ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

BLOG

Ευρετήριο
Ρευματοειδής αρθρίτιδα. Συμπτώματα, Αιτίες και Παράγοντες

Ρευματοειδής αρθρίτιδα. Συμπτώματα, Αιτίες και Παράγοντες

Ρευματοειδής αρθρίτιδα. Συμπτώματα, Αιτίες και Παράγοντες


Η ΡΑ είναι μια χρόνια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από συμπτώματα φλεγμονής και πόνου στις αρθρώσεις, που αυξάνονται κατά τη διάρκεια περιόδων που είναι γνωστές ως εξάρσεις ή παροξύνσεις. Αντιθέτως, σε περιόδους ύφεσης τα συμπτώματα μπορεί να εξαφανιστούν εντελώς. Τα συμπτώματα αυτά επηρεάζουν συνήθως τις αρθρώσεις στα χέρια, τους καρπούς και τα γόνατα, αλλά μπορούν επίσης να επηρεάσουν ιστούς και όργανα σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των πνευμόνων, της καρδιάς και των ματιών.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Πόνο, ακαμψία, οίδημα σε περισσότερες από μία αρθρώσεις, απώλεια της λειτουργίας της άρθρωσης και παραμορφώσεις, κούραση, χαμηλό πυρετό, απώλεια της όρεξης, αδυναμία.
Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν από ήπια έως σοβαρά. Είναι σημαντικό να μην αγνοείτε τα συμπτώματά σας, ακόμα κι αν έρχονται και παρέρχονται καθώς η γνώση των πρώιμων σημείων της ΡΑ θα βοηθήσει εσάς και τον γιατρό σας στην ορθότερη αντιμετώπισή της.

Αιτίες και παράγοντες κινδύνου για ρευματοειδή αρθρίτιδα:

Υπάρχουν διάφοροι γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας, μια αυτοάνοση διαταραχή, αποτέλεσμα της επίθεσης του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματός μας σε υγιείς ιστούς του σώματος. Ωστόσο, τα συγκεκριμένα αίτια ή οι αιτίες της ΡΑ δεν είναι ακόμη γνωστά.
Εάν έχετε ΡΑ, το ανοσοποιητικό σας σύστημα στέλνει αντισώματα στην επένδυση των αρθρώσεων σας ως μέρος της διαδικασίας της νόσου. Αυτά τα αντισώματα επιτίθενται στους ιστούς που επενδύουν τις αρθρώσεις σας, προκαλώντας τη διαίρεση των κυττάρων της επένδυσης (αρθρικά κύτταρα) και συμβάλλουν στη φλεγμονή. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, απελευθερώνονται χημικές ουσίες που μπορούν να βλάψουν τα κοντινά οστά, τους χόνδρους, τους τένοντες και τους συνδέσμους. Εάν η ΡΑ δεν αντιμετωπιστεί, η άρθρωση θα υποστεί βλάβη και θα χάσει το σχήμα και την ευθυγράμμισή της, ενώ τελικά θα καταστραφεί.

Παράγοντες κινδύνου:

Η εμφάνιση της ΡΑ είναι η υψηλότερη αξιόπιστη πηγή μεταξύ των ενηλίκων στα 50 τους με τις γυναίκες να έχουν δύο έως τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ΡΑ σε σχέση με τους άντρες. Οι άνθρωποι που γεννιούνται με συγκεκριμένα γονίδια, που ονομάζονται γονότυποι HLA τάξης II, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ΡΑ. Ο κίνδυνος ΡΑ μπορεί να είναι υψηλότερος όταν τα άτομα με αυτά τα γονίδια έχουν παχυσαρκία ή εκτίθενται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως το κάπνισμα. Επίσης, οι γυναίκες που δεν έχουν γεννήσει ποτέ μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν ΡΑ από εκείνα που έχουν γεννήσει.
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, τα παιδιά των οποίων οι μητέρες κάπνιζαν έχουν διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν ΡΑ ως ενήλικες. Σχετικά, οι καπνιστές διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ΡΑ.
Άλλος ένας παράγοντας, η παχυσαρκία, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ΡΑ και τέλος η υψηλή κατανάλωση νατρίου, ζάχαρης (ιδιαίτερα φρουκτόζης), κόκκινου κρέατος και σιδήρου σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ΡΑ.

 

 Άρης Πασχαλίδης - Φαρμακοποιός