ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 66877/2024 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 69.00€

BLOG
Ευρετήριο
Μαγειρική σόδα: Χρήσεις που δεν γνώριζες

Μαγειρική σόδα: Χρήσεις που δεν γνώριζες


Εισαγωγή


Η μαγειρική σόδα είναι χημική ένωση (NaHCO₃), ένα άλας που αποτελείται από ιόντα νατρίου και δισανθρακικά ιόντα,
ένα πολυδιάστατο προϊόν που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές πτυχές της καθημερινής μας ζωής. Από τη μαγειρική μέχρι τον καθαρισμό, οι χρήσεις της είναι πολλές και ποικίλες.


Τι κάνει η μαγειρική σόδα στο φαγητό

Επίσημα γνωστή ως διττανθρακικό νάτριο, είναι μια λευκή κρυσταλλική σκόνη (φυσικά, αλκαλική ή βασική) που ενεργοποιείται όταν συνδυάζεται τόσο με ένα όξινο συστατικό όσο και με ένα υγρό. Κατά την ενεργοποίηση αυτή, παράγεται διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο επιτρέπει στα αρτοσκευάσματα να φουσκώσουν και να γίνουν ελαφριά και αφράτα.

Μπορεί επίσης να μαλακώσει τις πρωτεΐνες και να επιταχύνει το μαγείρεμα των χόρτων, των δημητριακών και των φασολιών. Η μαγειρική σόδα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να κρατήσει το δέρμα του κοτόπουλου πιο τραγανό και να κλειδώσει την υγρασία κατά το ψήσιμό του.

Ειδικότερα, χρησιμοποιείται για:

  1. Διογκωτικό μέσο: Η μαγειρική σόδα αντιδρά με οξέα (όπως το ξίδι ή το γιαούρτι) και παράγει διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο βοηθά τα κέικ και τα μπισκότα να φουσκώσουν.
  2. Απαλή γεύση: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εξουδετερώσει την οξύτητα σε πιάτα όπως σάλτσες ντομάτας ή φασόλια, προσφέροντας μια πιο ισορροπημένη γεύση.
  3. Μαλάκωμα κρέατος: Η μαγειρική σόδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μαλακώσει το κρέας. Απλά πασπαλίστε λίγο σόδα πάνω στο κρέας και αφήστε το να καθίσει για 15-20 λεπτά πριν το μαγειρέψετε.
  4. Αναζωογόνηση λαχανικών: Μπορείτε να προσθέσετε λίγη μαγειρική σόδα στο νερό που βράζετε λαχανικά για να διατηρήσετε το χρώμα και τη θρεπτική τους αξία.


μαγειρικη σοδα

Μαγειρική σόδα: Καθαριότητα

  • Η μαγειρική σόδα είναι ένα εξαιρετικό μέσον καθαρισμού. Για ένα σπιτικό σπρέι, αποτελεσματικό για το σκούπισμα επιφανειών, πάγκων, πλακιδίων μπάνιου, αλλά και για νεροχύτες ή φούρνους, καθώς απομακρύνει λεκέδες και οσμές, αναμείξτε ίσα μέρη μαγειρικής σόδας και νερού σε ένα μπουκάλι ψεκασμού.
  • Καθαρίστε βαθιά τα ρούχα σας: Η προσθήκη μαγειρικής σόδας στα ρούχα σας μπορεί να εξαλείψει τους σκληρούς λεκέδες ή τις μυρωδιές και να σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο το απορρυπαντικό ρούχων.
  • Σαν αποσμητικό: Χρησιμοποιήστε τη μαγειρική σόδα για να απομακρύνετε οσμές από το ψυγείο ή άλλες επιφάνειες. Απλά τοποθετήστε ένα ανοιχτό δοχείο με μαγειρική σόδα σε χώρους που χρειάζονται αποσμητική δράση.
  • Εάν έχετε μια συλλογή βιβλίων που έχουν αναπτύξει μια περίεργη μυρωδιά, τοποθετήστε την σε ένα σφραγισμένο δοχείο ή πλαστική σακούλα μαζί με ένα ανοιχτό κουτί μαγειρικής σόδας. Αφήστε τα βιβλία εκεί για λίγες μέρες και η μαγειρική σόδα θα απορροφήσει τις μυρωδιές μούχλας.


