ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

BLOG

Ευρετήριο
Τσάκρας - Τα Ατομικά Ενεργειακά μας Κέντρα

Τσάκρας - Τα Ατομικά Ενεργειακά μας Κέντρα

Σε προηγούμενο άρθρο μας είχαμε κάνει μία απλή αναφορά για τα τσάκρας, τα κέντρα ενέργειας που υπάρχουν στο σώμα μας.

«Σήμερα», θα αναπτύξουμε λίγο περισσότερο το θέμα αυτό, με το σκεπτικό ότι όσες περισσότερες γνώσεις έχουμε για τον εαυτό μας, για το ίδιο μας το σώμα, τόσο περισσότερο θα είμαστε σε θέση να το περιποιηθούμε, να το προφυλάξουμε κατά το μέγιστο των δυνατοτήτων μας από εξωτερικές και εσωτερικές αρνητικές δυνάμεις, να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τη θετική του ενέργεια, προς όφελός μας.

Για να ξεκινήσουμε αυτήν την «θεωρητική» εμπειρία, αυτό το ταξίδι της εσώτερης γνώσης, μαζί σας, εκκίνηση κάνουμε από την περιγραφή και την οριοθέτηση της έννοιας των τσάκρας.

Τα τσάκρας, τα ενεργειακά κέντρα του σώματός μας, στο παρόν κείμενο, περιγράφονται ενίοτε με πολύ απλούς όρους ή και με τη χρήση μεταφορών και παρομοιώσεων, για να γίνουν απόλυτα κατανοητά σαν έννοιες.

Αυτό, επειδή είναι όροι μάλλον νεοφανείς αναφορικά με την δική μας κουλτούρα κυρίως, και όσοι από εμάς δεν έχουν εξοικειωθεί μαζί τους δεν πρέπει και να αισθανθούν αποκομμένοι, σύμφωνα άλλωστε και με την προσωπική μου επιθυμία.

Άλλωστε, γενικά μιλώντας, τα κείμενα που θα βρίσκετε στο site μας, σκοπό έχουν την όσον το δυνατόν καλύτερη ενημέρωση των επισκεπτών μας επάνω σε επιστημονικά θέματα που άπτονται του κοινού ενδιαφέροντος, θέματα που είτε είναι μεν παλαιότερα χρονικά αλλά ειδωμένα μέσα από μια νέα επιστημονική προσέγγιση, είτε είναι κάποια που η επιστήμη και η έρευνα πρώτη φορά προσεγγίζουν και στα οποία επιθυμούμε με χαρά να σας «ξεναγήσουμε».

Γιατί; Απλά, επειδή πιστεύουμε ότι με την γνώση και την πληροφόρηση, θα είμαστε όλοι σε θέση να επιλέξουμε με ποιοτικά και αξιοκρατικά κριτήρια τον τρόπο ζωής που μας αρμόζει, την διατροφή που μας ευνοεί, τα πράγματα εκείνα που ασκούν θετική επίδραση επάνω μας και μετατρέπουν την ενέργειά μας σε ωφέλιμη δράση. Και σε αυτό, έστω και στο ελάχιστο θέλουμε να συμβάλλουμε και εμείς.

Τα τσάκρας, λοιπόν, είναι επτά και συνδέονται μεταξύ τους, σαν να αποτελούν στο σύνολό τους ένα ενεργειακό, αδιάκοπτο σπιράλ.

Η ίδια η λέξη τσάκρα=chakra, σημαίνει δίσκος, τροχός και οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πήραν την ονομασία αυτή επειδή, σε εκείνους που έχουν τις πνευματικές δυνάμεις για να τα διακρίνουν, μοιάζουν σαν έναν τροχό ενέργειας που περιστρέφεται συνεχώς.

Κάθε ένα από τα κέντρα αυτά, έχει τον δικό του «χαρακτήρα» και βρίσκεται σε αλληλουχία με κάποιο από τα όργανα του σώματός μας , το οποίο ελέγχει, έτσι ώστε να είναι σε θέση να γνωρίζουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σώμα μας.

