ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

BLOG

Ευρετήριο
5+1 Βότανα για παρτέρι

5+1 Βότανα για παρτέρι

 Το ότι τα βότανα έχουν θεραπευτικές ιδιότητες είναι πλέον κοινό μυστικό. Ολοένα περισσότερος κόσμος στρέφεται σταδιακά στις φυσικές μεθόδους θεραπείας. Γιατί λοιπόν να μην πιείτε ένα τσάι από φασκόμηλο, αντί να πάρετε κάποιο φάρμακο;

Κάθε βότανο διαθέτει ξεχωριστές ιδιότητες και μπορεί να καταναλωθεί σε διαφορετικές περιπτώσεις, τα παρακάτω 6 μάλιστα είναι πανεύκολο να τα καλλιεργήσουμε σε μια βεράντα, σε ένα παρτέρι, ή στον κήπο μας:

 

Φασκόμηλο

Εχει αντιβιοτική, αντιμυκητική, αντισπασμωδική και υπογλυκαιμική δράση. Ακόμη, και κυρίως, το αιθέριο έλαιο του βελτιώνει τη μνήμη και τη διαδικασία εγκεφαλικής επεξεργασίας πληροφοριών. Εγκυρες ιατρικές έρευνες  διαπιστώνουν πως τα άτομα που πάσχουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, είναι καλό να περιλαμβάνουν στη διατροφή τους το φασκόμηλο.

 

Βασιλικός

Ένα αρωματικό φυτό που βρίσκουμε σε όλη την Ελλάδα, καλλιεργούμενο στους κήπους και στις γλάστρες των σπιτιών πρωτίστως για την καλλωπιστική του αξία. Περιέχει αιθέρια έλαια όπως η ευγενόλη και η κιτράλη που του δίνουν την γλυκιά μυρωδιά που μοιάζει με εκείνη του γαρίφαλου ή του κίτρου. Ένα τσάι από βασιλικό βοηθάει στην πέψη και ηρεμεί το έντερο. Το δε εκχύλισμα βασιλικού είναι ευεργετικό στην στοματίτιδα και στον επιχείλιο έρπητα. Συνιστάται στις ημικρανίες, στους πονοκεφάλους, στην απλή ναυτία, αλλά και στη ναυτία που προκαλεί η εγκυμοσύνη.

 

Θυμάρι

Τα δύο βασικά έλαιά του, η θυμόλη και η βορνεόλη, του προσδίδουν άκρως αντιβακτηριακές και αντισηπτικές ιδιότητες, αυτός μάλιστα είναι ο λόγος που κατά το παρελθόν, ένα διάλυμα θυμαριού μαζί με σαπούνι, χρησιμοποιείτο για την απολύμανση των χεριών και των χειρουργικών εργαλείων.

 

Τσουκνίδα

Ταπεινό μεν, εξαιρετικά θεραπευτικό δε, αυτό το φυτό, απαντάται σε όλη την Ευρώπη και το βρίσκουμε κυρίως στα χέρσα εδάφη. Η τσουκνίδα περιέχει φλαβονοειδή, αμίνες, γλυκοκινόλη και ανόργανα συστατικά. Ακόμη, βιταμίνες Α, C, Ε, Κ, μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως σίδηρο, κάλιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, φωσφόρο, μαγνήσιο και σελήνιο, ριβοφλαβίνη, θειαμίνη και φυλλικό οξύ. Η τσουκνίδα τρώγεται βραστή με λάδι και λεμόνι, ως νόστιμη τσουκνιδόπιττα*, ή επίσης ως απολαυστικά εύγευστη και άκρως δυναμωτική σούπα.

 

Εχινάκεια

Η εχινάκεια χρησιμεύει στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και στην προφύλαξή μας από το κοινό κρυολόγημα. Είναι ιδανική για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και στη μείωση της σοβαρότητας και της διάρκειας κυρίως των λοιμώξεων του άνω αναπνευστικού συστήματος.

Θεωρείται εξαιρετικό βοηθητικό μέσο για την αντιμετώπιση των ιογενών και βακτηριακών μολύνσεων.

 

Μελισσόχορτο

Tο μελισσόχορτο περιέχει πολυφαινόλες που βοηθούν στην καταπολέμηση βακτηρίων που προκαλούν διάφορες μολύνσεις όπως ο στρεπτόκοκκος και τα μυκοβακτήρια. Η ευγενόλη που διαθέτει επίσης, είναι φυσικό αναισθητικό και βοηθά στην ανακούφιση του πόνου. Το μελισσόχορτο χρησιμοποιείται ιατρικώς ως αφέψημα, ή υπό μορφή εκχυλίσματος. Του αποδίδονται  επιπλέον αγχολυτικές, ήπια καταπραϋντικές και κατευναστικέςς ιδιότητες.

 

Συνταγή για τσουκνιδόπιτα από το vitam.gr

 


Θα χρειαστούμε
:

  • 700 γραμμάρια τσουκνίδες
  • 300 γραμμάρια άγρια χόρτα (λάπατα, ζοχοί, σέσκουλα)
  • 1 κρεμμύδι κομμένο (όπως στη χωριάτικη)
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι μάραθο
  • 1 ματσάκι φρέσκο πλατύφυλλο μαϊντανό
  • 1 ματσάκι δυόσμο
  • 1/2 ποτήρι δυόσμο
  • 250 γραμμάρια τυρί φέτα
  • 2 αυγά
  • 4 κουταλιές της σούπας τραχανά
  • Aλάτι
  • Aλεσμένο μαύρο πιπέρι
  • 1 δόση για χωριάτικο φύλλο
  • Aλεύρι για όλες τις χρήσεις (για το άνοιγμα του φύλλου)
  • Βιτάμ κλασικό (λιωμένο για το ταψί)

 

Ετοιμασία

  1. Φοράμε πλαστικά γάντια και καθαρίζουμε προσεκτικά τις τσουκνίδες, κρατώντας τα φύλλα και τις κορφές. Χοντροκόβουμε τα χόρτα.
  2. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε, στην αρχή, τα κρεμμυδάκια με το κρεμμύδι. Μόλις μαλακώσουν, προσθέτουμε τις τσουκνίδες και τα χόρτα. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε, μέχρι να μειωθεί ο όγκος από τα χόρτα και να μαλακώσουν.
  3. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε στο μείγμα τα αυγά, πιπέρι, τον τραχανά και τη φέτα σε κομματάκια.
  4. Ανοίγουμε τα δυό πρώτα φύλλα και τα στρώνουμε σε ταψί, το οποίο έχουμε αλείψει με Βιτάμ, αφού πρώτα τα βιταμώσουμε ξεχωριστά. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη ζύμη και σκεπάζουμε με άλλα δύο φύλλα, που θα στρώσουμε ζαρωμένα.
  5. Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια, την αλείφουμε με Βιτάμ, τη ραντίζουμε με νερό και την ψήνουμε στους 180°C σε ζεστό φούρνο γύρω στη 1 ώρα περίπου.


Ρένα Κάντζα, Αρθρογράφος