ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

BLOG

Ευρετήριο
Μορφές εθισμού, διαδίκτυο και έφηβοι

Μορφές εθισμού, διαδίκτυο και έφηβοι

Ο Μανώλης Σφακιανάκης είναι Αντιστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας με 34 χρόνια εμπειρία εκ των οποίων τα 23 ασχολήθηκε με τη διερεύνηση ηλεκτρονικών εγκλημάτων. Σπούδασε Ανάλυση και Προγραμματισμό Η/Υ. Εκπαιδεύθηκε στο Λονδίνο στο έγκλημα του Πλαστικού χρήματος (Plastic Crime) και στο FBI σε θέματα για Τρομοκρατία στο διαδίκτυο (Cyber Terrorism). Επίσης, είναι ιδρυτής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην Ελλάδα και του CSI Institute, Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας. Είναι καθηγητής στο ΠΑ.ΠΕΙ, στην Αστυνομική Ακαδημία, και Εθνική Σχολή Δικαστών. Είναι ο εμπνευστής της εφαρμογής CYBERKID καθώς είναι  συνιδρυτής της εταιρείας GDPR Greece.


Στο Podcast ο Μανώλης Σφακιανάκης μας μιλά για τις μορφές του εθισμού και ειδικότερα τον εθισμό των παιδιών στο διαδίκτυο. 


Διαδίκτυο και παιδιά

Το κινητό, το tablet, ο υπολογιστής είναι η προέκταση του χεριού των παιδιών. Το διαδίκτυο όντας ένα εργαλείο, δεν πρέπει να επιτρέπεται σε νεαρή ηλικία στα παιδιά, δηλαδή 3-4 ετών. Η ελλάδα, είναι μια χώρα  ηλεκτρονικά αναλφάβητη  όσον αφορά το διαδίκτυο. Κανείς δεν μας έχει διδάξει ως μπορούμε να χρησιμοποιούμε σωστά το διαδίκτυο και τις ηλεκτρονικές εφαρμογές. Έχουμε πολύ υψηλή τεχνολογία με ελάχιστη εκπαίδευση πάνω σε αυτήν. Ένας βασικός κανόνας που πρέπει να ακολουθήσουν οι γονείς είναι όλα τα παιδιά που είναι κάτω των 13 ετών να απαγορεύεται η χρήση κινητών τηλεφώνων και κοινωνικών δικτύων. Το διαδίκτυο δεν είναι παιχνίδι, είναι ένα εργαλείο για τους γονείς και τα μεγαλύτερα παιδιά. 


Μορφές εθισμού και Ελλάδα

Το διαδίκτυο είναι ήδη στη ζωή μας είτε το θέλουμε είτε όχι και αποτελεί μια μορφή εθισμού.

Κάποιες από τις συνήθεις μορφές εθισμού είναι:

  • Η υπερβολική ενασχόληση με τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης (social media)
  • Η εμμονή με ιστοσελίδες ερωτικού περιεχομένου
  • Διάφορες μορφές τζόγου
  • Οι ηλεκτρονικές αγορές
  • Ο υπερκαταναλωτισμός κ.ά.

Στην Ελλάδα, η πιο συχνή μορφή εθισμού είναι τα social media και πως θα πάρουν περισσότερα likes, ένα μεγάλο θέμα ανάμεσα σε οικογένειες και σχέσεις. Μετά ακολουθούν οι ερωτικές ταινίες με αποτέλεσμα την απομόνωση του έρωτα και τέλος, τα άτομα που είναι εθισμένα στον τζόγο, ένα λίγο πιο ελεγχόμενο φαινόμενο. 


Το φαινόμενο “Μπλε Φάλαινα”

Το φαινόμενο “Μπλε Φάλαινα” ξεκίνησε το 2015 στη Ρωσία και μετά εξαπλώθηκε παγκοσμίως. Όπως το αποκαλούσαν, “Blue Whale Challenge” ήταν θεωρητικά ένα online παιχνίδι αυτοκτονίας το οποίο στόχευε εφήβους οι οποίοι έπρεπε να κάνουν 50 tasks, κάτι σαν λίστα, μέσα σε 50 ημέρες. Ξεκινούσε σαν παιχνίδι και φαινόταν ακίνδυνο, δηλαδή “Ξύπνα μέσα στη μέση της νύχτας” ή “δες ένα θρίλερ” αλλά στη συνέχεια τα tasks γίνονταν πιο απαιτητικά και επικίνδυνα όπως “Πήγαινε να σταθείς στην άκρη του μπαλκονιού σου” με αποτέλεσμα να γίνονται ατυχήματα και δυστυχήματα αρκετές φορές. Στην Ελλάδα, υπήρξαν περιστατικά “Μπλε Φάλαινας” όμως δεν ήταν τόσο ακραία και επικίνδυνα. 


Εκφοβισμός στα social media - Cyberbullying

Είναι μια καθημερινότητα πλέον και αφορά την οπτική γωνία που θα το δει ο καθένας. Ένα πειραγμα που παλαιότερα θα ήταν ακίνδυνο, πλέον μπορεί κάποιος να το εκλάβει ως εκφοβισμό και να το παρεξηγήσει. Το cyberbullying σαν όρος έχει τα εξής χαρακτηριστικά: απειλή, τρόμο, ταραχή.