Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 69.00€

25η Μαρτίου. Πώς καθιερώθηκε η κατανάλωση μπακαλιάρου τη συγκεκριμένη εορτή;
25η Μαρτίου. Πώς καθιερώθηκε η κατανάλωση μπακαλιάρου τη συγκεκριμένη εορτή;
Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή
Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι η παλαιότερη και πιο αυστηρή περίοδος νηστείας στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Από την εισαγωγή της, γύρω στον 4ο αιώνα μ.Χ., η ξηροφαγία παρέχεται σύμφωνα με ένα ενιαίο πρότυπο κατά το οποίο οι πιστοί τρώνε μόνο μία φορά την ημέρα και αυτό είναι μετά τις 3 μ.μ. Η νηστεία καταλύεται κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής. Με άλλα λόγια, η νηστεία διαφοροποιείται τρεις φορές, δίνοντας στους πιστούς την ευκαιρία να ενδυναμωθούν.
Η πρώτη από αυτές τις εξαιρέσεις ισχύει για την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, που ορίστηκε στις 25 Μαρτίου.
Πρόκειται για μια χαρμόσυνη γιορτή, την περίοδο του πένθους της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και δεδομένου ότι πρόκειται για εορτή της Θεοτόκου αφιερωμένη στην Παναγία και επομένως είναι πολύ σημαντική, καταλύονται τα ψάρια, το λάδι και το κρασί.
Όσο για τη δεύτερη μέρα της νηστείας διαφοροποίησης, αυτή είναι η Κυριακή των Βαΐων, δεσποτική εορτή αφιερωμένη στην επίγεια ζωή του Ιησού, κατά την οποία οι πιστοί καταναλώνουν και πάλι ψάρι, λάδι και κρασί. Μάλιστα, τη Μεγάλη Πέμπτη τελείται η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, η οποία πραγματοποιείται μόνο 10 φορές το χρόνο.
Το έθιμο του μπακαλιάρου
Ένα παραδοσιακό πιάτο της ημέρας του Ευαγγελισμού, διπλής σημασίας πλέον για τον Ελληνισμό αφού από το 1838 συμπίπτει με τον εορτασμό της Επανάστασης του 1821, είναι ο μπακαλιάρος και μάλιστα συνοδεία της περίφημης σκορδαλιάς.
Η εξήγηση αυτής της νόστιμης συνήθειας είναι απλή, κυρίως σχετίζεται με την αδυναμία των κατοίκων της ενδοχώρας να προμηθευτούν φρέσκο ψάρι άμεσα και οικονομικά.
Παρά το γεγονός ότι ο μπακαλιάρος δεν είναι «ελληνικό» ψάρι, καθώς βρίσκεται κυρίως στις ακτές του βορειοανατολικού Ατλαντικού, το ότι γίνεται παστός τον καθιστά φθηνό και εύκολο στη συντήρηση του. Ο μπακαλιάρος έφτασε στο ελληνικό τραπέζι γύρω στον 15ο αιώνα και έγινε αμέσως εθνικό φαγητό την 25η Μαρτίου.
Να σημειωθεί, ότι το φρέσκο ψάρι ήταν πολυτέλεια για τους φτωχούς κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας, εκτός από τους κατοίκους των νησιών. Έτσι, ο παστός μπακαλιάρος που δεν απαιτούσε ιδιαίτερη συντήρηση ήταν μια εύκολη και ανέξοδη λύση κα καθιερώθηκε σε ένα έθιμο που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Το PharmacyDiscount είναι πάντα δίπλα σας!
Δημοσιεύτηκε 24/03/2022
Η συντακτική ομάδα του PharmacyDiscount