Τα κέντρα αυτά ξεκινούν από την βάση της σπονδυλικής μας στήλης και φτάνουν μέχρι την κορυφή του κεφαλιού μας. Αν και «διατρέχουν» την σπονδυλική μας στήλη και εντοπίζονται σε αυτήν, στέλνουν την ενέργειά τους σε όλο μας το σώμα, ενώ κάθε ένα από αυτά κινείται σε διαφορετική ταχύτητα. Εκείνο που χαρακτηρίζεται σαν πρώτο και βρίσκεται στην βάση της σπονδυλικής μας στήλης, κινείται με την χαμηλότερη ταχύτητα από όλα, ενώ εκείνο που βρίσκεται στην κορυφή του κεφαλιού μας, με την μεγαλύτερη.

Από πλευράς «ανατομικής τοποθέτησης», τα επτά πρωτογενή μας τσάκρας νοούνται τοποθετημένα είτε κατά μήκος είτε μπροστά από την σπονδυλική μας στήλη, καθώς ακολουθούν τον έναν και μοναδικό «κεντρικό αγωγό ενέργειας» που ονομάζεται Sushumna (Σουσούμνα).

Κάθε ένα από τα επτά πρωτογενή τσάκρας έχει το δικό του χρώμα, άρα και τον δικό του συμβολισμό, ενώ στο σύνολό τους τα επτά χρώματα των τσάκρας είναι εκείνα του ουράνιου τόξου: κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, μπλε, σιέλ και μωβ. Το ακριβές μέγεθος και ο χρωματισμός, ή μάλλον η φωτεινότητα των ενεργειακών αυτών κύκλων είναι ανάλογο με την ιδιαίτερη ανάπτυξη του ατόμου, την φυσική του κατάσταση, τα προσωπικά του επίπεδα ενέργειας, κάποια αρρώστια από την οποία υποφέρει, ή και μία κατάσταση στρες την οποία βιώνει.

Είναι βασική προϋπόθεση για την υγεία μας και την καλή φυσική και ψυχολογική μας κατάσταση τα επτά αυτά τσάκρας να βρίσκονται σε τέλεια ισορροπία και η ενέργεια να ρέει ανεμπόδιστη μέσα από αυτά. Στην αντίθετη περίπτωση, υπάρχει η έντονη πιθανότητα εμφάνισης κάποιας ασθένειας, η διατάραξη της πνευματικής και ψυχικής μας υγείας, η πρόκληση έντονου άγχους, αρνητικών σκέψεων, φόβου.

Τα τσάκρας, πάντα με γνώμονα την όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση του σώματος και του πνεύματός μας, δεν πρέπει να είναι πολύ «ανοικτά» επειδή σε αυτήν την περίπτωση το σώμα μας μπορεί να δεχθεί περισσότερη ενέργεια από όση μπορεί άνετα να διαχειρισθεί, καταλήγοντας πάλι σε προβληματικές για εκείνο καταστάσεις, ούτε όμως και κλειστά, για να μπορούν να δέχονται την ενέργεια που μας είναι απαραίτητη.

Τα ενεργειακά κέντρα μας, έχουν την δική τους σανσκριτική ορολογία, αλλά και στα ελληνικά, έχουν την ατομική, εξατομικευμένη τους ονομασία.

Αντιστοίχως, υπάρχει το πρώτο τσάκρα όπως είπαμε, εκείνο που εντοπίζεται στην βάση της σπονδυλικής μας στήλης και ονομάζεται Ιερός Όφις (καθώς βρίσκεται στην περιοχή του Ιερού Οστού).

Το δεύτερο, στη συνέχεια τσάκρα κατ’ άλλους αναφέρεται σαν το σπληνικό πλέγμα (στην περιοχή της σπλήνας), ή σαν το γενετήσιο πλέγμα (που βρίσκεται κάτω από τον ομφαλό).