Πλύσεις με μαγειρική σόδα

  1. Πλύσιμο λαχανικών και φρούτων: Η μαγειρική σόδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καθαρίσει φρούτα και λαχανικά από υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Απλά διαλύστε 1-2 κουταλιές της σούπας σε νερό και μουλιάστε τα για 10-15 λεπτά.
  2. Πλύσιμο ρούχων: Η μαγειρική σόδα μπορεί να είναι ένα ευεργετικό βοήθημα στο πλύσιμο των ρούχων, καθώς προσφέρει αφαίρεση λεκέδων, εξάλειψη οσμών και δυνατότητα ενίσχυσης του απορρυπαντικού.
  3. Πλύσιμο Σκευών: Χρησιμοποιήστε μαγειρική σόδα για να καθαρίσετε σκεύη και κατσαρόλες που έχουν καεί ή έχουν λεκέδες. Δημιουργήστε μια πάστα με νερό και τρίψτε την επιφάνειά τους, καλά.


Μαγειρική σόδα: Χρήσεις

  1. Ανακούφιση από πεπτικά προβλήματα: Η μαγειρική σόδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυσικό αντιόξινο για την ανακούφιση από την καούρα. Διαλύστε 1/2 κουταλάκι του γλυκού σε ένα ποτήρι νερό και πιείτε το, μόνο αν ο γιατρός σας δεν έχει αντίθετη γνώμη.
  2. Σαμπουάν: Προσθέστε λίγη μαγειρική σόδα στο σαμπουάν σας για να απομακρύνετε την περίσσεια λιπαρότητας από τα μαλλιά.
  3. Πολλοί κατασκηνωτές έχουν στη διάθεσή τους ένα κουτί μαγειρική σόδα γιατί είναι εξαιρετικό για τη θεραπεία τσιμπημάτων. Φτιάξτε μια πάστα μαγειρικής σόδας με λίγο ζεστό νερό και στη συνέχεια εφαρμόστε στην πληγείσα περιοχή αρκετές φορές την ημέρα μέχρι να φύγει η ενόχληση.


Συμπέρασμα


Η μαγειρική σόδα, ή διττανθρακικό νάτριο, είναι μια ευέλικτη χημική ένωση που εξυπηρετεί διάφορους σκοπούς στην καθημερινή ζωή, ιδιαίτερα στο μαγείρεμα και τον καθαρισμό. Λειτουργεί ως αυξητικός παράγοντας στο ψήσιμο παράγοντας διοξείδιο του άνθρακα όταν συνδυάζεται με οξέα, βοηθώντας τα αρτοσκευάσματα να φουσκώσουν και να γίνουν αφράτα.

Επιπλέον, η μαγειρική σόδα μπορεί να μαλακώσει το κρέας, να διατηρήσει το χρώμα των λαχανικών και να εξουδετερώσει την οξύτητα στα πιάτα, ενώ είναι επίσης ένα αποτελεσματικό καθαριστικό για τις επιφάνειες, τα ρούχα και τις μυρωδιές.


Links

https://www.healthline.com/nutrition/baking-soda-vs-baking-powder

https://www.cominghomemag.com/featured-articles/use-of-baking-soda

https://www.whirlpool.com/blog/washers-and-dryers/how-to-use-baking-soda-in-laundry.html

https://home.howstuffworks.com/green-living/baking-soda-uses.htm





Συχνές Ερωτήσεις για τη Μαγειρική Σόδα

• Είναι ασφαλές να χρησιμοποιώ μαγειρική σόδα στο δέρμα;
Ναι, σε μικρές ποσότητες και περιστασιακά. Έχει απολεπιστική και καθαριστική δράση. Ωστόσο, σε ευαίσθητα δέρματα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό.

• Μπορεί η μαγειρική σόδα να λευκάνει τα δόντια;
Έχει ήπια λευκαντική δράση, αλλά δεν πρέπει να χρησιμοποιείται καθημερινά, γιατί μπορεί να φθείρει το σμάλτο. Χρήση 1-2 φορές την εβδομάδα είναι αρκετή.

• Πίνει κανείς μαγειρική σόδα για καούρα;
Μπορεί να προσφέρει άμεση ανακούφιση, όμως η συχνή κατανάλωση δεν συνιστάται χωρίς ιατρική έγκριση. Υπάρχει κίνδυνος μεταβολικής διαταραχής.