους περίπλοκους και ταχείς ρυθμούς της ίδιας της Γης. Επιλέγοντας ό,τι είναι εποχής, αξιοποιούμε τη σοφία της φύσης, εξασφαλίζοντας ότι το σώμα μας λαμβάνει το βέλτιστο μείγμα θρεπτικών συστατικών προσαρμοσμένο σε κάθε περίοδο και εποχή του έτους. Η προσέγγιση αυτή δεν είναι μόνο ευεργετική για τους ανθρώπους μόνο καθώς αποτελεί και το βασικό συστατικο της βιωσιμότητας. Πως συμβαίνει αυτό; Με την υποστήριξη της τοπικής, εποχιακής γεωργίας, μειώνεται το αποτύπωμα άνθρακα που συνδέεται με την παραγωγή τροφίμων και προωθείται η βιοποικιλότητα στα οικοσυστήματά μας. Ουσιαστικά, η υιοθέτηση της εποχιακής διατροφής είναι μια ολιστική προσέγγιση που υποστηρίζει και θρέφει τόσο το σώμα μας, όσο και ολόκληρο τον πλανήτη.
Ελληνικό μέλι και εποχές

Η εποχή του ελληνικού μελιού διαρκεί από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο, προσφέροντας μια ποικιλία γεύσεων και θρεπτικών συστατικών κατά τη διάρκεια του έτους. Μεταξύ των κυριότερων ποικιλιών ελληνικού μελιού είναι το θυμάρι, το άνθος πορτοκαλιάς, η ερείκη, η βελανιδιά και το έλατο. Κάθε τύπος έχει τη δική του ξεχωριστή γεύση και προσφέρει διαφορετικά διατροφικά οφέλη, κάτι που αντανακλά την ποικιλομορφία του φυσικού τοπίου της Ελλάδας.
Η Symbeeosis, με χρόνια εμπειρίας στην παραγωγή μελιού, υπερήφανα παρουσιάζει τη βιολογική σειρά μελιών τους και όλα προέρχονται από παραδοσιακούς ελληνικούς πληθυσμούς μελισσών. Τα μελίσσια τους είναι τοποθετημένα σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας που είναι πλούσιες σε βιοποικιλότητα, και όπου οι μέλισσες δεν συναντούν φυτοφάρμακα ή άλλους ρυπογόνους παράγοντες καθιστώντας το μέλι τους 100% βιολογικό.
- Ελληνικό Βιολογικό Θυμαρίσιο Μέλι
Γνωστό για την έντονη γεύση του, τις αρωματικές του ιδιότητες και τις πλούσιες αντιμικροβιακές του ιδιότητες. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και μέταλλα, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην πέψη.
Μήνες που μπορείς να το βρεις: Ιούνιος, Ιούλιος
- Ελληνικό Βιολογικό Μέλι Ερείκης
Με σκούρο χρώμα και έντονη γεύση, το μέλι Ερείκης (λέγεται και ρείκι) είναι γνωστό για την ισχυρή αντιβακτηριακή του δράση. Χρησιμοποιείται κυρίως για να καταπραΰνει τον βήχα και τον πονόλαιμο, καθιστώντας το μια δημοφιλή επιλογή κατά την περίοδο του κρυολογήματος και της γρίπης.
Μήνες που μπορείς να το βρεις: Μάιος, Ιούνιος και Σεπτέμβριος
- Ελληνικό Βιολογικό Μέλι Βελανιδιάς
Το μέλι βελανιδιάς χαρακτηρίζεται από το ξυλώδες άρωμά του και την πλούσια, σύνθετη γεύση του. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο και άλλα ιχνοστοιχεία.
Μήνες που μπορείς να το βρεις: Σεπτέμβριος, Νοέμβριος
- Ελληνικό Βιολογικό Μέλι Ελάτης
Γνωστό για το χαρακτηριστικό κεχριμπαρένιο χρώμα και την απαλή υφή του, το μέλι ελάτης ξεχωρίζει για την ήπια γεύση και τη λεπτή γλυκύτητά του. Χρησιμοποιείται συχνά ως φυσικό γλυκαντικό και πιστεύεται ότι έχει καταπραϋντικές ιδιότητες.
Μήνες που μπορείς να το βρεις: Σεπτέμβριος, Νοέμβριος