Το τρίτο ενεργειακό κέντρο είναι το ηλιακό πλέγμα στην περιοχή του ομφαλού, το επόμενο είναι το καρδιακό πλέγμα στην περιοχή της καρδιάς, το πέμπτο είναι το λεγόμενο λαρυγγικό πλέγμα που εντοπίζεται στην περιοχή του θυρεοειδούς αδένα, το έκτο είναι το μετωπικό πλέγμα και στην θέση που είναι λίγο πάνω από τα μάτια, ενώ το έβδομο είναι το κεφαλικό πλέγμα που βρίσκεται πάνω από το κεφάλι, ας πούμε στην λεγόμενη κορυφή του κεφαλιού.

Σύμφωνα με κάποιους ερευνητές, το τσάκρα αυτό ενώνει τον άνθρωπο με τον Θεό και είναι από εκεί που φεύγει η ψυχή του ανθρώπου για το συμπαντικό της ταξίδι.

Φυσικά, όπως σε κάθε θεωρία έτσι και σε αυτή των τσάκρας υπάρχουν κάποιοι που οριοθετούν σε άλλα σημεία, κοντινά των όσων αναφέραμε ήδη, τα τσάκρας, δίνοντάς τους σε κάποιες περιπτώσεις και διαφορετικές ονομασίες.

Αλλά η πολύ ενδιαφέρουσα θεωρία για τα τσάκρας δεν σταματά εκεί, αφού κάθε ένα από αυτά αντιστοιχεί όπως είπαμε και σε κάποιο όργανο του σώματός μας, μαζί και σε μια ομάδα συναισθημάτων μας.

Εάν ασχοληθεί κάποιος περισσότερο με τα τσάκρας και την σχετική τους θεωρία –που εμείς, στο σημείο αυτό, πολύ απλά αναφέρουμε σαν- της ανεμπόδιστης ροής της ενέργειας (πράνα), θα αντιληφθεί ότι η ανισορροπία στα ενεργειακά μας κέντρα οδηγεί σε νοσογόνες καταστάσεις και στην αρνητική τους επίδραση στο σωματικό, νοητικό, συναισθηματικό και ψυχικό μας επίπεδο.

Βασική λοιπόν προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας είναι τα τσάκρας μας να είναι όσο ενδείκνυται ανοικτά και καθαρά, κάτι που επιτυγχάνεται με διάφορες ειδικές γνώσεις και μεθόδους, όπως είναι η γιόγκα.

Για να πετύχει πάντως κάποιος να ανοίξει τα ενεργειακά αυτά κέντρα, θα πρέπει να έχει –όπως τονίζεται σχετικά- την σωστή καθοδήγηση και να ενεργεί με μέγιστη προσοχή.

Η ενασχόληση του ανθρώπου με τα τσάκρας γίνεται μέσα στα πλαίσια της εναρμόνισής του με τον Θεό, του εξαγνισμού του φυσικού του σώματος, αλλά και του νου του, πρώτα απ΄ όλα, με απόλυτη συνειδητότητα και ελεύθερη προσωπική επιλογή, χωρίς οποιονδήποτε σχετικό εξαναγκασμό, άσκηση βίας ή φόβο.

Τα τσάκρας και το σχετικό τους άνοιγμα ή ξύπνημα, είναι μέσα στο πλαίσιο αυτό-βελτίωσης του ανθρώπου και σαν ένα τέτοιο στάδιο απαιτεί την απαραίτητη σχετική προεργασία και σεβασμό.

Στο σημείο αυτό, και σαν επίλογο του σχετικού μας άρθρου ίσως και την πιθανή «υπόσχεση» ενός επόμενου αντίστοιχου, θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι -ειδικά στον δυτικό κόσμο- υπάρχουν ερευνητές που θεωρούν ότι τα επτά τσάκρας είναι απόλυτα συνδεδεμένα με τη λειτουργία του ενδοκρινικού μας συστήματος και αντιστοιχούν στα εξελικτικά στάδια των ανθρώπων.

Όμως, περισσότερα για τα επτά πρωτογενή τσάκρας, την εξατομικευμένη τους «λειτουργία», τα χρώματα και τον ρόλο τους, αλλά και τον τρόπο που μπορούν να μας ωφελήσουν θα σας παραθέσουμε πολύ σύντομα.

Ως τότε, ευχαριστούμε για τον χρόνο σας!



Ρένα Κάντζα